Cestovanie

BERGEN: Nórska rozprávka za siedmimi horami

"V Bergene sa stretá to najlepšie z Nórska – krásna príroda, tradičná architektúra, severský pokoj. CNN ho však zaradila medzi najpodceňovanejšie mestá sveta. "

Romana Juhásová, 26. októbra 2014 14:00
Bergen Foto: visitbergen.com/Per Eide/ Bergen Tourist Board


Druhé najväčšie mesto krajiny, no predsa s malomestským šarmom. Na míle vzdialené kozmopolitnému Oslu, s pokojnou severskou atmosférou, ktorú prepožičiavajú okolité hory a fjordy. Aj vzhľadom na neveľkú rozlohu a blízkosť všetkých významných turistických lákadiel je Bergen ideálnou destináciou pre víkendový útek pred realitou.

Za siedmimi horami


Brána k fjordom, mesto siedmich vrchov, daždivé mesto. Bergen je ovenčený niekoľkými prezývkami tesne spätými s tunajšou prírodou. Jeden z najstarších a najväčších prístavov v Európe založil kráľ Olaf Kyrre v roku 1070 pod názvom Bjørgvin, čo v preklade značí "zelená lúka medzi horami". Leží približne sto kilometrov južne od najdlhšieho nórskeho fjordu Sognefjorden a v hornatom obklopení.
Bergen Foto: visitbergen.com/Per Nybø

Je obľúbenou štartovacou plochou pre túry a prechádzky, krásne pohľady sú ale dopriaté aj fyzicky menej zdatným. Lanovka ich vyvezie na výhliadku Fløyen vo výške 320 metrov nad morom, kde sa otvára výhľad na celé mesto.

Nahnutá história


Najväčšou atrakciou samotného historického centra mesta je stará štvrť Bryggen, zapísaná do zoznamu dedičstva UNESCO. Prístav lemujú drevené domčeky nemeckých obchodníkov z 18. storočia s prevažne bielym či bordovým náterom. Vyzerajú na spadnutie a zdá sa, že pokope držia už len vďaka tomu, že sa o seba opierajú. Evidentne krivá podlaha pobaví aj v obľúbenej reštaurácií, ktorá by sa cenami (ale aj chuťami) vyrovnala našim luxusným lokálom. Práve vyhlásené reštaurácie, ale aj kaviarne či obchody s typickými svetrami s nórskym vzorom možno nájsť v domčekoch štvrte Bryggen.
Bergen Foto: snapwidget.com

Autentické a pre skromného turistu finančne dostupnejšie stravovacie možnosti ponúka rybí trh. Rybári tu svoje úlovky predávajú už viac ako tristo rokov. V stánkoch možno ochutnať najrôznejšie dary mora. Či už lososy, krevety, kraby, alebo nórsky kaviár, všetko je čerstvé, voňajúce po oceáne.

Nepríďte bez dáždnika


"Prepáčte, prší tu vždy?" pýta sa turista malého chlapca. "Neviem, mám len sedem rokov," odpovedá domáci. Bergen sa radí medzi najdaždivejšie mestá v Európe, zmoknete takmer 280 dní v roku, preto sa nazýva aj daždivým mestom.

Nenechajte sa však odradiť nepriaznivým počasím, Bergen rozhodne má čo ponúknuť. Len si radšej na cestu pribaľte dáždnik.

ODPORÚČAME AJ:
Festivalová Perugia vonia a chutí po čokoláde. Z ktorej ochutnáte?
Paríž a Vegas sú pasé. Najromantickejší je Rím, najdivokejší Berlín
Pohľadnice z ciest. Prežitok alebo milé potešenie aj v modernom svete?
Odvrátená strana rajského ostrova: Maledivy pretekajú odpadkami
Gardské jazero a Malcesine: Ich krása dostala do problémov aj Goetheho

Komentáre