Zdravie

Okoreňte si život a bude dlhší

"Niekto to rád štipľavé. A veru robí dobre, pretože korenie výrazne predlžuje život."

Zuzana Lobotková, 17. augusta 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok
Dospelí, ktorí pravidelne jedia korenené jedlá, ako aj čerstvé a sušené čili, aspoň trikrát denne, majú výrazne nižšie riziko skorého úmrtia, než tí, čo si doprajú štipľavé maximálne raz týždenne.

Rakovina aj cukrovka


„Tento objav je veľmi jednoduchý. Ak budete jesť viac korenených jedál, prospeje to vášmu zdraviu a oddiali to smrť, najmä z príčin rakoviny a srdcových ochorení,“ povedal autor štúdie doktor Lu Qi, profesor medicíny na Harvard Medical School v Bostone.

Avšak, vedci zatiaľ neodhalili priame príčiny a následky medzi spotrebou korenených jedál a nižšou úmrtnosťou. Mohli nájsť len súvislosť medzi týmito faktormi. V rokoch 2004 a 2008 autori štúdie vykonali diétne a zdravotné prieskumy medzi približne 199 000 mužmi a 288 000 ženami z desiatich rôznych oblastí v Číne. Účastníci boli vo veku medzi 30 a 79 rokov.

Ľudia s anamnézou rakoviny, srdcových chorôb alebo mŕtvice boli zo štúdie vylúčení. Počas sledovaného obdobia viac ako 20 000 účastníkov zomrelo. Vedci navyše neskúmali, koľko korenia účastníci do jedla pridávali, ani ako štipľavé tieto jedlá boli. Všeobecne ale zistili, že konzumácia korenených jedál raz alebo dvakrát týždenne bola spojená s 10-percentným poklesom celkového rizika úmrtia v priebehu štúdie, v porovnaní len jednorazovou konzumáciou za týždeň.

Zaradenie štipľavého do jedálnička na tri až sedem dní v týždni znížilo úmrtnosť až o 14 percent. Čerstvé čili boli špecificky spojené s nižším rizikom úmrtia v dôsledku rakoviny, srdcových ochorení a cukrovky 2. typu. Účinky korenia sú ešte výraznejšie u ľudí, ktorí nepijú alkohol.

Chuť aj zdravie


Látky nájdené v čerstvom korení pomáhajú zlepšiť hladinu cholesterolu, udržiavať zdravú bakteriálnu hladinu v črevách, kontrolujú zápaly a znižujú oxidačný stres. Koreniny majú vysoký obsah antioxidantov, ktoré organizmus chránia pred rakovinou a ochoreniami srdca. Veď sa v tradičnej medicíne používali už pred stovkami rokov.

Kapsaicín v paprike je známy bojovník proti zápalom, okrem toho papričky obsahujú aj veľa vitamínu C, ktorý tiež pomáha v boji s rakovinou. Ale aj koreniny ako je karí a cesnak chránia pred rakovinou, znižujú cholesterol a krvná tlak. Koreniny nepredstavujú kalórie navyše, ale čo predstavujú, je pomoc vášmu zdraviu. Tak prečo si neokoreniť život?

Zdroj: health.com

ODPORÚČAME AJ:
Máte ranné nevoľnosti aj bez tehotenstva? Poradíme vám, čo robiť
Viete, prečo váš žalúdok vrčí? Neuveríte
Päť spôsobov, ako ovulácia ovplyvňuje vaše telo
Takto sa dopracujete k dokonalému spánku
Chcete ochrániť svoj zrak? Poradíme vám, čo by ste mali jesť

Komentáre