Cestovanie

V moskovskom metre vás môže zaskočiť veta: Radšej knihu!

"Literatúra je súčasťou ruskej kultúry, s krajinou je neodmysliteľne spätá. Svedčí o tom množstvo veľkých spisovateľov, ktorých dala svetu. "

Romana Juhásová, 13. novembra 2014 8:00
Ilustračné foto Moskvy. Foto: Webmagazin.sk/Romana Juhásová


Knižnica ikonických diel, i keď len virtuálna, najnovšie vznikla na staniciach moskovského metra.

Kedysi si cestujúci vo verejnej doprave spríjemňovali chvíľu listovaním dobrej knihy, dnes si ju radšej skracujú s internetom v inteligentných telefónoch. Moskovčania ale hovoria: "Nie, radšej knihu!" Aspoň elektronickú.

Klasiku prepájajú s modernými technológiami. Na najrušnejších staniciach metra si odteraz možno jednoducho a zdarma do mobilu či tabletu stiahnuť diela majstrov pera ako Dostojevskij, Tolstoj, Puškin, Čechov, Bulgakov, Gogoľ, Gorkij, či Turgenec. Informoval o tom britský denník Guardian.

Ilustračné foto Moskvy. Foto: Webmagazin.sk/Romana Juhásová


Po oskenovaní QR kódu získa cestujúci prístup do virtuálnej knižnice, vybrať si môže spomedzi viac ako sto klasických diel 19. storočia. Kým Moskovčan dorazí do cieľovej stanice, stihne prelistovať aspoň zopár strán Vojny a mieru, Idiota, či Eugena Onegina a cestovať zmysluplne. Elektronické knihy síce nemajú čaro tých skutočných, no ich počet nie je obmedzený a nepokúšajú dlhé prsty.

Návrhy sú vítané


Rozsiahly systém podzemnej dopravy v Moskve prepája 195 staníc. Projekt je však zatiaľ v testovacej fáze a zahŕňa len tie najrušnejšie. Do konca roka by sa mal rozšíriť, rovnako ako aj ponuka kníh vo virtuálnych policiach. Návrhy na prírastky môžu ponúknuť aj samotní obyvatelia.

Podobný nápad sa uchytil v siedmich stovkách mestských autobusov, v električkách a v trolejbusoch.

Metro v Moskve denne využije približne 6,5 milióna ľudí, známe je najmä nádhernými luxusnými stanicami, ktoré sa architektúrou a výzdobou približujú múzeám, galériám, divadlám. Vo vagónoch je jednoduché nájsť viac ľudí s knihou ako vo väčšine veľkomiest, dlhé presuny v rozľahlom veľkomeste sú pre čítajúcich priam ideálnou pôdou.

Zdroj: The Guardian

ODPORÚČAME AJ:
East Side Gallery: Od ohavnosti k umeniu
NÁKUPY: Zabudnite na Oxford Street, vyskúšajte Camden Town
Krvavý londýnsky Tower: Čo symbolizujú vlčie maky?
Netradičná služba: Po smrti môžete cestovať okolo sveta
BERGEN: Nórska rozprávka za siedmimi horami

Komentáre