Život

Viete, ako reagovať, keď dieťa povie, že vás nenávidí? Poradíme vám

"Vypočuť si od dieťaťa, že vás neznáša, otrasie každým."

Zuzana Onufer, 11. novembra 2015 10:00
Foto: TASR
Byť rodičom znamená obetovať sa. Prebdené noci, strach o choré dieťa, neustála starostlivosť. Dieťa je vždy na prvom mieste aj za cenu nenaplnených osobných alebo pracovných snov. Keď potom od svojho naštvaného pubertálneho dieťaťa počujete vety typu: "Nenávidím ťa, si tá najhoršia mama na svete! Alebo „Už sa neviem dočkať, kedy vypadnem z tohto domu,“ veľmi to zabolí.

Takéto prejavy absolútnej nevďačnosti berieme veľmi osobne, ale neuvedomujeme si, že deti vnímajú svet inak ako my. Nemajú pocit, že vám niečo dlhujú, že vám majú byť zaviazané. To pochopia až oveľa neskôr.
Treba si ujasniť, že slová, ktoré vás zraňujú často nie sú vôbec o vás. Deti ich používajú, keď majú napríklad problém, s ktorým si nevedia dať rady. Majú zlosť a potrebujú si to na niekom vybiť. V niektorých prípadoch je to zas spôsob, ako nad vami získať moc a vymámiť od vás niečo zakázané. Vy sa budete cítiť zle, začnete o sebe pochybovať a povolíte im to.

Prudká emocionálna reakcia na to, keď vám dcéra alebo syn vykričí, ako vás nenávidí, je prirodzená vec. Avšak treba si uvedomiť, že často narobí ešte viac zla.

Nesprávne reakcie


Akú požičaj, takú vráť. "No, ja ťa nenávidím tiež!" Alebo "Kiež by si sa nikdy nenarodila!" Takáto reakcia vyšle vášmu dieťaťu signál, že nemáte veci pod kontrolou. Vzájomné osočovanie a krik k ničomu nevedú. Je to neefektívne riešenie problému. Navyše nabudúce môžete takúto prestrelku očakávať znova.

Nemôžeš...


"Mnoho rodičov reaguje tým, že povedia: "Nemôžeš sa so mnou takto rozprávať!" Pravdou je, že môže. Nie je možné kontrolovať, čo vášmu dieťaťu vychádza z úst. Keď puberťákovi poviete, že nemôže niečo povedať, prihráte mu na smeč a odpálkuje vás vetou „Áno? Tak skús ma zastaviť.“ Je to klasický boj o moc.

Snaha o vyvolanie vďačnosti


Rodičia sa často snažia deťom pripomínať, všetky tie dobré veci, ktoré pre nich robia a tak v nich vyvolať prejav vďaky a úcty. Je to však len plytvanie vašej energie. Za prvé, deti vo svojom návale zlosti neregistrujú vaše siahodlhé reči. A za druhé, keby aj áno, nedokážu sa vcítiť do vašej kože. Nevedia, čo to znamená byť rodičom, čo všetko to obnáša.

Udeľovanie trestov


„Ak si nevážiš, čo pre teba robíme a čo všetko máš, môžeš byť bez toho.“ A zabavíte adolescentovi na týždeň mobil alebo televízor. Takýmto trestom nenaučíte dieťa, aby svoju frustráciu riešil nabudúce inak ako zraňujúcimi slovami. Bude sa k vám správať slušne len dovtedy, kým mu jeho veci nevrátite.

Čo teda zaberá?


V prvom rade, ostaňte pokojná. Zhlboka sa nadýchnite a premyslite si, ako zareagujete. Dôležitý nie je len obsah, ale aj tón hlasu, tempo, výraz tváre a reč tela. Buďte priama a stručná. Skúste napríklad: "Je mi ľúto, že to tak cítiš, ale za vynášanie odpadkov si stále zodpovedná ty.“ „Možno nenávidíš všetkých v tomto dome, ale nič to nemení na tom, že máš byť doma na čas.“

Týmto spôsobom učíte dieťa, že nemá zmysel prskať jedovaté reči, že ich problémy sa tým nevyriešia.

Je to niečo ako tréning. Síce náročný, ale ak sa budete riadiť touto stratégiou a dokážete udržať na uzde svoje emócie, aj keď je to veľmi náročné, tak časom určite uspejete. Pubertálne dieťa pochopí, že jeho správanie nie je v poriadku a po rokoch sa možno dočkáte aj očakávaných prejavov vďačnosti.
Zdroj: empoweringparents.com

ODPORÚČAME AJ:
Ako skoncovať so závislosťou na cumlíku?
Dá sa dožiť tisíc rokov? Niektorí vedci tvrdia, že je to možné
Kedy je ten správny čas rozlúčiť sa s plienkami?

Komentáre