Technológie

Magnetická bezdrôtová nabíjačka Spira

"Magnetická nabíjačka, ktorá udrží váš telefón “nalepený” na stene a imitované analógové hodiny? Skutočne toto niekto potrebuje a chce? Očividne áno, pretože práve toto ponúkajú hodiny Spira. "

Erik Stríž, 15. októbra 2014 12:00
Bezdrôtová nabíjačka Spira Foto: ÉCAL

Kreatívna základňa pre mobilné telefóny iPhone je dielom študentov ÉCAL, univerzity moderného dizajnu a praktického umenia vo Francúzsku. Táto univerzita má na svedomí veľké množstvo zaujímavých dizajnových a funkčných konceptov a expozícií a vyzerá to tak, že Spira sa zaradí na ich čelo.

Potrebujete dve rôzne zariadenia


Spira je skutočne zaujímavý projekt, avšak pri dôkladnejšom premyslení jeho funkčnosti si uvedomíte, že cez deň nie je veľmi praktický. Počas nabíjania nemôžete s telefónom pracovať, čo je pre väčšinu ľudí celkom neprijateľné. Za predpokladu, že takto budete telefón nabíjať v noci, sa však situácia mení.

Aby bolo možné zariadenie využiť plnohodnotne, je potrebné mať nielen nástenné hodiny Spira a telefón iPhone, ale aj špeciálny indukčný kryt na tento smartfón. Práve vďaka tomuto krytu ostane telefón po priložení k hodinám na nich “prilepený” a s pomocou už dlho známej elektromagnetickej indukcie sa začne nabíjať batéria.

Bezdrôtová nabíjačka Spira Foto: ÉCAL

Vertikálna nabíjačka


Spira pracuje na rovnakom princípe, ako všetky ostatné bezdrôtové nabíjačky. Má pritom jednu zaujímavú funkciu navyše, ktorou je schopnosť udržať telefón v zvislej polohe počas celej doby nabíjania. Skutočnosť, že telefón ostane akoby nalepený na nástennú platformu, je zabezpečená celkom obyčajnými magnetmi a už spomenutým špeciálnym krytom na mobil s obsiahnutou indukčnou sústavou.

Po pripojení telefónu do tohto špeciálneho krytu, ktorý vyzerá ako celkom bežný ochranný obal na iPhone, sa na displeji zobrazí vlastná aplikácia Spira, ktorá sa ovláda pohybom.

Vo vnútri krytu na iPhone je indukčná cievka, ktorá reaguje na elektromagnetické pole z bezdrôtovej nabíjačky. K tomu ešte trocha techniky a batéria sa môže nabíjať aj bez pripojenia na kábel. Foto: ÉCAL

Zmena farieb a množstva kruhov na displeji


Aplikácia Spira má za úlohu informovať o aktuálnom čase a o úrovni nabitia batérie telefónu. V základnom režime sa na displeji zobrazuje maximálne desať bielych kruhov, z ktorých každý symbolizuje desať percent kapacity batérie. Keď ich je deväť, batéria je takmer plná. Kruhy sa správajú inteligentne a reagujú na zmenu polohy telefónu. Správajú sa ako guľôčky v nádobe, ktoré vždy smerom k zemi ťahá gravitácia.

Keď telefón otočíte naopak, virtuálne guľôčky sa vysypú a zastúpia ich ručičky analógových hodín. V strede nabíjacej platformy tak displej telefónu zastupuje nástenné hodiny.

Zaujímavosťou je, že okrem kruhov symbolizujúcich úroveň nabitia batérie je nabíjanie sprevádzané aj zmenou farby celej nabíjacej stanice. Čím je batéria viac dobitá, tým je platforma belšia. Po odstránení telefónu z nabíjačky sa tá sama zafarbí do pôvodnej tmavej.


Riešenie aj pre veľmi ospalých


Spira je spotrebiteľsky atraktívny koncept, ktorý by mohol nájsť uplatnenie v každodennom živote. Už samotné bezdrôtové nabíjanie je dostatočne dôrazným argumentom k tomu, aby si Spiru niekto zakúpil.

Problémom môže byť jedine už spomenutý fakt, že počas nabíjania nemožno telefón aktívne používať, čo však stráca na význame počas noci. Vtedy by dokonca prichádzala do úvahy ďalšia výhoda pre nenapraviteľných dospávačov - takto by museli vždy vstať z postele, aby vypli budík a tak mali príležitosť skutočne sa ráno prebudiť.

ĎALŠIE ČLÁNKY


Luxusné telefóny nahradili vylepšené iPhony
Sledujte si prenesené dáta v mobile, vyhnete sa vysokým faktúram
Redakčný test: Našli sme windowsovú alternatívu k Macbooku
Gigantické hodiny s elektronickým atramentom ClockONE
Vyberáme mobil: Drahší originál alebo lacný fake?
Má skvelý displej, nahráva UltraHD video a zaostruje laserom

Komentáre