Cestovanie

AROMATERAPIA NA LETISKU: Ovoňajte Thajsko alebo Japonsko

"Do odletovej haly nového terminálu Heathrow pribudla zaujímavá inštalácia, ktorá púta zraky, no najmä nosy pasažierov. Veľký glóbus ponúka aromaterapiu pre cestovateľov. "

Romana Juhásová, 15. novembra 2014 8:00
Vône sveta môžete spoznať na londýnskom letisku. Foto: http://mediacentre.heathrowairport.com/


Glóbus vypúšťa vône populárnych exotických destinácií, ktoré cestujúcich navnadia a inšpirujú k objavovaniu diaľok ešte pred boardingom.

Jedno z najrušnejších letísk sveta ponúka ďalšiu možnosť ako si skrátiť a spríjemniť chvíľu čakania. Razí tak teóriu, že dobrodružstvo nezačína po dosiahnutí destinácie, ale už na letisku. Exponát v terminále 2 vznikol v spolupráci so spoločnosťou, ktorá navrhuje netradičné parfumy na mieru a oprávnene tvrdí, že krásne spomienky sa často viažu práve s príjemnými vôňami.

Najvoňavejšie destinácie


Letisko sa zameralo na päť vzdialených destinácií, ktoré sú nielen medzi britskými turistami mimoriadne obľúbené, ale zároveň sa vyznačujú svojskými arómami. Spomedzi všetkých krajín si vybralo päť, každú vystihuje čosi úplne iné. Pričuchnúť si možno k Brazílii, Juhoafrickej republike, k Číne, Thajsku a Japonsku.

Brazíliu charakterizujú vône dažďového pralesa zmiešané s arómou čerstvej kávy, tabaku a jazmínu. Južnú Afriku podľa odborníkov na parfumy vystihuje kadidlo domorodých kmeňov, koža, divoká tráva a zvieracie pižmo.

Japonsko, najmä jeho prímorské mestá, zas evokuje oceán, morské riasy a nepochybne zelený čaj. Čínu stelesňuje orientálny ázijský kvet kvitnúci práve tu. Ide o Osmanthus fragrans, po našom olivu libovonnú, prezývanú aj sladký voňavý kvet. Lákavo znie exotický parfum vytvorený pre Thajsko. Tvorí ho citrónová tráva, zázvor a kokos, teda základné ingrediencie miestnej gastronómie.

Tým, ktorí exotické destinácie navštívili, sa vybavia príjemné spomienky, iných zas možno práve vďaka vôňam prepadne zvedavosť. Núka sa aj otázka, aké vône by svedčali iným krajinám, napríklad Slovensku.

ODPORÚČAME AJ:
V moskovskom metre vás môže zaskočiť veta: Radšej knihu!
East Side Gallery: Od ohavnosti k umeniu
NÁKUPY: Zabudnite na Oxford Street, vyskúšajte Camden Town
Krvavý londýnsky Tower: Čo symbolizujú vlčie maky?
Netradičná služba: Po smrti môžete cestovať okolo sveta

Komentáre