Autá

Najluxusnejšie SUV sveta: Ktoré bude kraľovať na prvej priečke?

"Odborná verejnosť netrpezlivo očakáva každú novú informáciu o novom najluxusnejšom SUV-čku sveta. Konečne poznáme jeho meno. "

Erik Stríž, 22. januára 2015 10:00
Bentley Bentayga Foto: Bentley


O pripravovanom Bentley SUV sa už toho popísalo veľa. A to aj napriek tomu, že tých informácií až tak veľa v skutočnosti nebolo. Dnes už konečne vieme, ako približne bude nový automobil s nadštandardnými rozmermi vyzerať a poznáme aj jeho meno. Piatym ponúkaným modelom značky Bentley bude Bentayga.



Dnes sa titulom najluxusnejšie SUV na svete pýši Range Rover, ale nové Bentley by ho mohlo s rezervou prekonať. To sa aspoň očakáva od britskej automobilky, ktorú si zákazníci vyberajú okrem iného aj práve pre okázalý luxus v kokpite. Výrobca sa spolieha na najmä pozitívny imidž a schopnosť ponúknuť platiacemu klientovi majstrovské dielenské spracovanie detailov. Navyše na tento nový model nasadil veľmi dôslednú marketingovú komunikáciu, ktorá je vlastne zatiaľ iba dlhým intenzívnym teasingom.

Pred niekoľkými mesiacmi sa na internete začali objavovať fotografie pripravovaného SUV-čka v podobe, ktorú sme dlho považovali za dôveryhodnú. Uvoľnilo ich totiž samotné Bentley, pričom na nich chcelo svetu ukázať koncept s názvom EXP 9 F. Tento vzhľad automobilu sme napokon začali považovať za ten, ktorý sa aplikuje na nové SUV.

Najnovšie fotografie čiastočne maskovaných prototypov naznačujú, že tento dizajn môže byť ešte trocha upravený, ale celkový profil vozidla a jeho rozmery budú prakticky totožné s konceptom. Možno sa bude odlišovať dizajn, prípadne usporiadanie svetlometov. Finálny vizuál by sme však mali poznať už čoskoro.



Bentley už dlhší čas na svojich webstránkach s aktuálnym portfóliom vyčleňuje priestor aj pre SUV, ktoré do ponuky zaradí už tento rok. Športovo-úžitkové vozidlo. O motorizáciách športovo-úžitkového vozidla so štylizovaným písmenom B v logu a jeho technických vlastnostiach zatiaľ nie je veľa reči. Bentley sa však už stihlo pochváliť, že do vývoja svojho prvého SUV investuje až 800 miliónov libier, čo je bez päťdesiatich miliónov až miliarda eur! Očakávame, že sa tieto investície priamo podpíšu pod cenovku nového vozidla. Zatiaľ sa hovorí o sume 228-tisíc libier, teda 291-tisíc eur.

Bentley Bentayga bude postavené na platforme MLB Evo, ktorú využíva nové Audi Q7. To by malo s Bentley zdieľať niekoľko podobností. Zaujímavosťou je, že hneď pri uvedení modelu výrobca plánuje do showroomov poslať aj verzie plug-in hybrid. Tieto vozidlá budú podľa slov zástupcov automobilky schopné prejsť necelých 50 kilometrov výlučne na elektrinu. Očakáva sa však, že elektromotor bude len pomáhať tomu klasickému.

Prvé SUV od Bentley bude stáť približne 200-tisíc eur Foto: Bentley Motors Limited

Okrem toho Bentley oznámilo, že okrem modelu Bentayga sa v dohľadnej dobe do jeho ponuky zaradí aj nové 4-dverové kupé. Konkurovať by mohlo napríklad BMW radu 6 alebo Mercedesu CLS 63 AMG v najvyššej výbave. Postavené by malo byť na platforme MSB, ktorú úspešne využíva napríklad koncernový brat Porsche vo svojom modeli Panamera.

ODPORÚČAME AJ:
Luxusný pickup má osloviť deti 80. a 90. rokov
Pozrite sa, ako vyzerá ručná výroba auta za vyše 700-tisíc eur
V Amerike záleží na veľkosti aj výkone
Najštýlovejšie malé auto do mesta malo mať iba dve kolesá
Najekologickejší sedan je z Japonska, tvrdia Nemci

Komentáre