Technológie

Herná konzola ako stvorená pre hipsterov

"Xbox a Playstation majú konkurenciu. Herná konzola R-Kaid-R nedisponuje špičkovou grafikou, vysokým výkonom a ani úžasnými hernými titulmi. Aj tak stojí viac ako dvetisíc amerických dolárov. "

Erik Stríž, 15. júla 2014 10:00
Herná konzola R-Kaid-R Foto: LoveHulten.com


Úvod tohto článku je mierne zavádzajúci, snáď nám ho odpustíte. Pochopiteľne, konkurovať Xboxu a Playstation je dnes neľahká úloha pre akéhokoľvek veľkého výrobcu elektroniky a je teda veľmi nepravdepodobné, že by sa do ich ligy dostala celkom neznáma konzola. Najmä nie taká, ktorá svoje technické ústrojenstvo skrýva v drevenej krabici a spúšťa iba staré hry spred dvadsiatich rokov.

Napriek tomu sa Xbox a ani Playstation zďaleka nechytajú na cenovú úroveň, v ktorej sa pohybuje táto nápadná retro konzola R-Kaid-R. Jej cena je veľmi prekvapivých dvetisíc päťsto amerických dolárov, v prepočte niečo cez tisíc osemsto eur. Platiť budete totiž v prvom rade za štýlovosť, nostalgiu a exkluzivitu. Herných konzol R-Kaid-R je totiž iba päťdesiat.

Herná konzola R-Kaid-R Foto: LoveHulten.com

Klasické arkády sú zábavné aj dnes


Hlavnou a základnou myšlienkou pri tvorbe konzoly R-Kaid-R bolo navodenie nostalgického herného zážitku, ktorý by mal byť dôverne známy generáciám narodeným ešte v 20. storočí. Vtedajšie hry boli, celkom pochopiteľne, iné ako tie dnešné. O fotorealistickej grafike nemohla byť ani reč, ale ich hrateľnosť bola na výbornej úrovni. Konzola R-Kaid-R sa práve preto neovláda prostredníctvom dnes populárneho gamepadu, ale s pomocou pákového joysticku a veľkých funkčných tlačidiel.

Herná konzola R-Kaid-R Foto: LoveHulten.com

Doom aj Duke Nukem 3D


Samotná konzola je akýmsi emulátorom, v ktorom je možné spustiť veľké množstvo herných platforiem. Za všetky uvádzame Playstation 1, Atari 2600, Game Boy (aj Advance), Nintendo, Super Nintendo, Sega Genesis a konkrétne hry Doom či Duke Nukem 3D. Po technickej stránke teda nie je až tak zaostalá, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.

Okrem vstavaného emulátora, CD a kazetovej mechaniky nájdete na konzole LCD displej s uhlopriečkou osem palcov, reproduktor, HDMI konektor pre prepojenie s veľkým televízorom a vstavanú batériu, ktorá zabezpečuje hodiny hrania sa aj bez pripojenej nabíjačky. Operačný systém konzoly je umiestnený na vstavanej 16 gigabajtovej pamäťovej karte SD.


Silné reči na spropagovanie predraženého počítača


R-Kaid-R je manifest a pocta klasickým herným zariadeniam z minulého storočia. Jeho drevený obal je vyrábaný ručne a jeho dizajn nápadne pripomína klasické televízne prijímače zo 60. rokov minulého storočia. Skutočný herný klenot, tak túto konzolu nazýva výrobca. Tiež vyslovuje predpoklad, že na rozdiel od moderných herných konzol typu Xbox či Playstation, táto nestratí svoju hodnotu ani po rokoch. Či má pravdu, to ukážu najbližšie roky.

Herná konzola R-Kaid-R Foto: LoveHulten.com

Hodnota piatich Xboxov


Keby ste si mohli vybrať vy, čo by ste si zvolili radšej? Xbox One a Playstation 4 za cenu do 400 eur alebo túto retro hernú raritu za takmer dvetisíc eur? Ideálnou cieľovou skupinou pre takýto typ produktu sú staršie ročníky s preplnenou peňaženkou a najmä moderní hipsteri, ktorí sa radi nechávajú vidieť utrácať peniaze za retro veci, ktoré prakticky ani nepotrebujú.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Frajer zo starej školy
Neskutočná kancelária sa poskladá do stanu
Google Cardboard: Zalietajte si medzi budovami veľkomiest
Instantné fotoaparáty sú stále trendy
Koľko zarába najväčší YouTube kanál PewDiePie?

Komentáre