Autá

Prezidentská limuzína oslavuje 50. narodeniny novým modelom

"Mercedes-Maybach S600 Pullman je najnovším modelom jedinečnej série vozidiel, ktoré sú už polstoročie typické ako štátnické automobily pre najvyššie postavených. "

Erik Stríž, 19. februára 2015 10:00
Mercedes-Maybach S600 Pullman Foto: Mercedes-Benz
Značka Mercedes-Benz sa môže chváliť mnohým prvenstvami a technologickými míľnikmi, ktoré zásadným spôsobom ovplyvnili svetový automobilový priemysel. Jedna z vecí, na ktorú môžu byť predstavitelia automobilky zvlášť hrdí, je prítomnosť značky medzi najvýznamnejšími štátnikmi sveta. Prezidenti, ministri, dokonca diktátori či králi a celebrity majú už 50 rokov k dispozícii prvotriedne vozidlá s prívlastkom Pullman.

Mercedes-Maybach S600 Pullman Foto: Mercedes-Benz

50 rokov v najvyšších kruhoch


Pullmany od Mercedesu boli vždy výkladnou skriňou automobilizmu a okrem vysokej miery bezpečnosti disponovali aj nadštandardne komfortným interiérom. Ani najnovšia generácia týchto vozidiel sa nenecháva zahanbiť, ostáva verná svojej dobrej povesti a posúva úrovne ešte o niečo vyššie.

Mercedes-Maybach S600 Pullman je ešte dlhšou verziou modelu Mercedes-Maybach, ktorý bol v skutočnosti iba predĺženým variantom najnovšej limuzíny triedy S. Okrem niekoľkých centimetrov navyše vtedy automobilka vozidlu dopriala aj určité exteriérové úpravy a zásadnejšie inovácie interiéru v prospech pasažierov na zadných sedadlách.

V prípade variantu Pullman však automobilka zašla o značný kus ďalej. Neponúka iba väčší rázvor kolies, ale o celý meter väčšiu dĺžku vozidla a jeden rad sedadiel navyše. V Pullmane sa takto spolu s vodičom odvezie až šesť pasažierov, pričom pre všetkých je pripravený prvotriedny posed a komfort. Dve hlavné zadné sedadlá je pritom možné nakloniť až do uhla 43,5 stupňov; v tom sa už dá aj vyspať.

Výrobca uvádza, že v prípade špeciálnej požiadavky vie dodať aj variant bez dvoch prídavných sedadiel.

Dĺžka vozidla je prekvapivých 6,5 metra, rázvor kolies pôsobivých 4,4 metra a s výškou 1,6 metra je o desať centimetrov vyšší, ako klasická limuzína triedy S.

Mercedes-Maybach S600 Pullman Foto: Mercedes-Benz

Interiér bez kompromisov. Naozaj bez kompromisov.


Interiér je alfa a omega vozidiel s prívlastkom Pullman. Musí byť na najvyššej možnej úrovni, očakávajú sa precízne spracované detaily, vysoká bezpečnosť, komfortné sedadlá, funkčné odkladacie priestory a celkovo príjemná atmosféra. Tú sa Mercedesu podarilo docieliť, okrem iného, aj nezvyčajne rozsiahlym čalúnením interiéru. Koža je prakticky všade, kam sa pozriete - vrátane stropu.

Oko pozorného diváka zaujme tiež kožená roleta na oknách, mäkký koberec, široký stredový tunel oddeľujúci pravú polovicu interiéru od tej ľavej a nenápadné, no intenzívne osvetlenie priestoru.

Mercedes prezentuje najnovší model Pullman s béžovo-hnedou farebnou kombináciou interiéru, ktorá automobilu mimoriadne svedčí. Veľmi dôrazne je tak poukázané na fakt, že toto vozidlo nie je žiadnym bežne dostupným prémiovým autom, ale jedinečným luxusom na kolesách.

Mercedes-Maybach S600 Pullman Foto: Mercedes-Benz

Známy motor s monštróznymi parametrami


Pod prednou kapotou tohto šesť a pol metrového špeciálu bude pracovať 12-valcový preplňovaný motor s výkonom 390 kW (522 koní) a krútiacim momentom na úrovni 830 Nm. Objem jeho valcov je šesť litrov a poznáme ho už z limuzíny S600.

Nemenej zaujímavá bude aj cena nového Mercedes-Maybach Pullman - uvádzacia cena bude až pol milióna eur. Len pre porovnanie, limuzína triedy S sa na Slovensku predáva od 82-tisíc eur.


ODPORÚČAME AJ:
Najluxusnejšie SUV sveta: Ktoré bude kraľovať na prvej priečke?
Pozrite sa, aké autá budú v novom Jamesovi Bondovi
Podobá sa na Panameru, ale je to luxusný sedan budúcnosti z Ameriky
Pozrite sa, ako vyzerá ručná výroba auta za vyše 700-tisíc eur
Dali do auta 48-palcovú TV, aby sa v ňom lepšie pracovalo

Komentáre