Život

Ľudia, ktorí sa rozprávajú sami so sebou, nemusia byť nutne blázni

"Hanbíte sa za to, že sa niekedy pristihnete pri tom, ako si rozprávate sami pre seba? Už nemusíte."

Zuzana Onufer, 22. augusta 2015 14:00
Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa
Ak na ulici uvidíme niekoho, ako vedie dlhé monológy sám k sebe, pomyslíme si, že je buď schizofrenik, ktorý odpovedá na hlasy vo svojej hlave, človek pod vplyvom nejakej drogy alebo, že mu proste preplo. Podľa novej štúdie to však nemusí byť celkom tak. Ľudia, ktorí sa rozprávajú sami so sebou, nielenže nie sú blázni, môžu byť dokonca géniovia.

Vnútorné monológy v histórii viedli viacerí myslitelia, spisovatelia pretavili takéto hovory k sebe do krásnej poézie. Napríklad Albert Einstein prehováral často sám k sebe. Nebol veľmi spoločenský človek a svoje myšlienky si hovoril len pre seba.

Hovorením k sebe nútime náš mozog pracovať efektívnejšie


V štúdii publikovanej v Quarterly Journal of Experimental Psychology, psychológovia Daniel Swigley a Gary Lupya dokázali, že hovoriť k sebe je vlastne prínosom. V experimente dali 20 ľuďom za úlohu nájsť v supermarkete rôzne tovary, ako je chlieb alebo jablká. Najprv účastníci pokusu museli nájsť tovar mlčky, následne si mali názov objektu pri jeho hľadaní opakovať nahlas.

Testované osoby našli objekty ľahšie a rýchlejšie vtedy, keď si o nich nahlas hovorili. Napríklad, že jablko je červené a guľaté. Hovoriť veci nahlas pomáha podľa psychológov naštartovať pamäť, dokáže nás to viac skoncentrovať, zhmotniť si vec a dosiahnuť úspech. Platí to však len vtedy, keď viete, ako hľadaný objekt vyzerá. Podľa Lupya, ak o predmete počujeme prvýkrát, tým, že si jeho názov budeme opakovať sa naopak spomalíme.

Učte sa ako deti tým, že sa rozprávate sami so sebou


Deti, ktoré sa naučili rozprávať, si upevňujú svoje znalosti tým, že komentujú to, čo robia. Napríklad sa naučia viazať šnúrky tak, že si hovoria presný postup, ako to robiť. Alebo sa naučia, že predmety majú rôznu veľkosť a hmotnosť tým, že si pre seba pri hre s autíčkami hovoria: „Toto autíčko môžem dať do garáže, lebo je malé, ale tento traktor sa tam nezmestil, lebo je príliš veľký.“ Takýmto spôsobom dieťa spoznáva, ako veci fungujú a pre budúcnosť si zapamätá, ako riešiť problémy.

Ďalšie výhody hovorov k sebe


Podľa psychologičky Lindy Sapadin, povedať si nahlas svoje myšlienky, vám pomáha pri náročných rozhodnutiach. Tým, že to počujete a nemáte to len v mysli, pomôže vám to ujasniť myšlienky a utvrdiť sa v tom, že robíte správne. Podobne, ak máte pred sebou viacero úloh alebo cieľov, povedzte si ich nahlas a pomôže vám to rozhodnúť sa, čo je potrebné urobiť rýchlo a čo ešte môže chvíľu počkať.

Ak máte pred sebou prezentáciu alebo dôležité stretnutie, svoj prejav si môžete zdokonaliť tým, že si ho predtým nahlas poviete. Okrem toho, že ho štylisticky a argumentačne doladíte, pomôžete si tým zbaviť sa stresu a všetko pôjde hladšie.

Ty je silnejšie ako ja


Podľa Dr. Sanda Dolcos, výskumnej pracovníčky na Illinoiskej univerzite, je účinnejšie, ak pri hovoroch k sebe používate namiesto prvej osoby, druhú. Pri svojej samo motivácii nepoužijete vetu: „Ja to zvládnem,“ ale údernejšiu: „Ty to zvládneš“. Takýmto spôsobom si môžete zdvíhať sebavedomie, prípadne sa pochváliť (keď náhodou nemáte nikoho pri sebe). Poviete si: „Si fakt dobrá, podarilo sa ti to.“ A hneď sa cítite lepšie.

Zdroj: elitedaily.com, yourtango.com

ODPORÚČAME AJ:
Desať najlepších prírodných náhrad cukru. Ktorá zachutí vám?
Elektrické SUV kupé e-tron Quattro Concept prejde až 500 km na nabitie
Ak vašu hlavu len tak-tak obišla žatva, je čas na ten správny olej
Posteľový rozhovor môže zachrániť váš sexuálny život

Komentáre