Cestovanie

Netradičná služba: Po smrti môžete cestovať okolo sveta

"Americká spoločnosť ponúka nekonvenčný spôsob, ako si uctiť najbližších. Poslať ich popol do stratosféry a následne na cestu okolo sveta. "

Romana Juhásová, 28. októbra 2014 10:00
Poslednú cestu okolo sveta Foto: screenshot youtube.com


Téma jemne morbídna, no pri príležitosti blížiacej sa Pamiatky zosnulých aktuálna. Čoraz viac ľudí si odpočinok romanticky predstavuje na mieste, ktoré je ich srdcu bližšie, ako cintorín. Niekde, kde je pekne. Firma so sídlom v americkom Kentucky najnovšie sprostredkováva poslednú cestu okolo sveta. "Je určená pre cestovateľov," objasňuje spoluzakladateľ Alan Beaven.

Inšpirácia púšťou a sopkou


Nádobu s pozostatkami milovaných vynesie meteorologický balón naplnený héliom až k vrchnej vrstve stratosféry, do výšky približne tridsať kilometrov nad zemským povrchom. Tie sú následne vypustené do ovzdušia. Podľa spoločnosti môže popol "cestovať" mnoho mesiacov a predtým, než sa usadí, obísť celý svet. Rovnako po svete putuje piesok z púšte, či vulkanický popol. Piesok zo Sahary sa napríklad našiel aj v americkej Kalifornii.

Prví cestovali zosnulí manželia


Pozostatky sa môžu na zem vrátiť vo forme prachu, ale aj ako dažďové kvapky či snehové vločky. "Považujeme to za krásne," hovorí jeden z autorov myšlienky Chris Winfield. Priebeh letu do stratosféry zaznamenáva GoPro kamera pripevnená na meteorologický balón. Podľa americkej Agentúry pre ochranu životného prostredia popol nemá žiadne negatívne vplyvy.

Spoločnosť sa s nápadom pohrávala posledných päť rokov, systém zdokonalila až nedávno. Zatiaľ usporiadala jednu cestu do stratosféry, spoločne ju koncom septembra absolvoval zosnulý manželský pár.

Takouto pre niekoho nepredstaviteľnou, pre iného zas pamätnou a pokojnou cestou, si možno uctiť milovaných, ale aj naplánovať ju sám pre seba. Existuje možnosť predčasnej rezervácie pre žijúcich, ktorých nápad oslovil a radi by cestu, keď príde ich čas, podstúpili. Ako to už však pri cestovaní býva, nejde o najlacnejšiu záležitosť.



ODPORÚČAME AJ:
Skúsenosť so smrťou: Lekári o nej zistili viac
Stráca sa vám čuch? Možno ste v ohrození života
Highlighty týždňa: Futbalová bitka, zoskok zo 41 km a smrť ikony módy
Ako dlho budete ešte žiť? Povedia vám to hodinky

Komentáre