Život

Večná dilema: Nechávať prepitné v hotovosti alebo cez kartu?

"Ak ste niekedy mali prácu, v ktorej hralo prepitné veľkú úlohu, viete sa vžiť do situácie čašníkov."

Tomáš Kušnír, 12. novembra 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Kladiete si v reštaurácii otázku, či máte čašníkovi nechať peniaze navyše? Existujú dva spôsoby, ako môžete dať obsluhe prepitné. Necháte nejaké drobné alebo to prirátate k sume a zaplatíte kreditkou. Ktorá možnosť je lepšia?

Ak sa na to pozriete z hľadiska čašníka, ktorý vás celý večer obsluhoval a poskytoval vám servis, oveľa viac ho poteší prepitné v podobe hotovosti. Nejde o to, aby sa vyhol plateniu daní. Z každej transakcie, ktorú uskutočníte pomocou kreditnej karty, musí totiž majiteľ podniku odvádzať poplatok. Určite sa nájdu majitelia, ktorí túto sumu odpočítajú z prepitného pre čašníka. Váš štedrý dar teda bude oveľa menší, ako ste pôvodne plánovali.

Nemáte nad tým kontrolu


Každá reštaurácia je iná a to, či sa vaša odmena dostane naozaj k osobe, ktorej je určená, závisí od majiteľa. Niektorí to robia tak, že sumu rozdelia medzi všetkých zamestnancov. Váš úsmev a príjemné vystupovanie môže byť nápomocné aj vašej kolegyni. "Tringelty si delíme, ale koniec koncov je to fér, lebo sa ujde čašníčke aj barmanke. Obe majú predsa podiel na spokojnosti zákazníka. Je to však trochu nespravodlivé, pretože ma niekto môže oceniť vyššou sumou a musíme si to aj tak rozdeliť," opisuje svoje skúsenosti čašníčka Nina.

Tento príklad sa dá použiť aj na iné služby a servisy. V hoteloch či doprave to funguje podobne. Najlepšie urobíte, ak sa zamestnanca opýtate, aké prepitné preferuje. Ideálne je nechať 15 až 20 percent zo sumy, ktorú máte zaplatiť. Ak ste niekedy mali prácu, v ktorej hralo prepitné veľkú úlohu, viete sa vžiť do ich situácie.

Zaujímavosti o prepitnom:
V Japonsku sa to považuje za urážku. Ak na tom veľmi trváte, preferujú sa peniaze v obálke.
Podľa štúdie z roku 2010 dostávajú čašníčky, ktoré sú oblečené v červenom, vyššie tringelty.
Vo svete čašníkov sa za Kanaďana označuje niekto, kto nechal veľmi malú alebo žiadnu odmenu.
Zákazníci zvyknú dávať menšie prepitné ráno ako večer.
Celebrity by mali nechávať v reštauráciách štedré prepitné. Pýtate sa prečo? Na čiernej listine „neplatičov“ sa nachádza Mariah Carey, Madonna či Tiger Woods.


Zdroje: money.usnews.com, hotschedules.com, time.com, waitbutwhy.com

ODPORÚČAME AJ:
Viete, ako reagovať, keď dieťa povie, že vás nenávidí? Poradíme vám
LIKE DŇA: Čierno-biele umenie
HEGER: Kniha o Štúrovi ako novinárovi môže byť čítaním pre žurnalistov
Highlighty týždňa: Najočakávanejšia vianočná reklama je na svete
Žena, ktorej sa zjavovala Panna Mária: Zachytiť jej krásu je nemožné

Komentáre