Zdravie

Desať najlepších prírodných náhrad cukru. Ktorá zachutí vám?

"Pre tých, ktorí majú radi sladké, môže byť ťažké udržať sa ďalej od cukru. Veď sa čoraz častejšie hovorí o jeho škodlivosti pre telo. Našťastie sú tu zdravšie alternatívy. "

Zuzana Lobotková, 21. augusta 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Roman Hanc
Nech už sa pozrieme na ovocie, miazgu zo stromov, alebo aj neobvyklejšie zdroje – napríklad na hnedú ryžu, dajú sa nájsť prírodné alternatívy rafinovaného cukru. Pozrite sa na desať sladidiel, ktoré budú na rozdiel od bežného cukru pre vaše zdravie prínosom.

Med


Včelí produkt z nektáru kvetov. Med je jedným z najobľúbenejších prírodných sladidiel, ktoré sa používa už po stáročia. Je to skvelá voľba, pretože telu dodá mnoho dôležitých látok, vrátane železa, zinku, draslíka, vápnika, vitamínu B6, riboflavínu a niacínu. Zároveň podporuje rast zdravých baktérií v tráviacom trakte. Manukový med, hoci je drahý, je známy pre svoje antibakteriálne vlastnosti a schopnosť pomáhať liečiť infekcie. A pritom jedna lyžica obsahuje len 22 kalórií.

Javorový sirup


Miazga z javorov sa tepelne spracováva, vďaka čomu sa odparí veľká časť vody. Výsledkom je koncentrovaný lepkavý sirup. Aj keď je oveľa menej sladký ako med, zachováva si svoju špecifickú chuť aj pri tepelnej úprave. Sirup možno použiť v rovnakom pomere ako cukor a podľa výskumov zabezpečuje vo svojej čistej forme viac ako 54 antioxidantov. Jedna lyžica javorového sirupu predstavuje 50 kalórií.

Datľový cukor


Vyrába sa zo sušených datlí a chuťou je o niečo sladší než biely cukor. Stačí ho teda menej. Skvelý je kvôli vysokému obsahu vlákniny, vitamínov, a navyše dodáva telu energiu. Je pomerne hustý, tak je ideálny na pečenie, no nedá sa použiť ako priama alternatíva do čaju alebo kávy – neroztopí sa v nich. V jednej lyžici nájdete 43 kalórií.

Stévia


Stévia sa v Južnej Amerike používa viac ako tisíc rokov. Biely prášok, ktorý sa z tejto rastliny získava je momentálne na vzostupe, pretože je 30-krát sladší ako cukor. Miniete ho teda menej. Navyše neobsahuje žiadne kalórie, žiadne sacharidy a nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Podľa dailymail.co.uk štúdie tiež ukázali, že stévia je spojená so zmiernením zdravotných problémov, ako je vysoký krvný tlak. Okrem toho má protizápalové účinky.

Kokosový cukor


Už aj tento kokosový produkt si získava popularitu. Vyrába sa z tepelne spracovanej miazgy kokosových paliem. Odparí sa z nich voda, no je dostupný v pevnom aj kvapalnom skupenstve. V podobe kryštálikov je podobný bežnému cukru, vďaka čomu vám môže pripadať známy. Na rozdiel od normálneho cukru ten kokosový obsahuje živiny, vrátane železa, zinku, vápnika a draslíka. Má nízky glykemický index a ideálny je na použitie v karí a pikantných omáčkach. Jedna lyžica predstavuje 45 kalórií.

Melasa


Hustý tmavý sirup je vedľajším produktom z cukrovej trstiny, ktorá sa používa na výrobu rafinovaného cukru. Univerzálna alternatíva v podobe melasy môže byť použitá pri sladkom pečení, do chleba, ale aj pri výrobe pochúťok ako je chutney a omáčky. A kde sú výhody? Melasa poskytuje úľavu od menštruačných problémov, bojuje s obezitou, cukrovkou aj akné. Čierna melasa vám v jednej lyžici dodá 20 percent odporúčaného denného príjmu vápnika a 40 percent odporúčaného príjmu železa.

Lo han kuo


Tiež známe ako mníšske ovocie. Lo han kuo môžu byť použité ako alternatíva k cukru, pričom vzniká rozdrvením ovocia a infúziou horúcej vody. Po tepelnej úprave je výsledkom svetlohnedý prášok, ktorý je dosť sladký. Obsah kalórií je nulový, navyše má nízky glykemický index. Pre telo je prínosom vďaka antioxidačným vlastnostiam a pomáha bojovať s cukrovkou - vzhľadom k jeho inhibičným účinkom na hladinu cukru v krvi.

Sirup z agáve


Tento sirup sa extrahuje z rastliny, z ktorej sa vyrába aj tequila. Okrem toho má aj príjemnú chuť, sladšiu ako rafinovaný cukor. Má aj nízky glykemický index, takže nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Má nízky obsah fruktózy, ktorá má zas negatívny vplyv na funkciu pečene a môže hrať významnú úlohu v podpore obezity. Jedna lyžica v sebe nesie 60 kalórií.

Fruktóza


Preplnená vitamínmi, minerálmi a vlákninou. Ovocie je jednoduchá alternatíva k čistému rafinovanému cukru a je vhodné na konzumáciu aj päťkrát denne. Ako sladidlo ovocný cukor vyzerá ako stolový cukor, ale je oveľa sladší. Aj keď má rovnaké množstvo kalórií ako normálny cukor, tento druh má nízky glykemický index, takže nedoženie hladinu cukru v krvi do extrémov.

Jačmenný sladový sirup


Tmavohnedé, lepkavé a husté sladidlo vyrobené z jačmeňa je asi spolovice tak sladké ako cukor. Má bohatú chlebovú chuť. Dostupný je aj v granulovanej forme, ktorá je dobrou náhradou pre hnedý cukor. Ako produkt z pšenice však môže predstavovať problém pre ľudí s intoleranciou na lepok. Jedna lyžica obsahuje 60 kalórií.

Sirup z hnedej ryže


Hnedá ryža sirup je vyrobená z celozrnnej ryže, ktorá bola ošetrená s enzýmami, a má jemnú chuť podobnú svetlému medu. Sirup má však vysoký glykemický index, a to aj v porovnaní s rafinovaným cukrom. Vzhľadom k tomu, ako rýchlo vstupuje do krvného obehu, sa neodporúča pre diabetikov. V jednej lyžici nájdeme 55 kalórií.


A prečo by ste vlastne mali staviť na alternatívy cukru? Pred tým, ako cukor vstupuje do krvného riečišťa, je rozdelený na glukózu, ktorá sa nachádza v každej živej bunke, a fruktózu, ktorú telo nezužitkuje. Cukor môže vysokým obsahom fruktózy preťažiť pečeň, navyše sa fruktóza mení na tuk. Určite ste počuli aj o tom, že nadbytok cukru uvoľňuje do mozgu dopamín, čo spôsobuje, že je taký návyková. V neposlednom rade spolu s baktériami vytvára na zuboch povlak, ktorý stojí aj za zubným kazom, no priveľa cukru spôsobuje aj rezistenciu na inzulín, čo môže viesť k obezite a cukrovke typu 2.


ODPORÚČAME AJ:
Okoreňte si život a bude dlhší
Zdravie sa podpisuje aj na tvári
Človek počas horúčav vypotí litre vody, minerály treba doplniť
Máte ranné nevoľnosti aj bez tehotenstva? Poradíme vám, čo robiť
Viete, prečo váš žalúdok vrčí? Neuveríte

Komentáre