Život

Tablet vám môže zničiť milostný život

"Koľko hodín denne trávite pozeraním sa do obrazovky smartfónu, tabletu alebo počítača? A robíte to aj vo voľnom čase? Potom pozorne čítajte. Moderné technológie totiž nabúravajú partnerský život. "

Zuzana Lobotková, 17. decembra 2014 14:00
Ilustračné foto Foto: Youtube screenshot


Čím viac času s technológiami, tým menej sexu. Z digitálnej obrazovky čítame noviny, knihy, píšeme si so známymi, hráme sa hry. A s veľkou pravdepodobnosťou tak isto trávi čas aj váš partner. Podľa výskumov až 70 percent žien uviedlo, že smartfóny im zasahujú do milostnej stránky vzťahu. Či už ide len o občasný pohľad na displej alebo hodiny strávené hraním sa, môže sa z toho stať problém.

Narušenie vzťahu


„Vidíte to všade. Aj v reštaurácii majú páry svoje telefóny hneď na stole. A akonáhle telefón zazvoní, zdvihnú ho,“ povedala psychologička na Brigham Young University Sarah Coyneová pre Dailymail. Coyneová pracovala na štúdii, kde sa opýtali 143 žien žijúcich v manželstve alebo spoločnej domácnosti na ich návyky týkajúce sa telefónu, TV, počítača alebo tabletu.

Taktiež sa ich opýtali, ako používa technológie ich partner, či na túto tému vznikli nejaké konflikty a ako sú spokojné so vzťahom a svojím životom. Výsledkom bolo, že do vzťahov najviac zasahujú počítače a následne telefóny. Problém videli v tom, že ich partneri brali techniku do rúk aj vo voľnom čase, ktorý mali tráviť spoločnými aktivitami, napríklad aj tými v spálni.

Je to o dohode


Expertka na vzťahy Alison Bruzeková pre Dailymail uviedla, že až 40 percent žien sa sťažovalo, že ich partneri sledujú televíziu aj počas rozhovoru. Jedna z troch žien sa vyjadrila, že ich partner zdvihne telefón počas rozhovoru alebo jedla. Štvrtine žien vadí, že ich partner píše správy niekomu inému počas rozhovoru tvárou v tvár.

Ženy si z toho odnášajú negatívne pocity, vnímajú narušenie vzťahu technológiami a sú teda menej spokojné. Psychologička Michelle Drouinová povedala: „S rýchlo sa rozvíjajúcimi technológiami sme skočili do technikou sprostredkovaných interakcií, bez skutočného premýšľania o dôsledkoch.“ Neznamená to však, že by ste sa mali vzdať technológií úplne. Psychológovia radia rozhovor o tom, čo je pre obe strany vzťahu príjemné a čo už nie. Bez rozhovorov predsa nie sú harmonické vzťahy reálne.

ODPORÚČAME AJ:
Najstarší prípad rakoviny je starý 4500 rokov
Budem mamou: Čo treba vyriešiť, ak chcete otehotnieť?
Týchto sedem potravín vás zbaví predvianočného stresu
Instantné prsia: Vyskúšajte si ich na 24-hodín
Zabudnite na pyžamo! Spánok bez neho je zdravší

Komentáre