Štýl

Desať tipov na detoxikáciu organizmu

"Jar a jeseň sú ideálnymi obdobiami na detoxikáciu. Pustite sa do nej a telo sa vám odvďačí."

Diana Vaculová, 5. septembra 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič


Ktorá z nás počas leta nezhrešila a nenapchala sa na gril party klobáskami? Alebo nešla do fastfoodu či nesiahla po chutnej zmrzline s čokoládovou polevou? Za každý takýto prehrešok musí naše telo bojovať s toxickými látkami. S určitým množstvom si, samozrejme, vie poradiť aj bez našej pomoci. No ak vás v poslednej dobe bolí častejšie hlava, ste podráždená, máte alergiu, bledú pleť či ekzémy, skúste detoxikáciu. Tu je desať tipov na potraviny, ktoré by ste mali doplniť do svojho menu.

Acai


Alebo aj jedno z najzdravších ovocí na svete. Zaradilo sa aj medzi takzvané superpotraviny. Kde a v akej podobe ho zoženiete? Najčastejšie asi v podobe šťavy, no v potravinách so zdravou výživou ho bez problémov nájdete aj v inej forme. Úžasné dezerty práve z neho vám môžeme len a len odporučiť.

Voda


Je základ. A našou výhodou je, že jej máme dostatok. Takže, ak chcete naše telo zbaviť toxických látok, určite by ste mali piť veľa vody.

Púpava


Teraz ju síce v prírode len ťažko zoženiete, myslite však na jej účinky počas jari. Obyčajná púpava totiž dokáže dodať telu obrovské množstvo vitamínov, minerálov a tiež ho oslobodiť od toxických látok. No a ako ju konzumovať? Púpava má veľmi horké listy, takže ak sa prekonáte a zjete ich aspoň päť či šesť, bude to ideálne. Prípadne si z nej uvarte čaj.

Goji


Ak si chcete pochutiť nejakými chutnými a zároveň zdravými jednohubkami, siahnite po Goji. Obsahuje veľké množstvo bielkovín, minerálov, vitamínov a aminokyselín. Okrem toho veľmi pozitívne pôsobí aj pri prekysličení organizmu.

Granátové jablko


Na jeseň je jedným z najľahšie dostupných detoxikačných prostriedkov. Začína sa totiž jeho sezóna. No a aké sú jeho výhody? Zbaví vás toxických látok a vylepší vašu pleť.

Kurkuma


Alebo aj „indický šafrán“ - je určite jednou z najvýznamnejších korenín. Svoje by vám o tom vedeli povedať aj farmaceutické spoločnosti, ktoré sa ju vraj snažia využívať ako liečivo. Obsahuje totiž kurkumin, a teda žlté farbivo, ktoré má veľmi pozitívne účinky pre telo človeka. Údajne pôsobí aj proti rakovine, zlepšuje činnosť pečene a podporuje trávenie.

Ľanové semienko


Tí, ktorí nie sú veľkými fanúšikmi rybieho oleja, sa teraz určite potešia. Nahradiť ho totiž môžu dvoma lyžičkami ľanových semienok. Vďaka nim získate odporučenú dennú dávku omega-3 nasýtených mastných kyselín.

Bodliakový olej


Ešte ste o ňom nepočuli? Nevadí. Teraz sa dozviete viac. Tento olej obsahuje obrovské množstvo vitamínu E a kyseliny linolovej. Pomôže vám s vlasmi, nechtami, vylieči vašu pečeň a zlepší váš cholesterol. Okrem toho sa dá pomerne ľahko zohnať aj u nás.

Žerucha


Máte problémy s imunitou alebo s trávením? Potom vám pomôže žerucha. Aké sú jej účinky? Čistí vašu krv aj obličky. Obsahuje totiž vitamín C, železo, draslík, vápnik, beta karotén a thiamin. A ako ju máte konzumovať? Pridajte ju napríklad do polievky či do šalátu. Dobrú chuť!

Fenikel


Vedeli ste, že ak ho zjete v akejkoľvek forme, bude mať pre váš organizmus pozitívne účinky? Dajte si ho do čaju, šalátu alebo s ním dochuťte niektoré z vašich obľúbených jedál. Je to len a len na vás. Vitamíny B a C, ktoré obsahuje, a taktiež aminokyseliny a horčík, nielen, že z vášho tela dokonale odplavia toxické látky, ale aj zlepšia kvalitu vašej hrivy.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Denisa Lipovská: Desať jednoduchých tipov, ako sa zbaviť tuku
Rozhýbte sa! Tieto plusy vám prináša pohyb
Päť tipov, ako sa dopracovať k sexy postave
Vajíčka, koláče či hladovka, tieto diéty radšej neskúšajte
Ako sa dá jesť a popri tom chudnúť
Päť tipov, ako získať sexi postavu

Komentáre