Život

Toto v sebe musí mať fajčiar, aby sa dožil vysokého veku

"Vedci zisťovali, ako je možné, že sa ľudia, ktorí si ničia svoje zdravie cigaretami môžu dožiť závideniahodného veku."

Zuzana Onufer, 20. septembra 2015 14:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Každý fajčiar si je vedomý, že svojím zlozvykom sa vystavuje riziku viacerých ochorení a predčasnej smrti. Napriek tomu sa mnohí svojej závislosti nikdy nevzdajú. Paradoxné však je, že viacerí z nich sa dokážu prefajčiť do vysokého veku. A prežiť ľudí, ktorí sa cigarety v živote nedotkli.

Fajčenie je jedným z najväčších zabijakov ľudstva


Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie tabak zabíja až polovicu jeho užívateľov. Ročne tomuto nebezpečnému zlozvyku podľahne až 6 miliónov ľudí. Fajčenie urýchľuje proces starnutia, spôsobuje choroby a predčasnú smrť. American Cancer Society dokázala, že až 30 percent všetkých úmrtí na rakovinu spôsobuje užívanie tabaku. Napriek týmto neotrasiteľným faktom poznáme prípady, kedy sa silní fajčiari dožili 100 a viac rokov.

Sté narodeniny oslávila cigaretou


Napríklad Winnie Langley, ktorá zomrela vo veku 102 rokov, si na oslave svojich stých narodenín zapálila cigaretu od sviečky na narodeninovej torte. Bola to jej 170 000 cigareta v živote. Fajčiť začala ako sedemročná, napriek tomu prežila svojho manžela aj syna. A takýchto prípadov je možné vystopovať viacero. Americkí vedci sa preto rozhodli rozlúsknuť túto záhadu. Prišli na to, že fajčiari, ktorí sa dožijú vysokého veku, môžu mať v sebe špecifické gény na podporu dlhovekosti. A to nie je všetko. Tieto „zázračné“ gény znižujú u svojho nositeľa riziko rakoviny o 11 percent.

Zázračné gény fajčiarov chránia a zabezpečia dlhovekosť


Vedci tvrdia, že gény dlhovekosti pomáhajú bunkám tela udržiavať sa v kondícii, dokonca sa ich vplyvom dokážu samé opravovať. Gény majú schopnosť uchrániť človeka pred starnutím a rôznym poškodeniam z vonkajšieho prostredia, ako je napríklad fajčenie.

„Identifikovali sme rad genetických markerov, ktoré spoločne podporujú dlhovekosť,“ uviedla jedna z autoriek štúdie, Morgan Levine z University of California. „Preto aj keď sú niektorí jedinci vystavení vysokým úrovniam záťažových faktorov, ako sú napríklad škodliviny v cigaretovom dyme, ich telá to zvládajú lepšie, dokonca dokážu naprávať škody,“ dodala.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Sedem spôsobov, ako spoznáte pasívne agresívnych ľudí
Kúpili ste originál alebo fejk? Zistíte to pomocou aplikácie
Nakrúcanie seriálu Marco Polo sa na Slovensku skončilo
Kozovi film inšpirovaný jeho osudom život nezmenil
Skupina Čisté Tvary otvára s novinkou Prach prikryl nás novú etapu

Komentáre