Technológie

Transformer Book: Konečne tablet vhodný aj na skutočnú prácu

"Asus Transformer Book je multimediálne zariadenie, ktoré si rozhodne zaslúži vašu pozornosť. Spája v sebe funkcie tabletu a tradičného notebooku. "

Erik Stríž, 12. augusta 2014 10:00
Asus Transformer Book T100TA Foto: Asus


Máme radi tablety, pretože sú ľahké, skladné, spĺňajú aj tie najvyššie nároky na mobilitu a vo všeobecnosti je veľmi atraktívne ich používať. Na druhej strane tablety neumožňujú produktívnu činnosť, sú určené skôr na konzumáciu digitálneho obsahu. Práve preto veľmi oceňujeme, keď takéto tablety disponujú pripojiteľnou klávesnicou, ktorá nie je iba doplnkom, ale skutočným funkčným nástrojom pre pracovné využitie. Práve takým zariadením je Asus Transformer Book T100TA.

Asus Transformer Book T100TA Foto: Asus

Kryty nie sú špičkové, dojem vylepšuje klávesnica


Transformer Book vyhovuje našim požiadavkám aj ako tablet, takisto aj ako notebook. V prvom prípade sa zdá, že je ako tablet nadštandardne veľký, uhlopriečka displeja je 10,1 palcov, teda niečo vyše 25 centimetrov. A aj napriek tomu, že má mierne vyššiu hmotnosť, jeho ňou používanie nie je ovplyvnené a dostáva sa vám tak do rúk zážitok z práce s modernou technikou. Hmotnosť samotného tabletu je 550 gramov, váha klávesnice 600 gramov.

Za posledné roky je smerom k výrobcom elektroniky namierený záujem spotrebiteľov o zariadenia, ktoré spĺňajú aj určité požiadavky na ergonómiu a vysokú kvalitu materiálov použitých na krytoch. V tomto smere sa Transformer Book môže javiť skôr ako priemerný. Zadný kryt je plastový, lesklý a klzký a hrany sú výrazne zaoblené. Praktická skúsenosť s tabletom je dobrá, pretože kryty nevykazujú žiadnu vôľu a nevŕzgajú, napriek tomu sme sa nevedeli zbaviť pocitu z priveľmi lacného prevedenia krytov.

Nie je správne Transformer Book porovnávať s tabletmi Apple iPad, Sony Xperia Z Tablet alebo Samsung Galaxy TabS, pretože sa snažia osloviť inú cieľovú skupinu, avšak tie majú kryty tiež plastové, napriek tomu pôsobia draho a kvalitne.

Ak by platilo, že plastový zadný kryt tabletu nepôsobí celkom dobre, potom to bude práve klávesnica, čo zachráni celkový dojem. Bolo pre nás veľkým prekvapením, že ide o plnohodnotnú klávesnicu so vstavaným touchpadom, na ktorej sa dajú písať aj celé články. Dokonca aj práve tento článok je písaný na Transformer Book a jeho klávesnici. Spočiatku je potrebné zvyknúť si na menšie rozmery tlačidiel, je to otázka na niekoľko minút písania.

Skvelým doplnkom je pevný disk s kapacitou až 500 gigabajtov, ktorý je zabudovaný priamo v klávesnici. To zrejme vysvetľuje jej vyššiu hmotnosť klávesnice, avšak malým nešťastím je, že neobsahuje vlastnú batériu. V praxi to znamená, že keď je klávesnica s pevným diskom pripojená k tabletu, výdrž na batériu je krajšia.

Asus Transformer Book T100TA Foto: Asus

Skvelý displej nepotrebuje Full HD rozlíšenie


Displej má rozlíšenie 1368×768 pixelov (aj keď v oficiálnych parametroch sa uvádza šírka iba 1366 pixelov), takže nie je žiadny líder v zobrazovacej technike. Napriek tomu je jeho obraz veľmi kvalitný, dobre sa číta aj v exteriéri a všetka zobrazená grafika, fotografie, video a texty sú veľmi detailné.

Je potrebné uviesť na pravú mieru porovnávanie displejov notebooov a smartfónov. Moderné smartfóny majú rozlíšenia displejov vyššie ako Full HD, avšak na ne sa pozeráme z menšej vzdialenosti, ako na notebook. Preto pri notebookoch nie je nižšie rozlíšenie žiadnym mínusom. Reakcie na dotyky sú promptné, citlivosť na dotyk je vynikajúca. Technológia zobrazenia je oceňované a spoľahlivé IPS LCD.

Windows je stále bez Štartu, ale pracuje rýchlo


V desaťpalcovom tablete pracuje operačný systém Windows 8.1, ktorý odstránil niektoré často vyčítané nedostatky spojené s príchodom Windowsu 8. Stále nám však chýba tradičná ponuka Štart a je škoda, že túto neustále očakávanú funkciu Asus nepridáva ani v podobe doplnkového softvéru.

Skúsenosť s každodenným používaním tabletu je však veľmi pozitívna, navyše, jeho spoľahlivosti vo významnej miere dopomáha aj vysoký výkon tabletu. V nami testovanom zariadení sa nachádzal procesor Intel Atom Z3740 s dvojjadrovým procesorom taktovaným na 1,33 GHz a pamäť RAM vo veľkosti dva gigabajty.

Asus Transformer Book T100TA Foto: Asus

Konektivita ako na notebooku


Asus Transformer Book je v prvom rade tablet, avšak úroveň jeho technickej výbavy v otázke konektivity je prekvapivo dobrá. Základom sú technológie bezdrôtového prenosu Bluetooth a Wi-Fi (802.11a/b/g/n), to lepšie prichádza na strane portov. Trojica konektorov USB 3.0, microUSB, 3.5 mm audio konektor a microHDMI, to je veľmi pekná zbierka pre každodenné použitie aj pre náročnejšieho používateľa.

Asus Transformer Book T100TA nie je klasický notebook a takisto zaradiť ho medzi obyčajné tablety by nemuselo byť celkom vhodné. Asus vyrába kategóriu samu pre seba a Transformer Book je jej typickým predstaviteľom. Ak plánujete v blízkej dobe kúpu tabletu alebo menšieho notebooku, určite by ste mali zvážiť aj práve tento produkt.

ĎALŠIE ČLÁNKY


Hodinky Ritot so vstavaným projektorom
Luxusné telefóny nahradili vylepšené iPhony
Technologickí giganti sa zapájajú aj do zdravotnej starostlivosti
Sledujte si prenesené dáta v mobile, vyhnete sa vysokým faktúram
Redakčný test: Našli sme windowsovú alternatívu k Macbooku
Gigantické hodiny s elektronickým atramentom ClockONE

Komentáre