Technológie

Lacné kreatívne telefóny stále nestrácajú svoje čaro

"V ponuke internetových predajcov sa stále nachádza množstvo telefónov, ktoré zaujmú atypickým dizajnom a veľmi nízkou cenou. "

Erik Stríž, 6. októbra 2014 10:00
AIEK M3 Foto: AIEK

Svet mobilných telefónov sa za posledné roky výrazne zmenil. Aj do kategórie tých najlacnejších zariadení sa dostali takzvané smartfóny, teda inteligentné mobilné telefóny. Ich výbava síce nie je žiadnym milým prekvapením, avšak v úspornejšej forme umožňujú získať skúsenosť s inteligentným zariadením aj za niekoľko eur.

Ešte pred niekoľkými rokmi dozadu však bola situácia iná a do predaja sa dostávali aj také telefóny, ktoré dnes v ponukách internetových obchodov nájdeme pod označením “špeciálne”. Niekedy disponujú operačným systémom Android, teda sú skutočne smart, avšak vo väčšine prípadov plnia iba základné telefonické funkcie. Ich doménou je v prvom rade celkom nezvyčajný dizajn alebo spôsob ovládania. Častokrát sú ich cieľovou skupinou deti, ktoré ocenia ich kreatívny dizajn viac, ako dospelí alebo nebodaj tínedžeri.

My sa dnes pozrieme na tri takéto “špeciálne” telefóny. Vyzerajú ako z minulej dekády, avšak stále sa predávajú a predajcom sa stále oplatí umiestňovať ich do svojej ponuky.

Soyes S1 Foto: Soyes

Soyes S1


Odolný, energeticky nenáročný, plniaci svoju základnú funkciu a veľmi tenký. Taký je mobil Soyes S1. Jeho telo je hrubé iba 5,8 milimetra, váži len 35 gramov (bežný mobilný telefón má hmotnosť vyššiu ešte o ďalších sto gramov) a popri telefonovaní dokáže prehrávať aj MP3 súbory. Telefón za štyridsať amerických dolárov je okrem toho vybavený aj spojením Bluetooth, FM rádiom, konektorom microUSB a s pomocou iba 320 mAh batérie vydrží v pohotovosti až 96 hodín.

Veľmi nízka hmotnosť a na pohľad robustnejšie telo majú svoj význam. Telefón je vďaka nim vysoko odolný pred poškodením v dôsledku pádu, dokonca odolá aj troche vody a prachu. Malý displej s uhlopriečkou rovný jeden palec zobrazuje iba základné údaje, ale čo viac by ste od takejto ľahkej placky očakávali?

Maximálne retro. Kiccy KR999. Foto: Kiccy

Kiccy KR999


Tento krásavec s dizajnom mobilného telefónu z 80. rokov minulého storočia stojí až päť desiatok dolárov, avšak o zákazníkov nemá núdzu. Oslovuje prakticky každého správneho hipstera, ktorý popri svojom iPhone potrebuje občas cítiť vo vrecku aj niečo skutočne poriadne.

Telefón Kiccy má dva sloty na SIM karty, maličký farebný displej s rozlíšením 128×160 pixelov, podporuje spojenia 2G a Bluetooth a navyše na malom displeji dokáže prehrať aj MP4 video. Tento zaujímavý kúsok nemodernej techniky vydrží na jedno nabitie skvelých 168 hodín a dokonca do neho môžete vložiť aj pamäťovú kartu. Pri uvedenom a schopnosti telefonovať a posielať SMS správy sa však jeho zoznam funkcií končí.

AIEK Mini-M2 Foto: AIEK

AIEK Mini-M2 a M3


Tento mobilný telefón je prioritne určený pre menšie deti, ktoré určite nepovažujú dotykový displej a výkonný hardvér za smerodajný pri kúpe. Telefón vyhráva vtedy, keď je zaujímavý na pohľad, prehráva empétrojky a keď je celkom iný, ako telefóny rovesníkov. AIEK Mini-M2 je stelesnením skutočného detského mobilu - má atraktívne maskáčové kryty, OLED displej s niekoľkými farbami a úžasne nízku hmotnosť iba 35 gramov.

Okrem maskáčových krytov sú v ponuke výrobcov tohto typu mobilných telefónov aj ružové verzie pre dievčatá, čisto biele a kompletne čierne varianty. Zrejme najzaujímavejší je model M3, ktorý napriek svojej technickej zaostalosti vyzerá skutočne luxusne. Pripomína niektoré telefóny od HTC, avšak vo veľmi úspornom režime. Skvele vyzerá najmä predná strana telefónu, ktorá imituje dotykový displej čiernym sklom.

AIEK M3 Foto: AIEK

Uvedené mobilné telefóny sú spolu s ďalšími spadajúcimi do kategórie “špeciálne” poslednými Mohykánmi trendových mobilov spred niekoľkých rokov a nostalgickou spomienkou na časy, keď sa hodnota telefónu merala farbou jeho krytov a excentrickými dizajnovými vychytávkami.

ĎALŠIE ČLÁNKY


Veľké prekvapenie za málo peňazí
Prichádzajú posledné roky fenoménu iPhone?
Sledujte si prenesené dáta v mobile, vyhnete sa vysokým faktúram

Komentáre