Technológie

Legendárne mobily: Spomínate si na Siemens CX65?

"Tomuto revolučnému telefónu môžeme ďakovať za to, že sa začali vyrábať mobily s veľkými displejmi. "

Erik Stríž, 2. decembra 2016 8:00
Siemens CX65 Foto: Siemens
Značka Siemens ho uviedla na trh začiatkom roku 2004 a potvrdila tým svoju už dlhšiu dobu obsadzovanú pozíciu lídra. Mobilom CX65 totiž dokázala, že ľudia nepotrebujú biznis smartfóny s premrštenou cenou, pre ktoré bola vtedy typická Nokia, ale chcú väčšie displeje a moderný štýlový dizajn. Uvádzacia cena modelu CX65 bola 10 900 slovenských korún, rýchlo však klesla pod magických 10-tisíc korún (dnešných 330 eur). CX65 pritom funkčne konkuroval takým zariadeniam, akými boli Nokie radu N s cenami cez 20-tisíc korún.

Keby sa takýto telefón objavil na pultoch predajcov dnes, vyzeral by skoro komicky. Dnes je stále v trende úhľadná tenká krabička s lesklou prednou stenou a rozmerným displejom, avšak pred vyše desiatimi rokmi boli v móde členitosť, mechanické tlačidlá a ergonomické tvarovanie krytov.

Zdroj: Siemens CX65 commercial (youtube.com)

Kľúčové vlastnosti:
Displej: TFT LCD, 2,1”, 132×176 pixelov, nedotykový, 65-tisíc farieb
Fotoaparát: VGA 640×480 pixelov, bez zaostrovania, jednoduché video
Pamäť: 11 MB
Rozmery: 108 × 46 × 18 mm
Hmotnosť: 90 gramov
Batéria: 750 mAh
Funkcie: Bluetooth, infračervený port, 2G siete s GPRS, USB, vibrácie


Displej bol farebný, dokázal zobraziť 65-tisíc farebných odtieňov (dnešné mobily zvládajú 16 milónov), nebol dotykový a grafiku vykresľoval na rozlíšení iba 132 × 176 pixelov. Vo svojich časoch to bolo považované za niečo úžasné, hoci drahé Nokie už mali o triedu lepšie rozlíšenia. Jednotlivé pixely sú zreteľne viditeľné, ale pri bežnej práci s telefónom to nebolo dôležité.

CX65 zvládal prehrávanie videí, ktoré bolo možné do neho dostať prostredníctvom USB kábla, prípadne cez infračervený port IrDA alebo cez Bluetooth. Bol to práve tento telefón, ktorý sa významne zaslúžil o rozvoj technológie Bluetooth ako nástroja na posielanie väčších súborov.

Kamera bola iba jedna na zadnej strane. Fotila v rozlíšení VGA, teda 640×480 pixelov a neumožňovala funkciu zaostrovania. Pri takto nízkom rozlíšení to ani nebolo potrebné, pretože fotografie neboli veľmi bohaté na detaily. Kvalita fotiek ale nebola zlá, vo svojom čase sa zaraďovala skôr k nadpriemeru. Dali sa nahrávať aj videá v nízkom rozlíšení, ktoré bolo možné poslať napríklad do MMS správy.

Do starších mobilov nebolo možné inštalovať aplikácie a hry tak, ako je tomu dnes, avšak väčšina z nich podporovala programovací jazyk Java. Vďaka nemu sa dali na mobiloch spúšťať vybrané jednoduché hry.

Siemens CX65 sa v rukách držal veľmi dobre a navyše bol veľmi ľahký - iba 90 gramov. Pre porovnanie, iPhone 7 váži 138 g a pritom sa zaraďuje medzi tie najľahšie smartfóny súčasnosti. Foto: Siemens
CX65 sa v rukách držal veľmi dobre a navyše bol veľmi ľahký - iba 90 gramov. Pre porovnanie, iPhone 7 váži 138 g a pritom sa zaraďuje medzi tie najľahšie smartfóny súčasnosti.

Siemens CX65 bol neskôr nahradený modelom CX75 a mnohí za jeho nástupcu považovali aj manažérsky telefón S65. V skutočnosti bol ešte o triedu lepší, bol vybavený 1,3-megapixelovým fotoaparátom s HD kamerou, mal však podobný dizajn aj veľkosť.




ODPORÚČAME AJ:
Kreslenie očami za 15 dolárov je revolúcia pre paralyzovaných
Olympiáda vylepšených ľudí sa blíži, oficiálne žijeme sci-fi
DNA laboratórium pre každého je menšie ako notebook
Štyri spôsoby, ako sa dá využiť 3D a virtuálna realita v biznise
Ďalšia veľká vec: V mobiloch budú 3D tlačiarne
Prvý mobil s nerozbitným displejom a znovuzrodenie slávnej značky

Komentáre