Život

Očista tela: Vyskúšajte digitálnu detoxikáciu

"Doba, v ktorej žijeme, je plná technologických vymožeností a ľudí, ktorí sú na týchto veciach závislí."

Tomáš Kušnír, 22. septembra 2015 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Opýtali ste sa už svojich známych, čo by si so sebou vzali na opustený ostrov? Viac ako polovica z nich istotne spomenula mobil. Doba, v ktorej žijeme, je plná technologických vymožeností a ľudí, ktorí sú na týchto veciach závislí. Môžete si to overiť malým experimentom. Rozhliadnite sa okolo seba a určite nájdete aspoň tri digitálne vychytávky. Mobil vás prebúdza zo spánku, pri televízii raňajkujete, cestou do auta vybavujete telefonáty a počas jazdy počúvate rádio. Aké by to bolo, keby ste sa vrátili do dávnych čias a zbavili sa závislosti modernej doby?

Čas na iné veci


Namiesto čítania noviniek na sociálnej sieti, budete mať čas na iné aktivity. Knihu, ktorú ste týždne odkladali a uspokojovali ste sa nedostatkom času, si konečne budete môcť prečítať. Spočiatku sa vám môže zdať zvláštne robiť niečo iné ako surfovať na internete, ale v konečnom dôsledku to oceníte. Aktivity mimo digitálneho sveta vás nebudú stresovať a oddýchnete si pri nich.

Žiadny informačný zdroj


S internetom sa otvorili brány do sveta informácii. Počas technologickej detoxikácie sa môžete ocitnúť v situácii, keď budete chcieť vedieť, čo sa deje vo svete. Môže sa stať, že si budete chcieť niečo vygoogliť. Nastane čas, keď zapojíte komunikáciu a opýtate sa to niekoho. Po čase zistíte, že väčšina informácií, ktoré uvidíte na internete ani nečítate a sú zbytočné.

Lepší spánok


Kto z vás kontroluje pred spánkom svoj Instagram? Podľa time.com to nie je ojedinelý jav. Skúste si predstaviť život bez mobilu pred spaním a po ňom. Vaše oči a telo si dokonale odpočinú. Môcť sa kedykoľvek zobudiť je víkendový luxus, ale ak to vyskúšate, zažijete skvelý pocit. Zobudíte sa, keď sa tak vaše telo rozhodne.

Relax


Bez vĺn, ktoré vysiela počítač alebo mobil, si oddýchnete oveľa kvalitnejšie. Nevyruší vás nepríjemný telefonát a potreba kontrolovať e-mailovú schránku zmizne. Najlepšie na tom je to, že vaša závislosť bude stále menšia a menšia. Ostane vám viac energie na prácu a reálny život, nie ten virtuálny.

ODPORÚČAME AJ:
Sedem spôsobov, ako spoznáte pasívne agresívnych ľudí
Kúpili ste originál alebo fejk? Zistíte to pomocou aplikácie
Nakrúcanie seriálu Marco Polo sa na Slovensku skončilo
Kozovi film inšpirovaný jeho osudom život nezmenil
Skupina Čisté Tvary otvára s novinkou Prach prikryl nás novú etapu

Komentáre