Život

HEGER: Kniha o Štúrovi ako novinárovi môže byť čítaním pre žurnalistov

"Monografiu Fraňa Ruttkaya prezentovalo vydavateľstvo spolu s Tlačovou agentúrou Slovenskej republiky na knižnom veľtrhu Bibliotéka v Bratislave."

TASR, 9. novembra 2015 13:00
Na snímke zľava riaditeľka Literárneho informačného centra Miroslava Vallová, riaditeľ Vydavateľstva Slovart Juraj Heger a generálny riaditeľ Tlačovej agentúry Slovenskej republiky Jaroslav Rezník. Foto: TASR/Štefan Puškáš
Monografia Fraňa Ruttkaya o Ľudovítovi Štúrovi ako novinárovi by mohla byť podľa riaditeľa Slovartu Juraja Hegera odporúčaným čítaním pre budúcich žurnalistov.

Vydavateľstvo ju spolu s Tlačovou agentúrou Slovenskej republiky (TASR) v nedeľu (8. 11.) prezentovalo na knižnom veľtrhu Bibliotéka v Bratislave.
Tu bude player


Dcéra Ivica Ruttkayová si doteraz spomína, ako počas svojho detstva zaspávala pri zvuku písacieho stoja. Bola presvedčená, že je to bežná kulisa všetkých detí doma. Až v dospelosti si uvedomila, čo jej otec po nociach písal. "Otec miloval svoju prácu a Štúr bol jeho celoživotná téma, takže určite by bol rád, keby bol tu," uviedla počas prezentácie.
Na snímke riaditeľ Vydavateľstva Slovart Juraj Heger. Foto: TASR/Štefan Puškáš


"S nápadom na vydanie prišiel generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník," priblížil Heger s tým, že bežnou úlohou vydavateľstva je prinášať tie reedície, o ktoré je medzi ľuďmi záujem a ktoré sú aj pre dnešok aktuálne.

Takouto reedíciou je aj Ruttkayova monografia, prvýkrát vydaná v slovenčine. Predtým vyšla v roku 1982 vo vydavateľstve a nakladateľstve Novinář v Prahe v rámci edície Osobnosti českej a slovenskej žurnalistiky.
Tu bude player


"Cez túto knižku môže aj súčasná generácia žurnalistov zistiť, aké úžasné čítanie boli Slovenské národné noviny a aká kvalitná práca to bola," priblížil Rezník.

Okrem knižnej podoby ju bude TASR distribuovať vo forme USB kľúča a bude mať tiež elektronickú podobu. "Myslím si, že všetky tri spôsoby sú dostatočne silné na to, aby ponúkli súčasnej žurnalistickej generácii možnosť zoznámiť sa s novinárskou tvorbou Štúra," poznamenal Rezník.

Prezentácia knihy Štúr ako novinár, ktorú pripravila Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) a vydalo Vydavateľstvo Slovart, v nedeľu 8. novembra 2015 v rámci Medzinárodného knižného veľtrhu Bibliotéka v priestoroch výstaviska Incheba Expo Aréna na Viedenskej ceste v Bratislave. Foto: TASR/Štefan Puškáš


Slovart spolu s TASR pripravuje ešte jednu knihu venovanú Štúrovi. Na trhu by sa mala objaviť pred Vianocami. Ide tiež o reedíciu diela, ktoré nie je dlhodobo dostupné. "Hoci sa na prvý pohľad bude zdať jej jazyk úsmevný, ide o veľmi dobré čítanie," podotkol Heger.

Ako dodal Rezník, pôjde o opätovné vydanie Štúrovho životopisu od jeho najbližšieho priateľa a súputníka Jozefa Miloslava Hurbana. "Bude to významný vydavateľský čin, lebo ak v debatách pri 200. výročí jeho narodenia občas padali pripomienky, že po 200 rokoch nemáme ani jeho poriadny životopis, tak na Vianoce by sme ho mali mať," konštatoval.

ODPORÚČAME AJ:
Rozišli ste sa s partnerom? Poradíme vám, ako sa s tým vyrovnať
Žena, ktorej sa zjavovala Panna Mária: Zachytiť jej krásu je nemožné
Obchodníci s ľuďmi lákajú na prácu s podozrivo vysokou odmenou
Globálna správa o znečistení: Najväčšou hrozbou je olovo
Ženy žijú dlhšie, sú vzdelanejšie, ale zarábajú menej než muži

Komentáre