Štýl

Vajíčka, koláče či hladovka, tieto diéty radšej neskúšajte

"Držať diétu je dnes trendom a nejedna žena pri káve vychvaľuje svojim kamarátkam tú či onú. Existujú však aj úplne nezmyselné diéty, tu je zopár z nich."

Webmagazin.sk, 11. augusta 2014 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš


Vajíčková diéta


Viete si predstaviť, že by ste vyše týždňa jedli vajcia? Presne to predpisuje desaťdňová diéta, ktorá sľubuje úbytok váhy až päť kilogramov. Aby ste sa k tomuto výsledku prepracovali, denne musíte zjesť až šesť vajec. Aby vám z tejto šialenej diéty nebolo úplne nanič, môžete si vajíčka doplniť zeleninou, odporúča sa najmä paradajka a uhorka, alebo syrom.

Otázkou však ostáva, či ste pre údajných mínus päť kíl ochotné prepchávať sa vajíčkami, ktorých zvýšené konzumovanie spôsobuje vážne tráviace problémy.

Cookies diéta


Koláčiková diéta k nám pred pár rokmi pricestovala, ako inak, zo Spojených štátov. Jej tvorcovia, Jamie Kabler a Larry Turner, stavili na sladkosti, pretože tie väčšina diét zakazuje. Jej podstatou je dať si po jednom koláčiku na raňajky, desiatu, obed aj olovrant a večer si dopriať niečo ľahké.

V Amerike a neskôr aj v Európe vyvolala ošiaľ, lebo ľuďom sa vďaka nej skutočne darilo chudnúť. Háčik je však v tom, že efekt síce bol, ale človek do svojho tela dávkoval takmer samý cukor a nasýtené tuky. Navyše, takáto jednotvárna diéta sa dlho držať nedá a známy jojo efekt všetky kilá aj so štedrým bonusom vráti.

Bodová diéta


Táto patrí medzi diétové klasiky a je založená na bodovaní toho, čo zjete. Dnes je už taká rozšírená a existuje viacero jej podôb, preto môže byť princíp bodovania odlišný. Niektoré predpisujú 40 bodov denne, iné majú maximum bodov na deň odstupňované podľa váhy.

Na prvý pohľad to vôbec nevyzerá zle, zaujme však spôsob bodovania. Potraviny, ktorým by ste intuitívne pridelili najviac bodov, napríklad pečená kačka či pečivo, majú aj o polovicu menej bodov ako napríklad ananás alebo iné ovocie. Z toho vyplýva, že poctivým držaním tejto diéty síce na oko schudnete, ale v skutočnosti si z tela urobíte malú zásobáreň tukov, okradnete sa o vitamíny a pri najhoršom scenári si môžete narušiť trávenie.

Koktejly a pastilky


Len ťažko spočítame, koľko v súčasnosti figuruje na trhu špeciálnych a jedinečných zoštíhľujúcich kokteilov a pastiliek. Všetky spájajú tieto znaky: exoticky znejúci názov, výťažky z rastliniek z pralesov, prísľub okamžitého účinku a žiadneho jojo efektu a minimálna námaha.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Stačí však kúsok zdravého rozumu a každému musí byť jasné, že bez zmeny v jedálničku a zvýšenia pohybovej aktivity žiaden zaručený účinok nenastane. Dokonca je to uvedené aj v príbalových letákoch týchto zázrakov, samozrejme, malým písmom a bez zbytočného upozorňovania na letákoch a v reklamách.

Hladovka


Možno si myslíte, že zaradiť hladovku medzi diéty nie je správne, ale v skutočnosti sa aj o hladovke hovorí ako o diéte a schováva sa pod označením nulová diéta. V praxi to znamená, že počas tejto diéty niekoľko dní nič nejete a pijete iba vodu.

Rizikom tejto diéty nie je iba úbytok svalovej hmoty, ale aj vážne zdravotné komplikácie a depresie.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Top dvadsať babských rád pre krásu
Odborníčka radí: Ako si udržať krásny mejkap aj v lete
Krajšie bruško za 30 dní. Viete, ako na to?
Zvodné francúzske líčenie? S nami ho zvládnete za pár minút!
Púšťate sa do chudnutia? Toto rozhodne nevečerajte!
Ďalšia z radu bláznivých diét: Plast našitý na jazyk!

Komentáre