Technológie

Lacné tablety nie sú vždy výhodné, majú nedostatky

"Zvažujete kúpu tabletu a láme vám charakter ponuka tých lacných? Je nepochybne veľmi atraktívne zaplatiť za tablet tretinu jeho bežnej ceny, avšak, oplatí sa to? "

Erik Stríž, 25. augusta 2014 10:00
Ilustračná fotografia Foto: Ainol


Nechať sa zlákať ponukou lacných tabletov nie je vôbec ťažké. A dá sa aj povedať, že keď ide o nenáročného používateľa, ten môže byť so svojou kúpou relatívne spokojný. Ale ak má človek záujem o trocha viac, ako len prehliadanie obrázkov z dovolenky a čítanie elektronických kníh, narazí na viacero problémov.

Ilustračná fotografia Foto: Ainol

Záruka a servis


Prvým a veľmi zásadným nedostatkom, s ktorým sa stretnete pri kúpe lacných tabletov zo zahraničných internetových predajní, je problematická záruka a ešte komplikovanejší servis. Jeden z veľkých internetových portálov, venujúci sa predaju elektroniky za mimoriadne nízke ceny, poskytuje 90 dňovú záruku čiastočného vrátenia peňazí a 150 dňovú garanciu výmeny pokazeného produktu. Podmienky pre využitie podobných záruk sú pomerne komplikované a poruchy zariadenia je potrebné odkomunikovať v elektronickej forme. V prípade internetových predajcov totiž nemáte žiadne pobočky, na ktoré by ste mohli tablet fyzicky priniesť.

Oveľa väčším problémom ako priznanie záručných podmienok, je však servis lacných čínskych tabletov. Keď vám vyprší záruka, máte celkom seriózny problém. Výrobcovia týchto tabletov sú zvyčajne menšie továrne skladajúce rôzne časti tabletu dokopy, pričom ich takto predávajú iným firmám, ktoré na ne nalepia svoju značku. V mnohých prípadoch dokonca tablet nie je ani takto označený, je skrátka neznačkový. Dopátrať sa k výrobcovi podobných tabletov je teda náročná práca s veľmi neistým koncom. Navyše, ak samotný výrobca neposkytuje zákazníkom služby pozáručného alebo dokonca ani záručného servisu, potom sa všetky vaše snahy o opravu tabletu skončia práve vo chvíli, keď ste si ho zakúpili.

Ilustračná fotografia Foto: Google

Výkon procesora vám nepovie takmer nič


Prehliadanie zoznamu parametrov tabletov s cenou okolo 50 eur nemusí byť také zúfalé v prípade, že sa v nich vyskytujú 4-jadrové procesory a známe názvy grafických čipov. Človek tak veľmi ľahko nadobudne dojem, že nejaký Samsung predáva 4-jadrové tablety za 500 eur a pritom podobný s rovnakým procesorom v skutočnosti kúpite aj za desatinu ceny. Je to však veľmi mylný dojem.

Poznáte to z notebookov. Je rozdiel, keď v notebooku pracuje 2-jadrový a v tablete 4-jadrový procesor. Notebook je nepomerne výkonnejší aj napriek tomu, že má iba polovicu jadier. Zásadným určovateľom výkonu totiž nie je ich počet a ani frekvencia, na ktorú sú taktované. Je to hotová veda, ktorá má svoje základy v mikroskopickej architektúre čipov, v efektivite ich napájania elektrickou energiou a v neposlednom rade o celej sérii ďalšieho hardvéru, ktorý musí s procesorom pracovať. Takže platí pravidlo, že nie každý 4-jadrový procesor v lacnom tablete je rovnako výkonný, ako 2-jadrový v drahšom mobilnom telefóne.

Ilustračná fotografia Foto: Ainol

Pamäte na hranici minimálnych nárokov


Pamäte sú veľmi zásadným určovateľom ceny tabletov a smartfónov. Nemusí sa to tak zdať na prvý pohľad, avšak práve pamäť je jeden z najväčších finančných nákladov - a platí to nielen pre tú internú pamäť ROM, ale aj pre operačnú pamäť RAM. Ich veľkosti sú pritom mimoriadne dôležité pre chod systému a vôbec spoľahlivosť celého tabletu.

Ak si kupujete tablet s operačným systémom Android 2.3 a novším, v tom prípade je pamäť RAM vo veľkosti 512 MB spodnou hranicou nárokov na systému hardvér. Dokonca ani 1 GB pamäťou si nemôžete byť celkom istí, že váš nový Android tablet bude pracovať plynulo a spoľahlivo.

Pamäť ROM, ktorá je aj v prípade najlacnejších tabletov na úrovni asi štyri gigabajty, nie je v skutočnosti dobrou voľbou. Je potrebné uvedomiť si, že už len samotný systém Android môže zaberať viac ako dva gigabajty, pamäť reálne dostupná pre používateľa je teda v prípade 4GB ROM iba polovičná. A do tohto zvyšku sa ukladá všetko - fotky, dokumenty, niektoré súbory z prehliadania webstránok, stiahnuté súbory i aplikácie. Z tohto dôvodu vrelo odporúčame, aby ste si sa nenechali zlákať nápadne výhodnou ponukou a kupovali si zariadenia s pamäťou RAM aspoň 1 GB a pamäťou ROM aspoň 8 GB.

Ilustračná fotografia Foto: Ainol

Wi-Fi, Bluetooth, 3G v núdzovom režime


Náš posledný problém, s ktorým sa môžete stretnúť vtedy, keď sa necháte zlákať kúpou lacného tabletu, je jeho samotný čipset s bezdrôtovými vysielačmi a prijímačmi. Súvisí to nielen s napájaním, ale aj samotným výrobným procesom týchto prvkov moderných tabletov a smartfónov. Aj tu totiž platí, že existuje niekoľko tried kvality, množstvo výrobcov a teda aj rôzne cenové úrovne. Lacnejšie produkty musia mať, prirodzene, čo najlacnejšie vnútornosti a práve tie vám môžu časom tvoriť vrásky na čele.

V prípade smartfónov je takýmto problémom príjem signálu. Jednoducho, keď mobil nesprávne chytíte do dlane alebo ste v rohu miestnosti (skutočne), môže vám vypadávať signál mobilnej siete. V prípade tabletov je reč predovšetkým o príjme Wi-Fi, ktorý býva takisto postihnutý. Tento defekt sa prejavuje tak, že sa vášmu novému tabletu nepodarí zachytiť signál z vašej domácej Wi-Fi siete ani vtedy, keď k nej máte v rovnakom okamihu a na rovnakom mieste pripojený smarfón alebo notebook. Keď sa aj tablet pripojí, nedokáže z ponúkanej sily signálu vyťažiť maximum, skôr má bližšie k takému núdzovému režimu.

Nemáme za cieľ odradiť vás od kúpy lacnejšieho tabletu, ak bude spĺňať vaše nároky a predstavy. Je však potrebné nazerať aj na lacnú elektroniku s nadhľadom a rozvahou, aby ste si o zopár mesiacov nemuseli investíciu do nej zopakovať.

ĎALŠIE ČLÁNKY


Levitujúci reproduktor The OM/ONE
Head-up displej Navdy vám ukáže aj esemesky
Transformer Book: Konečne tablet vhodný aj na skutočnú prácu
Inteligentný zámok dverí odomknete aj mobilom
Sledujte si prenesené dáta v mobile, vyhnete sa vysokým faktúram
Redakčný test: Našli sme windowsovú alternatívu k Macbooku

Komentáre