Technológie

Redakčný test: Tablet na prácu aj zábavu

"Tablet Lenovo Thinkpad 8 je skladný, ľahký, pracuje s moderným operačným systémom a má skvelú výdrž batérie. "

Erik Stríž, 19. augusta 2014 10:00
Lenovo Thinkpad 8 Foto: Lenovo Thinkpad 8


Trh s tabletmi je v tejto chvíli tak neuveriteľne presýtený, že ani odborník vám nebude vedieť celkom jednoznačne odporučiť jedno konkrétne zariadenie ku kúpe. Takéto odporúčanie sa komplikuje najmä v prípade, že chcete mať v tablete dobrú technologickú výbavu s nižšou cenovkou.

Do veľkej miery pomôže, keď zo svojho výberu odsuniete bokom všetky alternatívne lacné značky a budete uvažovať iba nad tými, ktoré dobre poznáte a ktoré si technológie vyvíjajú samé. V takom prípade sa pravdepodobne dopracujete aj k uvažovaniu nad tabletom Thinkpad 8 od Lenova. My sme ho mali možnosť proaktívne používať počas dvoch týždňov a musíme sa priznať, že sa nám z testu vracal s veľkou nevôľou. Nejde síce o dokonalý tablet, ale jeho klady jednoznačne prevážia prípadné nedostatky.

Lenovo Thinkpad 8 Foto: Lenovo Thinkpad 8

Základom sú kvalitné kryty a displej


To, čo robí bežný tablet výborným tabletom, samozrejme, nie je iba jeho displej a kvalita vyhotovenia krytov, avšak práve to sú prvé dve veci, ktoré si všimnete. V tomto ohľade má Thinkpad 8 šancu získať si pozornosť potencionálnych kupcov. Má totiž pevné telo s matnými tvrdými krytmi, na ktorých neostávajú odtlačky prstov, body k dobru mu pridáva aj kompaktné prevedenie s celkom plochou zadnou stenou.

Displej má uhlopriečku 8,3 palcov, ale v predaji je aj variant s desiatimi palcami. Nami testovaná osempalcová verzia sa ukázala ako výborná na široké spektrum pracovných, ale i oddychových aktivít. Displej má vysoký jas, sýte farby a pri náklone sa nemení kontrast, rovnako sa nijak neposúva farebné spektrum. Rozlíšenie obrazovky je vyššie, ako štandard Full HD - až 1920×1200 pixelov. Je pravda, že s týmto rozlíšením nebudete mať problém ani s čítaním veľmi malého textu, pretože ten bude dobre čitateľný aj na veľkých webstránkach, avšak nie vždy sa prejavuje ako dostatočné.

Napríklad, keď si prehliadate webstránky v režime na výšku (teda ako keby ste držali knihu), tak tieto webstránky takmer nikdy nie sú zobrazené v plnej šírke. Nevieme posúdiť, či je to problém samotného ekosystému Windows 8 a jeho prehliadačov všeobecne, pretože pri iných tabletoch aj s nižším rozlíšením takýto problém nesledujeme.

Lenovo Thinkpad 8 Foto: Lenovo Thinkpad 8

Windows 8 ako alternatíva k Androidu a iOS


Operačné systémy Android a iOS sú skvelé prostredia, na ktorých dnes už môžete aj relatívne pohodlne pracovať. Pokiaľ chcete používať tablet na komunikáciu a na prezentáciu digitálneho obsahu potencionálnym klientom, potom sa budete vedieť uspokojiť s väčšinou iných tabletov, ale ak máte záujem o produktivitu v širšom meradle, tam je potrebný práve Windows 8.

Základnou výhodou systému Windows 8 je schopnosť spúšťať pod sebou aj pomerne robustné programy, aké v mobilných systémoch častokrát ani nenájdete. V takom prípade už len stačí pripojiť cez redukciu alebo cez Bluetooth myš, klávesnicu, prípadne monitor a z tabletu máte plnohodnotný počítač. Výdrž tabletu na úrovni ôsmich hodín aktívnej práce sa navyše približuje času, ktorý poznáme z notebookov.

Lenovo Thinkpad 8 Foto: Lenovo Thinkpad 8

Nabitý technológiami


Vo vnútri tabletu pracuje pomerne výkonný čipset, ktorý sa stará o bezproblémový chod systému a teda aj tabletu ako takého. Výrobca zdôrazňuje 4-jadrový procesor od Intelu a grafiku Intel HD (Gen 7) s technológiou Burst Technology.

Zabudnúť nesmieme ani na dvojicu kamier. Predná webkamera má rozlíšenie dva megapixely a nahráva video vo formáte Full HD, zadná kamera má so svojimi ôsmimi megapixelmi aj automatické zaostrovanie a LED blesk. Ak by ste mali záujem o lepší zvuk, aj v takom prípade by ste si mali prísť pri tablete Thinkpad 8 na svoje. Do jeho parametrov patrí aj HD zvuk s technológiami WaveRT, DSP, certifikovaný pre program MS LYNC.

Ľudia, ktorí od tabletu očakávajú schopnosť pripojiť sa na internet aj na cestách, celkom určite ocenia nielen prítomnosť štandardných spojení Wi-Fi a Bluetooth, ale aj 3G. Do tabletu môžete vložiť MicroSIM kartu a využívať tak internetové pripojenie poskytovanané operátorom. Konektivita na krátku vzdialenosť je zabezpečená platformami USB 3.0 cez port microUSB, ďalej microHDMI a štandardným 3,5 milimetrovým zvukovým konektorom. Okrem už spomenutého slotu na microSIM kartu nájdete aj priestor na vloženie pamäťovej karty microSD.

Tablet Lenovo Thinkpad 8 s operačným systémom Windows 8 sme iba neradi vracali z redakčného testu. Nestáva sa to často, ale keď výrobca venuje svojmu produktu zvýšenú pozornosť a popracuje aj na menších detailoch, potom má veľkú šancu osloviť aj náročného zákazníka. Thinkpad 8 je práve takým tabletom.

ĎALŠIE ČLÁNKY


Levitujúci reproduktor The OM/ONE
Head-up displej Navdy vám ukáže aj esemesky
Transformer Book: Konečne tablet vhodný aj na skutočnú prácu
Inteligentný zámok dverí odomknete aj mobilom
Sledujte si prenesené dáta v mobile, vyhnete sa vysokým faktúram
Redakčný test: Našli sme windowsovú alternatívu k Macbooku

Komentáre