Hudba a film

Kino novinky týždňa: Dokonalý svedok nesmie na svadbe chýbať

"Tento týždeň prichádza do slovenských kín niekoľko premiérových filmov. Ktorý z nich si vyberiete?"

Webmagazin.sk, 14. januára 2015 10:00
Záber z filmu E. A. Poe: Archa bláznov Foto: Bonton film


Kde je hranica medzi zdravým rozumom a šialenstvom? Kto nájde odvahu, dostane odpoveď v desivej atmosfére viktoriánskeho ústavu pre choromyseľných vo filme E.A. Poe: Archa bláznov. Napínavý thriller vznikol podľa poviedky otca hororu a detektívky Edgara Allana Poea „Metóda doktora Téra a profesora Péra“ a jej prekvapujúce vyústenie je len jedným z nečakaných zvratov filmu. V hlavných úlohách sa predstavia Kate Beckinsale, Jim Sturgess, Ben Kingsley a Michael Caine.

E. A. Poe: Archa bláznov


Hrdinom filmu E. A. Poe: Archa bláznov je mladý, čerstvo vyštudovaný lekár Edward, ktorý na konci 19. storočia prichádza na prax do psychiatrického ústavu ležiaceho v hmle v odľahlom kúte hôr. Tu ho privíta šéf lekárskeho tímu, jeho asistent a záhadná kráska Eliza, trpiaca panickou hrôzou z akéhokoľvek telesného dotyku. Edward je zasväcovaný do tunajších liečebných metód a je v šoku.



Dokonalý svedok


Doug Harris je prívetivý, avšak trochu nespoločenský mladý muž, ktorý si onedlho vezme za manželku ženu svojich snov. Má však veľký problém: nemá ani jedného svadobného svedka a je ochotný urobiť čokoľvek, aby túto nepríjemnosť pred svojou nastávajúcou zatajil. Vyhľadá preto Jimmyho Callahana, šéfa spoločnosti Dokonalý svedok s.r.o., ktorá poskytuje prvotriedny servis pre zúfalých pánov v Dougovej situácii. Jimmy je skrátka profík a zostaví tu najbizarnejšiu skupinu svedkov, ktorí majú necelé dva týždne na prípravu svojich rolí. Musia predsa všetkých presvedčiť, že sú to Dougovi najlepší kamaráti.



Boj snežného pluhu s mafiou


Čierna komédia s ironickým názvom Boj snežného pluhu s mafiou plná krvi, napätia a pomsty nadchne divákov nielen nádherou nórskej krajiny, ale tiež prepracovaným scenárom, vynikajúcimi dialógmi a nezabudnuteľnými hereckými výkonmi. Nils sa so svojím snežným pluhom preháňa zasnežeženými cestami v okolí chladného nórskeho mestečka. Preráža cesty pre svojich spoluobčanov, čo považuje za veľmi zodpovednú prácu, ktorú ostatní dokážu náležite oceniť. Jedného dňa je dokonca menovaný za Občana roka, no zároveň sa v ten deň dozvie o smrti svojho syna. Predávkovanie drogami pre Nilsa nie je dôveryhodným vysvetlením, a tak vezme spravodlivosť do vlastných rúk. Vyhrať krvavý spor s mafiou nie je ľahké, ale Nils už nemá čo stratiť. Navyše má v zálohe oveľa silnejšie zbrane - mohutný stroj a šťastie začiatočníka.



96 hodín: Zúčtovanie


Bývalý člen elitných jednotiek Bryan Mills (Liam Neeson) sa proti svojej vôli ocitne znovu v akcii. Bryanov sen - užívať si pokojný život - sa nenávratne rozplýva. Jeho manželka Lenore je brutálne zavraždená. Z jej smrti je podozrivý práve Bryan. Pred zatknutím sa mu podarí uniknúť, no začnú po ňom pátrať všetky policajné jednotky v USA. Po jeho stope sa neúnavne vydáva aj detektív Frank Dotzler (Forest Whitaker). Svojou vytrvalosťou donúti Bryana opäť použiť jeho mimoriadne schopnosti. V nemilosrdnom súboji musí Bryan dokázať svoju nevinu a vypátrať skutočného vraha. Okrem toho sa v ohrození ocitne aj to jediné, čo mu v život zostalo – dcéra Kim.



Fotograf


V príbehu voľne inšpirovanom osudom svetoznámeho českého fotografa Jana Saudka (Karel Roden) sa vrátime k niektorým zásadným križovatkám života umelca obdareného výnimočným talentom, živelnosťou a vášňou. Všetky tieto vlastnosti mu priniesli slávu i odmietanie, lásku i zradu, zástupy obdivovateľov, ale aj samotu. Hlavnú úlohu stvárnil Karel Roden, ktorého si môžeme užívať v úplne novej polohe, v akej ho diváci ešte nevideli. Je vášnivý, zábavný, vtipný, roztomilý i provokatívny. Novým filmovým objavom bude predstaviteľka hlavnej ženskej úlohy, veľmi zaujímavá Máša Málková.



Sex v Paríži


Paríž. Láska. A samozrejme francúzske ženy: slobodné, nepredvídateľné, sofistikované a vášnivé. Rozhodli sa svoje tajomstvá odhaliť a podeliť sa s nimi. Je to komédia o kariére, deťoch, láske, sexe a hlavne o tom, koho a čo ženy chcú.



ODPORÚČAME AJ:
ZLATÝ GLÓBUS: Tieto filmy bodovali, tieto dámy zažiarili
Stallone nakrúti záverečný film o Rambovi s názvom Last Blood
Do slovenských kín prichádza film Rukojemník
Najlepší film roka 2014: Goodbye to Language zvíťazil o jeden hlas
Nikto nie je tým, kým sa zdá: Archa bláznov vás o tom presvedčí

Komentáre