Technológie

Veľký potenciál v malom tele

"HTC Desire 300 je malý sympatický smartfón so špeciálne upraveným prostredím Android a s dobrým displejom. Jeho cena poteší rovnako ako jeho výborná technická výbava. "

Erik Stríž, 25. februára 2014 10:00
Desire 300 je o nízkej cene, malých rozmeroch a vyspelej technickej výbave. Foto: HTC


Moderné smartfóny celkom radikálne upravujú naše zažité predstavy o tom, ako by mali vyzerať lacné mobilné telefóny. Dnes si už aj za relatívne nízku cenu môžete zadovážiť skutočne dobré inteligentné zariadenie, ktoré vám bude bez okolkov asistovať pri väčšine potrieb, počnúc telefonovaním a písaním správ až po surfovanie internetom a navigovanie na dovolenkovú chatu.

Veľmi dôstojným reprezentantom lacných telefónov s dobrou technickou výbavou je HTC Desire 300. Tento malý smartfón, ktorý prekvapuje nielen rozmermi, ale aj nízkou váhou, je priam predurčený do rúk všetkým zákazníkom, ktorí si síce veľmi nepotrpia na modernú techniku, chcú však držať krok s dobou.

Displej400×800 pixelov, 4,2" 
Fotoaparát 5 Mpx (2592×1944 pixelov ) 
Kamera WVGA (800×480 pixelov) 
Pripojenia Bluetooth, USB, Wi-Fi, 2G, 3G, FM rádio, A-GPS
Pamäte 4 GB, 512 MB RAM, microSD 32 GB + cloud
Rozmery a hmotnosť 131,8×66,2×10,1 mm, 120 g


Displej má rozlíšenie 800×400 pixelov a uhlopriečku 4,2 palcov. Foto: HTC

Displej a fotky s nižším rozlíšením


HTC Desire 300 je vybavený LCD displejom s dobrým obrazom a rozlíšením 400×800 pixelov. To síce v priamom porovnaní s takým HD alebo Full HD podáva slabšie výkony, avšak na uhlopriečke 4,3 palcov je obraz čistý a ponúka dostatočnú jemnosť aj na prehliadanie členitých webstránok.

Fotoaparát v smartfóne Desire 300 má rozlíšenie 5 megapixelov, dokáže zaostrovať automaticky a rýchlo sa vie vysporiadať aj s prudkými zmenami osvetlenia. Fotografie majú veľkosť 2592×1944 pixelov a spolu s údajmi o samotnom fotoaparáte sú v nich zakódované aj GPS súradnice miesta, na ktorom boli zaznamenané. Táto funkcia je známa ako Geo-Tagging a nachádza využitie aj pri nahrávaní videa. Zaujímavosťou je, že aj v smartfóne s takto nízkou cenou nachádzame funkcie ako detekcia tváre a detekcia úsmevu.

Fotoaparát má síce automatické zaostrovanie, ale chýba mu blesk Foto: HTC

Pokročilé kamerové funkcie


Video zaznamenané telefónom Desire 300 má maximálne rozlíšenie 800×480 pixelov. Väčšina filmov a videí stiahnuteľných z internetu má práve takéto rozlíšenie a nikto s ním nemá problém - snáď s výnimkou ľudí, ktorí nevyhnutne vyžadujú moderné HD rozlíšenia. Video je kódované do formátu MP4, má stereo zvuk a počas nahrávania dokáže preostrovať. Desire 300 sa síce nemôže porovnávať so špičkovými fotomobilmi ako HTC One, avšak kvalita videa z tohto telefónu je veľmi uspokojivá, pozitívnym prekvapením je najmä jeho ozvučenie. Na telefóne sa okrem hlavnej kamery nachádza aj druhá nad displejom. Webkamera má rozlíšenie VGA (640×480 pixelov).

Lacný smartfón HTC Desire 300 Foto: HTC

Android zmenený na nepoznanie


HTC Desire 300 je vybavený rovnakým prostredím, ako momentálne najlepší produkt výrobcu - HTC One. Systém Android Jelly Bean je v týchto telefónoch prakticky nerozoznateľný od smartfónov iných výrobcov s rovnakým systémom. Je tomu tak vďaka softvéru HTC Sense 5.0, ktorý upravuje nielen vzhľad Androidu, ale aj niektoré jeho funkcie a typické dizajnové črty. Základná obrazovka obsahuje takzvaný BlinkFeed, službu, ktorá zo sociálnych sietí a internetových portálov vyberá ten najlepší obsah a odkazy naň umiestňuje priamo do koláže na displeji. Ostatné obrazovky sú typicky androidovské, ponúkajú maximálnu mieru možností personalizácie vrátane zmeny tapiet, odkazov a aktívnych widgetov.

HTC Desire 300 sa dokáže pripájať na internet prostredníctvom tradičných protokolov Wi-Fi, 2G a 3G, je vybavený A-GPS navigáciou, FM rádiom, pokrokovým hudobným prehrávačom, 1 GHz procesorom, grafikou Adreno 203 a vnútornou pamäťou 4 gigabajty, ktoré je možné doplniť o ďalších 32 GB na pamäťovej karte microSD.

Pod displejom nachádzame dve senzorové tlačidlá, nad displejom webkameru. Foto: HTC

Oplatí sa málo priplatiť a dostať oveľa viac


Ešte v úvode sme spomínali dve zaujímavosti, ktoré určujú charakter smartfónu Desire 300. Boli nimi rozmery, hmotnosť a cena. Pri rozmeroch 131,8×66,2×10,1 mm si telefón zachováva nízku váhu iba 120 gramov a pri hodnote začínajúcej na úrovni 150 eur osloví aj zákazníka citlivého na cenu. Otázkou je iba to, či by si už tento zákazník nemal priplatiť 45 eur na to, aby dostal ešte vyspelejší smartfón Desire 500, ktorý v porovnaní s Desire 300 vyzerá ako Expres popri osobnom vlaku.

Komentáre