Technológie

Head-up displej Navdy vám ukáže aj esemesky

"Navdy je jednoduchý, ale funkčný head-up displej do každého auta. Je nielen predĺženou rukou automobilu, ale aj smartfónu. "

Erik Stríž, 11. augusta 2014 6:00
Multifunkčný head-up displej Navdy Foto: Navdy


Head-up displeje sú predovšetkým v drahších automobiloch zaujímavým funkčným doplnkom, mohlo by sa však zdať, že tak významnými inováciami tento druh elektroniky neprechádza. Akoby sa viac pozornosti venovalo samotným multimediálno-komunikačným systémom v automobiloch. Môže to byť však iba zdanie. Argumentom v prospech tvrdenia, že head-up displeje patria do väčšiny automobilov a dokážu dokonca aj prispieť k bezpečnejšej jazde, je produkt Navdy.

Multifunkčný head-up displej Navdy Foto: Navdy

Viac, ako len obyčajný HUD


Navdy je head-up displej, ktorého funkcie sú oveľa rozmanitejšie, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Jeho tvorcovia stáli pred myšlienkou, ako aj počas pokojnejšej jazdy obsluhovať mobilný telefón, respektíve čítať jeho notifikácie bez toho, aby ste sa museli pozerať na jeho relatívne malý displej.

Isteže, do veľkej miery dnes prácu s mobilným telefónom v automobile uľahčujú vstavané komunikačné systémy. Tie dokážu nielen zobraziť číslo volajúceho na centrálnom displeji na stredovej konzole, ale aj listovať v telefónnom zozname alebo dokonca čítať SMS správy. Pokiaľ je však potrebné sledovať displej, ktorý fakticky núti vodiča nevenovať dostatočnú pozornosť vozovke pred ním, nie je to práve najlepšie riešenie. Head-up displeje riešia práve tento problém tým, že sú priehľadné a priamo na čelnom skle automobilu. Navyše, nie všetky autá majú v sebe zabudovaný podobne progresívny systém, vo všetkých sa však dá použiť Navdy.

Multifunkčný head-up displej Navdy Foto: Navdy

Projektor sa tvári ako transparentný displej


Navdy sa umiestňuje priamo pred vodiča na prístrojovú dosku. Vďaka malej výške samotného zariadenia ho nie je vidieť a neprekáža vo výhľade, teda s jeho inštaláciou nebudú mať problém ani policajti. Do výhľadu vodiča mierne zasahuje jedine samotný displej, ktorý je však celkom priehľadný a teda nezavadzia. Má uhlopriečku 5,1 palcov, teda necelých trinásť centimetrov.

Obsah zobrazený na tomto transparentnom displeji je plnofarebný, vďaka čomu je prehľadnejší a vodič takto nevedomky nemusí venovať toľko pozornosti jeho čítaniu. V skutočnosti sa obsah nezobrazuje vďaka akejsi supermodernej technológii, ale vďaka bežnému projektoru.

Zobrazené výstrahy sú nositeľmi skôr červených farieb, notifikácia o prichádzajúcom hovore a novej esemeske je tradične zafarbená do zelena. Výrobca na svojich stránkach uvádza, že tento displej je zreteľne čitateľný aj počas jasného slnečného dňa vrátane prípadov, kedy vám slnko svieti priamo oproti.

Aby ste mohli potenciál zariadenia Navdy využívať naplno, musíte ho prepojiť s mobilným telefónom. Práve z neho tento head-up displej vyťahuje všetky informácie a prenáša ich akoby na čelné sklo automobilu. Navdy sa dokáže spojiť s mobilným telefónom vybaveným systémom Android aj iOS (Apple) cez Bluetooth.

Multifunkčný head-up displej Navdy Foto: Navdy

Naviguje, prehráva hudbu, číta správy a statusy z Facebooku


Z aplikácie Google Mapy dokáže Navdy zobraziť aj navigačné pokyny v upravenej grafike, ktorá nezaťažuje vodičovu pozornosť, ale stále je dostatočne prehľadná a informačne hodnotná. Zaujímavosťou je, že keď počas navigovania zazvoní prichádzajúci hovor, grafika navigácie sa presunie do ľavej polovice displeja a pravá časť je venovaná práve notifikáciou hovoru alebo práve prijatej správy. A keby len to… keď máte v mobile aktívne internetové pripojenie a ste napojení na Facebook, tak vám head-up displej bude zobrazovať aj notifikácie z tejto sociálnej siete.

Okrem správ, hovorov a navigácie sa na head-up displeji zobrazuje aj hudobný prehrávač. Pýtate sa, ako je možné takýto head-up displej ovládať? Aj na tomto tvorcovia zapracovali, pretože keby ste mali všetky informácie zobrazené na čelnom skle, ale aj tak by ste museli pracovať so samotným telefónom, celé by to nemalo význam.

Multifunkčný head-up displej Navdy Foto: Navdy

Ovládanie bez dotyku


Navdy sa dá preto ovládať dvomi spôsobmi - hlasovými povelmi alebo gestami. Smerom k vodičovi sú namierenú malá kamera a mikrofón. Tie sa spoločne starajú to, aby sa vodič mohol venovať jazde bez toho, aby musel stláčať akékoľvek tlačidlá. Využívanie hlasových povelov si vyžaduje určitú zručnosť v zrozumiteľnom a dôraznom artikulovaní slov, s gestami to ale bude jednoduchšie. Napríklad, ak vodič chce prepnúť v hudobnom prehrávači o jednu skladbu ďalej, jednoducho mávne rukou nad volantom v smere zľava doprava. To zvládne každý.



Zaujímavosťou je, že Navdy dostal do technickej výbavy aj spojenie OBD-III, ktorým disponujú moderné automobily. Vďaka tomuto spojeniu môže byť na displeji zobrazená aj informácia o tom, koľko kilometrov ešte ostáva do najbližšej servisnej kontroly vozidla, aká je teplota motora, tlak v pneumatikách a podobne.

To poteší predovšetkým priaznivcov technickej stránky motorizmu. Fanúšikov spotrebnej elektroniky zasa poteší informácia, že zariadenie Navdy beží na operačnom systéme Android 4.4. V prípade záujmu a dostatku skúseností ho tak je možné softvérovo vylepšovať.

Predobjednávky odštartovali minulý týždeň


Funkčný head-up displej sa začne predávať v priebehu budúceho roka za cenu necelých päťsto amerických dolárov. Ak si ho však objednáte do konca augusta, získate naň zľavu 40 percent. Na záver je potrebné podotknúť, že Navdy sa stal skutočnosťou vďaka internetovému crowdfundingu prostredníctvom portálu tilt.com.

ĎALŠIE ČLÁNKY


Hodinky Ritot so vstavaným projektorom
Luxusné telefóny nahradili vylepšené iPhony
Technologickí giganti sa zapájajú aj do zdravotnej starostlivosti
Sledujte si prenesené dáta v mobile, vyhnete sa vysokým faktúram
Redakčný test: Našli sme windowsovú alternatívu k Macbooku
Gigantické hodiny s elektronickým atramentom ClockONE

Komentáre