Cestovanie

Paríž a Vegas sú pasé. Najromantickejší je Rím, najdivokejší Berlín

"Podľa britských cestovateľov romantikou najviac dýcha Rím a nespútané noci zažijete v Berlíne, ako aj v Tokiu."

Romana Juhásová, 16. októbra 2014 8:00
Ilustračné foto zachytáva motorkárov pred Koloseom v Ríme. Foto: TASR/AP


Paríž mestom lásky, Las Vegas hniezdom hriechu a New York metropolou, ktorá nikdy nespí. Svetové veľkomestá si svoju atraktívnu reputáciu zaslúžili a budovali roky. Nedávny prieskum však nabúrava zaužívané cestovateľské predstavy.

Icelolly, najobľúbenejšia britská webová stránka, ktorá porovnáva ceny dovolenkových zájazdov, vykonala prieskum medzi svojimi 2000 užívateľmi. Výsledky prekvapili a ukázali, že anglickí cestovatelia sa pozitívne "zaškatuľkovaných" miest presýtili. Za romantikou mieria do Talianska, kvôli nezabudnuteľnému večierku nemusia ani preletieť oceán.

Paríž predbehla aj Praha


Mesto zaľúbencov, či vôbec najromantickejšie mesto sveta, takýmito prívlastkami sa hlavné mesto Francúzska hrdí od nepamäti.
Ilustračné foto zachytáva Eiffelovu vežu v Paríži. Foto: TASR/AP

Avšak ako hovorí Suniel Makh z Icelolly, niektoré páry sú už z Eiffelovej veže a Champs-Élysées unavené a miesto dôverne známych ikonických pamiatok hľadajú nové vzrušujúce alternatívy.

Takmer tridsať percent účastníkov cestovateľského prieskumu by sa najradšej zaľúbilo v uličkách Ríma. Večné mesto si tak vyslúžilo titul najromantickejšej metropoly. Nasledujú ho Benátky, ktorým na atraktivite nedávno pridala aj médiami omieľaná svadba známeho herca Geoga Clooneyho. Taliansko tak nad Francúzskom vyhralo na plnej čiare.

Na snímke mladomanželia, americký herec George Clooney (vľavo) a britská právnička libanonského pôvod Amal Alamuddinová opúšťajú v lodnom taxíku luxuský hotel Aman v Benátkach v nedeľu 28. septembra 2014. Foto: TASR/AP

Paríž obsadil až piate miesto, predbehla ho aj nielen turistami milovaná Praha. Vyhľadávanou destináciou medových týždňov a víkendov vo dvojici sú aj útulnejšie a rozprávkové belgické Bruggy.

Čo sa stane v Berlíne, zostane v Berlíne


Las Vegas si nepochybne svoju povesť mesta hriechu zaslúži, pre nekonvenčnejšie, až undergroundové večierky, kvôli ktorým ani netreba zdolávať oceán, však Briti s obľubou navštevujú nemecký Berlín.

Ilustračné foto zachytáva megapanorámu Berlínskeho múra od architekta a výtvarníka Yadegara Asisiho. Foto: TASR/AP

Zábavu nachádzajú aj v iných európskych metropolách, spomedzi amerických miest vyhráva Miami. Rušným nočným životom pulzuje aj pestrý Istanbul na druhom mieste.

Status mesta, ktoré nikdy nespí si po novom vyslúžilo Tokio, neoddýchnete si ani v hlavnom meste Mexika, v Barcelone, či Moskve.

Najromantickejšie mestá:

1. Rím
2. Benátky
3. Praha
4. Bruggy
5. Paríž
6. Sydney
7. Edinburgh
8. Montreal
9. Viedeň
10. Dubaj


Najrušnejšie mestá:

1. Berlín
2. Istanbul
3. Miami
4. Brusel
5. Amsterdam
6. Lisabon
7. Ibiza
8. Las Vegas
9. Sevilla
10. Soul


Ďalšie články:


Pohľadnice z ciest. Prežitok alebo milé potešenie aj v modernom svete?
Najvyhľadávanejšie mesto na prácu? Cudzinci mieria do Londýna
Gardské jazero a Malcesine: Ich krása dostala do problémov aj Goetheho

Komentáre