Cestovanie

Pohľadnice z ciest. Prežitok alebo milé potešenie aj v modernom svete?

"Pošli mi z dovolenky pohľadnicu! Kedy ste naposledy vypustili z úst alebo počuli takúto prosbu? Sú pohľadnice už len výsadou romantických retro nadšencov? "

Romana Juhásová, 11. októbra 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

V štvrtok, 9. októbra, si poštári zo 192 štátov sveta, Slovensko nevynímajúc, pripomenuli Svetový deň pošty. Symbolický dátum je dňom vzniku Svetovej poštovej únie, ktorá poštársky "sviatok" vyhlásila v Tokiu pred takmer päťdesiatimi rokmi. Nezanedbateľnou súčasťou pošty sú pohľadnice, kedysi mimoriadne obľúbené a neodmysliteľne späté s cestami po svete. Posielali sme slnečné pozdravy, nachádzali ich v schránke, pripínali na chladničku. Pri príležitosti Svetového dňa pošty sa núka otázka - padli za obeť moderným technológiám?

Najväčšia zbierka je vo Švajčiarsku


Priatelia z celého sveta si začali navzájom vymieňať pohľadnice okolo 1900, toho roku ich bolo rozposlaných takmer pol milióna, do roku 1918 sa počet zdvojnásobil. Pravdepodobne najrozsiahlejšiu zbierku pohľadníc na svete vlastnil švajčiarsky podnikateľ, vášnivý cestovateľ a zberateľ Adolf Feller, ich počet prevyšoval 54-tisíc. Dnes sú v rukách Švajčiarskeho federálneho technologického inštitútu v Zürichu.

Vyhrávajú sociálne siete


V súčasnosti svoje pozdravy posielame skôr prostredníctvom sociálnych sietí, emailu, mobilných telefónov. Stoja menej námahy, k doručovateľovi dorazia okamžite a ponúkajú ľubovoľný kreatívny priestor. Ale predsa len, nemá staromódna forma komunikácie nepopierateľný šarm?

Ilustračné foto Foto: TASR/Reprofoto
Názory sme zisťovali aj u našich čitateľov. Neustále sa rozrastajúcou zbierkou sa pochválila Dominika z Partizánskeho, doma ich má takmer sedemdesiat, vrátane niekoľkých exotických kúskov. „Bolo mi ľúto, aby takáto tradícia zanikla," vysvetľuje. Michaela z Bratislavy pohľadnice zbiera odmalička, označuje ich za fotografie s pridanou hodnotou čohosi osobitého. Andrea pohľadnicou vždy poteší rodičov a uprednostňuje ich pred ostatnými suvenírmi.

Podľa Róberta z Nitry spočíva čaro v čo i len malej vynaloženej námahe zo strany odosielateľa. Starostlivý výber pohľadnice, kúpa známky, hľadanie pošty v neznámom meste a komunikovanie v cudzom jazyku. Postláčať zopár klávesov je nepochybne jednoduchšou cestou, no práve túto malú snahu ocení aj praktický moderný človek.

Ilustračné foto Foto: Romana Juhásová
Skúsme sa teda aspoň na dovolenke vymaniť z každodenného vzruchu a z instantnej komunikácie. Každý predsa rád dostane poštu, ktorá neobsahuje iba účty.

Dá sa aj kombinovať


Spojenie tradície a moderných technológii ponúkajú viaceré mobilné aplikácie zamerané práve na pohľadnice ako Postagram alebo Postcard on the Run. Rozdielom je, že pre ich odoslanie nemusíte zavítať do suvenírového obchodu, ani na poštu a vyznačujú sa originalitou a osobitosťou. Cestovateľ posiela čerstvo zhotovenú fotografiu spolu s textovým odkazom vo forme reálnej hmatateľnej pohľadnice priamo na domovskú adresu najbližších len vďaka mobilnému telefónu.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Štýl či pohroma? Po Londýne jazdí Mercedes s miliónom drahých kameňov
VIDEO: Neuveriteľné podmienky, v ktorých žijú deti
Ako jedna svadba pobláznila celý svet
OBRAZOM: Ako sa bývalé kúpele premenili na party galériu
VIDEO: Z malého kulturistu je hviezda internetu
Odvrátená strana rajského ostrova: Maledivy pretekajú odpadkami

Komentáre