Cestovanie

NÁKUPY: Zabudnite na Oxford Street, vyskúšajte Camden Town

"Zabudnite na Oxford Street. Britská metropola je okrem iného známa svojimi pestrofarebnými trhmi, stánky sa najmä cez víkend, rozprestierajú pozdĺž celej Portobello Road v Notting Hill, v štvrti Greenwich, či na Spitalfields Market. "

Romana Juhásová, 8. novembra 2014 10:00
Camden Foto: visitlondon.com


Skutočne zážitkové nákupy ale ponúka voľnomyšlienkárska štvrť Camden. Napovieme, že obľúbené miesto Amy Winehouse a ďalších bujarých hudobných hviezd asi nebude preslávené pokojnými zákutiami stvorenými pre rodinný piknik.

Camden Town v severnom Londýne, len neďaleko od Regent's Park, je jedným z najnavštevovanejších miest v meste. Vyhľadávajú ho najmä mladí ľudia, príslušníci najrôznejších subkultúr, či jednoducho tí, ktorí sa presýtili dobre známych turistických lokalít ako Tower a London Eye. Napriek narastajúcej obľube zo strany turistov stále zostáva epicentrom alternatívnej kultúry a zachováva si bohémskeho ducha. Panuje tu uvoľnená atmosféra, všetci sú dobre naladení, netrápia ich každodenné problémy či pracovný stres. Cez deň sa sem chodí kvôli nákupom, po zotmení kvôli nočnej zábave.

Camden Foto: visitlondon.com


Tradícia trhov v Camden Town započala ešte v 70. rokoch minulého storočia, kedy tunajší obyvatelia začali ponúkať najrôznejšie ručné výrobky. Dnes je tovar ešte pestrejší, možno tu nájsť všetko od nekonvenčnej módy, cez starožitnosti, knihy, platne, umelecké predmety a aj absolútne úlety. Za návštevu stojí i v prípade, že netrpíte nákupnou horúčkou. To platí dvojnásobne pre gurmánov, zo stánkov sa parí a valia sa exotické chute jedál, snáď z každého kúta sveta, a to dokonca za neveľký peniaz.

Stánky sa sústreďujú na viacerých miestach, pozoruhodnou a vyhľadávanou lokalitou je Stables Market, najväčší trh v Camden, ktorý je vsadený do prostredia niekdajšej konskej stajne. Bývalú funkciu pripomínajú všade prítomné sochy tátošov.

Camden Foto: visitlondon.com


Absolútnou špecialitou je tunajší samostatný obchod Cyber Dog o troch poschodiach, ktorý zostane v živej pamäti každého návštevníka Camden Town. Pozornosť totiž nepúta iba samotný tovar – futuristické oblečenie určené milovníkom techno party, ktoré v práci nevynosíte. Pred vchodom vítajú obrie metalické sochy robotov, v interiéri zas miesto klasických predavačov DJ, exotickí tanečníci, či dokonca hltačka mečov a žiletiek.

Pri potulkách Camden Town zabudnete na stereotypy o nudných Angličanoch. Možno aj preto, že nad rodenými Britmi prevažujú prisťahovalci a multikulturalitu a s ňou spojenú rozmanitosť a nádhernú pestrosť badať na každom rohu.

ODPORÚČAME AJ:
Krvavý londýnsky Tower: Čo symbolizujú vlčie maky?
Netradičná služba: Po smrti môžete cestovať okolo sveta
BERGEN: Nórska rozprávka za siedmimi horami
Univerzálny, no všade iný: Viete aký chlieb jedia ľudia vo svete?
Paríž a Vegas sú pasé. Najromantickejší je Rím, najdivokejší Berlín

Komentáre