Hudba a film

Na festivale v Toronte predstavia nový maďarsko-slovenský film

"Film Mirage zobrazuje príbeh afrického futbalistu, ktorý je na úteku pred spravodlivosťou a ukryje sa na farme ďaleko od civilizácie. Tá je v skutočnosti miestom moderného otrokárstva. "

TASR, 13. augusta 2014 13:00
Záber z filmu Mirage Foto: MPhilms


Maďarsko-slovenský film Mirage bude mať svetovú premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale Toronto, ktorý sa uskutoční od 4. do 14. septembra. Snímku úspešného maďarského režiséra Szabolcsa Hajdu koprodukoval slovenský režisér a producent Mátyás Prikler z produkčnej spoločnosti MPhilms. Film uvedú v Toronte v sekcii Contemporary World Cinema, ktorá prináša na festivalové plátno najlepšie novinky svetovej kinematografie.

Hlavného hrdinu stvárnil Isaach de Bankolé, známy z filmov kultového amerického režiséra Jima Jarmuscha Hranice ovládania, Noc na Zemi či Káva a cigarety. Po boku hviezdneho herca si zahrali aj herci zo Slovenska - Attila Mokos, ocenený Slnkom v sieti za hlavnú úlohu v snímke Ďakujem, dobre a Adam Mihál, ktorý stvárnil hlavného protagonistu vo filme Môj pes Killer. Epizódne role si v medzinárodnom projekte zahrali aj ďalší slovenskí herci.

Z úteku do otroctva


Film Mirage zobrazuje príbeh afrického futbalistu Francisa, ktorý je na úteku pred spravodlivosťou a ukryje sa na farme ďaleko od civilizácie, v srdci maďarskej pusty. Veľmi skoro však zistí, že farma je v skutočnosti miestom moderného otrokárstva. Začína sa najväčší zápas v jeho živote, v ktorom sa nehrá len o slobodu, ale o prežitie. Snímka je moderným westernom, ktorý vypovedá o rasizme, rovnoprávnosti, moci a slobode.

Film s rozpočtom takmer dva milióny eur nakrúcali v Maďarsku i na Slovensku. Jeho realizáciu podporil aj Audiovizuálny fond sumou 144.300 eur.

Mirage po svetovej premiére v Toronte prinesie k slovenským divákom na prelome rokov 2014/2015 Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK), ktorá v roku 2011 distribuovala aj predošlý film režiséra Szabolcsa Hajdu Bibliothéque Pascal.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Woody Allen pozýva na romantické Azúrové pobrežie
V Expendables 3 sa predstavia nové hviezdy
Scarlett Johansson zapletená do špinavého kšeftu
Erotická nahrávka s Cameron Diaz dorazila do kín
Batman a Superman sa proti sebe postavia v spoločnom filme
Trailer k filmu 50 odtieňov sivej

Komentáre