Cestovanie

Dosť bolo turistických pascí! Na cestách si doprajte domáce jedlo

"Vychutnajte si aj na cestách večeru ako od starej mamy. Môže pochádzať z Kambodže či zo Srí Lanky."

Romana Juhásová, 20. novembra 2014 8:00
Nechajte sa inšpirovať, dobrú chuť! Foto: TravelingSpoonExperienceIndia


O ubytovanie sa postaral obľúbený Couchsurfing a portály ako Airbnb, dopravu zabezpečia aplikácie Uber, Bla bla car či Lyft. Na rade je ďalšia základná potreba, ale aj pôžitok a neodmysliteľná súčasť cestovania – spoznávanie nových netradičných chutí. Z vášne pre jedlo vznikla aj zaujímavá startupová stránka Traveling Spoon.

Z vlastnej skúsenosti


Ste na cestách, prepadne vás hlad a pri pátraní po vhodnom mieste na obed neustále narážate na západu prispôsobené a predražené turistické pasce, až nakoniec skončíte v priemernej neautentickej reštaurácii, či v populárnom americkom rýchlom občerstvení. Stretli ste sa niekedy s podobným problémom? Steph Lawrence a Aashi Vel, mladé dievčatá, ktoré sa pred tromi rokmi stretli na univerzite a spojila ich láska k cestovaniu a dobrému jedlu, sa s tým rozhodli niečo spraviť.

Cestujúca lyžica


Traveling Spoon, teda v preklade "cestujúca lyžica" sa od svojho založenia v lete 2013 riadi pravidlom "jedzte ako domáci". A to dokonca spolu s nimi. Spája srdečných hostiteľov a cestovateľov hladných po autentickom, nielen gastronomickom zážitku, ktorí vedia, že niet nad domáce jedlo a to aj na cestách. Sústredí sa na rozmanitú ázijskú kuchyňu, večeru si možno objednať v 35 mestách v 14 krajinách, od Turecka, cez Bangladéž, Čínu, Indiu, Taiwan, až po Japonsko. Verí, že tak sprostredkúva zmysluplnú cestovateľskú skúsenosť.
Čo by ste povedali na takéto dobroty? Foto: TravelingSpoonExperienceIndia

Základ komunity tvoria hostitelia zdatní v kuchyni, aj v anglickom jazyku, osobne a individuálne preverení zakladateľkami spoločnosti, ktoré zaručujú absolútnu bezpečnosť. Niektorí hostitelia ponúkajú nielen domáce jedlo, ale aj kurz varenia, či exkurziu miestnym potravinovým trhom.

Pre chudobných aj boháčov


Záujemcovia nadviažu kontakt formou online rezervácie, v ktorej uvedú svoje preferencie, čo obľubujú, ako aj to, koľko sú za večeru ochotní zaplatiť. Ceny sa výrazne rôznia. Tým, ktorí majú do vrecka hlboko, stačí dvadsať dolárov, investovať však možno aj 170. Samotná služba Traveling Spoon je bezplatná.

Jedlom sa zaoberá a na podobnom princípe fungujú aj stránky Meal Sharing, Bookalokal, EatWith alebo Cookening.

ODPORÚČAME AJ:
Mrazivé cestovateľské historky: Mŕtvola pod matracom a krysa
Cestujete za zábavou? Toto je desať miest, ktoré jej ponúkajú najviac
AROMATERAPIA NA LETISKU: Ovoňajte Thajsko alebo Japonsko
Netradičná služba: Po smrti môžete cestovať okolo sveta
Univerzálny, no všade iný: Viete aký chlieb jedia ľudia vo svete?

Komentáre