Technológie

Chcete si nahrávať prednášky a mítingy? Zabudnite na mobil

"Dnes asi neexistuje mobil, ktorý by nedokázal nahrávať rozhovor, prednášku alebo dokonca koncert. Záznam má však často úroveň telefonického hovoru a na väčšiu vzdialenosť nedokážeme rozoznať slová."

Peter Nedavaška, 8. októbra 2014 12:00
Philips Foto: Philips


Mobilné zariadenia už majú toľko funkcií, že nezriedka aj rozmýšľame v prípade mobilu, či sa s ním dá aj telefonovať. Osobne zastávam názor, že každé zariadenie by malo byť špičkové práve v tom, na čo bolo určené. V prípade kvalitnej nahrávky riešením môže byť diktafón.

Určite to poznáte, nestíhate si zapisovať dôležité body prednášky alebo rýchly sled myšlienok vášho klienta. Pri takýchto situáciách pomôže šikovný prístroj, ktorý všetko nahrá v takej kvalite, aby ste si súbor mohli stiahnuť do počítača, prípadne kedykoľvek pretočiť a vypočuť. Záznam z nich môže úplne nahradiť zápis zo stretnutia. Diktafóny sú predurčené pre takéto použitie a ich výrobcovia sa predháňajú vo vylepšeniach funkcií. Testovali sme model z najnovšej série firmy Philips, teda Voice Tracer DVT4000 a boli sme jeho výkonom príjemne prekvapení.

Čo všetko dokáže?


Tento digitálny záznamník sa ovláda jednoducho a intuitívne, ponúka farebný displej, ktorým sa úplne približuje displejom mobilov. Vďaka svojim dvom vstavaným stereo mikrofónom umiestneným v rohoch prístroja priestorovo zachytáva čistý zvuk a odstraňuje šum v pozadí aj v hlučnom prostredí tak, aby v sa dala v nahrávke jasne rozoznať reč hlavného „rečníka“. So smartfónom takúto kvalitu nedosiahnete. Spoľahlivo zachytí reč vo vzdialonosti až 10 metrov, takže s ním nemusíte sedieť v prvej lavici.

Philips Foto: Philips
Uviesť do chodu sa dá veľmi rýchlo – pomocou One-touch ovládania pre okamžité nahrávanie alebo hlasovou aktiváciou pre hands-free nahrávanie. Záznamy ostávajú uložené v MP3 alebo WAV formáte v pamäti, ktorá má veľmi pôsobivú kapacitu – 4 GB. Vďaka slotu pre pamäťové karty microSD však podporuje až 32 GB prídavnej pamäte. Súbory sú členné v priečinkoch, tak, aby boli rýchlo prístupné. Jednotlivé nahrávky sú označené s časovou pečiatkou s dátumom a časom, čo umožní prostredníctvom kalendára ľahko prechádzať knižnice a nájsť súbory. Vyhľadávanie záznamov je rýchle a jednoduché. V prípade potreby by DVT4000 údajne uchoval súbory v časovej dĺžke až 44 dní bez potreby vymazania pamäte. Spoľahlivý chod zabezpečuje aj výkonná lítium-polymérová batéria, ktorá má výdrž až do 50 hodín. V porovnaní so staršími verziami diktafónov je výdrž batérie viac ako 2 krát.

Efektívna investícia


Ak by ste chceli pripojiť DVT4000 na počítač, nie je potrebné inštalovať žiadny softvér. Stačí zasunúť USB káblik a súbory môžete prehrávať na PC, funkcia Plug and Play je kompatibilná so systémom Windows, Mac OS aj Linux.
Čo povedať na záver? Je to pravdepodobne najdokonalejšia séria diktafónov, akú dnes u nás na trhu dostať. Cena modelov zo série sa pohybuje od 40 do 200 eur, model DVT4000 za 85 eur je veľmi efektívnou investíciou. Môžeme potvrdiť, že toto šikovné zariadenie je praktické pre študentov, ale aj pre každého, kto absolvuje niekoľko pracovných stretnutí či mítingov za mesiac alebo sa zúčastňuje prednášok a konferencií.

ĎALŠIE ČLÁNKY


Luxusné telefóny nahradili vylepšené iPhony
Sledujte si prenesené dáta v mobile, vyhnete sa vysokým faktúram
Redakčný test: Našli sme windowsovú alternatívu k Macbooku
Gigantické hodiny s elektronickým atramentom ClockONE
Vyberáme mobil: Drahší originál alebo lacný fake?
Má skvelý displej, nahráva UltraHD video a zaostruje laserom

Komentáre