Cestovanie

Krvavý londýnsky Tower: Čo symbolizujú vlčie maky?

"Krvavý londýnsky Tower obdivovali už milióny návštevníkov. Medzi nimi aj britská kráľovná Alžbeta II. Ak sa k nim chcete pridať, máte poslednú príležitosť."

Romana Juhásová, 4. novembra 2014 9:00
Britská kráľovná Alžbeta II. sa prechádza uprostred umeleckého diela výtvarníka Paula Cumminsa v podobe purpurového mora z keramických vlčích makov v suchej priekope historickej pevnosti Tower v Londýne 16. októbra 2014. Foto: TASR/AP


Cez Tower Hill sa predierajú ešte početnejšie davy ako zvyčajne, na hrudi majú pripnuté malé papierové červené kvety, ktoré predávajú muži vo vojenských uniformách s kasami. Rady sa kľukatia okolo plota, blokujú Tower Bridge, blýskajú fotoaparátmi a s pomocou mobilného telefónu nezabudnú zhotoviť moderný autoportrét. Neznalý návštevník musí pristúpiť až na kraj cesty a pozrieť nadol, aby zhliadol objekt ich záujmu. Hradnú priekopu akoby zaliala krv.

Umelecká inštalácia z vlčích makov skonštruovaná pri príležitosti stého výročia prvej svetovej vojny sa chýli ku koncu. V uplynulý víkend využil jednu z posledných šancí na jej zhliadnutie príval návštevníkov, a to napriek silnému nedeľnému dažďu. Posledný mak "zasadia" už budúci týždeň, 11. novembra, v deň konca vojny, kvety sa začnú zbierať hneď na druhý deň.

O pôsobivom záhone keramických kvetov v priekope londýnskeho Toweru a jeho Bloody Tower sa už čo to popísalo. Práce na inštalácii prebiehali počas celého leta, krehké keramické divé maky miestni umelci vyrábali a tvarovali ručne a sadilo ich osemtisíc dobrovoľníkov. Kvet položili aj členovia britskej kráľovskej rodiny, princ Harry a princ William s manželkou Kate. Záhonom sa v októbri prešla i samotná kráľovná.

Inštaláciu v plnej kráse odhalili 5. augusta, teda sto rokov od prvého dňa účasti Veľkej Británie v prvej svetovej vojne. Pozostáva presne z 888 246 divých makov, každý krvavo červený kvet symbolizuje dušu jedného padlého vojaka. Pamätník nesie názov "Blood Swept Lands and Seas of Red" (Krvou zaliata zem a more červenej), inšpirovaný úryvkom zo závete zosnulého anglického vojaka. Pôvod objasnili autori – keramik Paul Cummins a dizajnér Tom Piper.

Na snímke umelecké dielo keramikára Paula Cumminsa v podobe purpurového mora z keramických vlčích makov pod názvom Blood Swept Lands and Seas of Red slávnostne otvorili v suchej priekope historickej pevnosti Tower v Londýne pri príležitosti spomienky na sté výročie prvej svetovej vojny v utorok 5. augusta 2014. Foto: TASR/AP


Prečo práve divé maky? Symbol vojenských veteránov určila báseň podplukovníka Johna McCraea "Na flámskych poliach", v ktorej opísal ako na hroboch vojakov jedného dňa rozkvitli tisícky červených makov.

Do 12. novembra, kedy sa inštalácia začne rozoberať, sa ňou smiete nielen pokochať, ale i zakúpiť jeden z kvetov. Môže tak urobiť každý, jeden vlčí mak má cenu dvadsaťpäť libier, výťažok sa delí medzi vojenské charity. Krásny pohľad je ale prístupný bezplatne, podmienkou nie je ani kúpa lístku do vnútra samotného symbolu britskej monarchie.



ODPORÚČAME AJ:
BERGEN: Nórska rozprávka za siedmimi horami
Festivalová Perugia vonia a chutí po čokoláde. Z ktorej ochutnáte?
Univerzálny, no všade iný: Viete aký chlieb jedia ľudia vo svete?
Paríž a Vegas sú pasé. Najromantickejší je Rím, najdivokejší Berlín
Netradičná služba: Po smrti môžete cestovať okolo sveta

Komentáre