Technológie

Inteligentný sprej na sebaobranu The Defender

"Prívlastok “smart” má už dnes veľa vecí, ale čakali by ste ho pri niečom, čo je určené na sebaobranu? The Defender Smart je avantgardou takýchto moderných pomôcok. "

Erik Stríž, 7. augusta 2014 13:00
Inteligentný obranný sprej Defender Smart Foto: The Defender Smart Protection



Brániť sa (ne)môžete rôzne


Keď sa rozhodujete o kúpe niektorej z pomôcok, ktoré by vám mohli pomôcť zvládnuť krízovú situáciu bez fyzickej traumy alebo škody na majetku, narazíte na množstvo problémov. Tým prvým je skutočnosť, že nie všetky pomôcky na sebaobranu dostupné na internete sú aj legálne. Na Slovensku napríklad platia iné právne normy definujúce už aj samotný postup v prípade, že vás niekto napadne, nehovoriac o pomôckach na sebaobranu. Spojené štáty sú v tomto smere oveľa benevolentnejšie a preto je tam aj možnosť vzniku projektov ako The Defender Smart. Tento produkt by však mohol byť legálny aj u nás.


The Defender Smart je pomerne malé zariadenie, ktoré vám môže za určitých okolností skutočne pomôcť zvládnuť situáciu, v ktorej sa dostanete do priameho ohrozenia zdravia, života alebo majetku. Zariadenie v sebe kombinuje hneď niekoľko iných pomôcok, z ktorých každá má praktické opodstatnenie na použitie. Všetky tieto obsiahnuté zariadenia pritom aktivujete stlačením jediného tlačidla.

Po stlačení výrazného červeného tlačidla smerom na útočníka nasleduje štvorica úkonov, ktoré sa dejú automaticky. Posledný piaty je na zvážení samotného majiteľa zariadenia The Defender.

Inteligentný obranný sprej Defender Smart Foto: The Defender Smart Protection



1. Oslepenie ostrým svetlom


Po namierení spreja na útočníka na neho v jednej chvíli zaútočíte hneď niekoľkými “zbraňami”. Prvou vecou je ostré svetlo zo vstavanej diódy, ktoré má potenciál útočníka na veľmi krátku chvíľu oslepiť. Na internete môžete nájsť aj samostatné LED svetlá určené práve na tento typ sebaobrany, avšak ich efektivita je otázna. Dajú sa použiť iba v noci.

2. Oslepenie paprikovým sprejom


Podstatnejšie ako oslepenie svetlom je oslepenie paprikovým sprejom. Fakt, že výrobca do tohto spreja pumpuje paprikový sprej, je veľmi dôležitý. Bežný slzotvorný plyn totiž nie je tak účinný a navyše vôbec nefunguje na zvieratá. S paprikovým sprejom pochodíte aj pri agresívnych psoch a dokonca aj pri medveďoch.

Zásah útočníka paprikovým sprejom nemusí byť dokonalý a ani priamy. Stačí, aby sa mu do očí dostalo niekoľko čiastočiek z uvoľneného plynu a už neotvorí oči niekoľko ďalších minút. Navyše, sprej sa usádza aj na oblečení, tvári, vlasoch a rukách, takže ak sa účinok nedostaví hneď, stačí si od útočníka udržať odstup niekoľko sekúnd a po chvíle pocíti pálenie aj sám.

3. Fotografia útočníka


Význam intenzívnej LED diody v zariadení nemá iba jediný význam. Uplatnenie nachádza aj v spojení so vstavaným fotoaparátom, ktorý útočníka vyfotí. Výrobca neukazuje, ako takéto fotografie reálne vyzerajú a či je kamera schopná poradiť si aj s prudkým pohybom. Fotografia útočníka sa ukladá do vstavanej pamäte, v prípade spojenia Defendera s mobilným telefónom cez Bluetooth sa pošle aj do neho.

Inteligentný obranný sprej Defender Smart Foto: The Defender Smart Protection



4. Zvukový alarm


Záverečným dejstvom sebaobrany v podaní zariadenia The Defender je hlasný zvukový alarm, ktorý upozorní ľudí v blízkom okolí na prebiehajúci problém. Zvukové alarmy sa takisto predávajú ako samostatné pomôcky sebaobrany, stačí ich aktivovať buď stlačením na to určeného tlačidla alebo rozopnutím. Zvukový alarm je mimoriadne hlasný, intenzívny a, ľudovo povedané, prebudí aj mŕtveho. Vás ako obeť, ktorá o spustení alarmu vie, to nebude taký šok, ako pre útočníka.

5. Kontaktovanie SOS linky


Ak je zariadenie The Defender spojené s mobilným telefónom cez Bluetooth a v smartfóne je nainštalovaná na to určená aplikácia, môžete aj okamžite privolať pomoc. S pomocou GPS súradníc najprv mobilný telefón kontaktuje bezpečnostnú linku samotného výrobcu, ktorá funguje nonstop a v prípade, že jej operátor zhodnotí situáciu ako kritickú, informuje políciu v danej lokalite.


ĎALŠIE ČLÁNKY



Hodinky Ritot so vstavaným projektorom
Luxusné telefóny nahradili vylepšené iPhony
Technologickí giganti sa zapájajú aj do zdravotnej starostlivosti
Sledujte si prenesené dáta v mobile, vyhnete sa vysokým faktúram
Redakčný test: Našli sme windowsovú alternatívu k Macbooku
Gigantické hodiny s elektronickým atramentom ClockONE

Komentáre