Zdravie

Takto sa dopracujete k dokonalému spánku

"Ak sa snažíte z nočného spánku vyťažiť čo najviac, určite vám pomôžu nasledujúce rady."

Zuzana Lobotková, 27. júla 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Zobudiť sa ako znovuzrodený? Kto by po tom netúžil. Lekári odporúčajú šesť až osem hodín spánku denne, ale mnohým ľuďom robí ťažkosti aj pouličné svetlo, zvuky z ulice a podobne. Rozptýlení sa nájde určite mnoho. Ako ich porazíte?

Ako si pospať


Umelé zdroje svetla bránia telu uvoľňovať hormóny, ktoré vyvolávajú spánok, takže je najlepšie nechať počítač a televízor mimo spálne a vyhnúť sa aj svetlu z displeja tabletu alebo telefónu. Ďalšie odporúčanie je mať v spálni teplotu okolo 18-19 stupňov, ale stále mať nohy aj ruky v teple.

Možnosťou je aj vytvoriť si predspánkovú rutinu. Aromaterapia, strečing, meditácia, počúvanie relaxačnej hudby, počítanie ovečiek, kontrola dýchania a podobne. Čokoľvek, čo vás uvoľní a pomôže vám zaspať. A rozhodne neverte mýtu, že nedostatok spánku počas pracovného týždňa môžete dohnať cez víkend. To fungovať nebude. Ak budete každú noc spať rovnako dlho, skôr vám to pomôže naučiť vaše telo efektívne oddychovať.

Dokonca aj poloha tela počas spánku môže ovplyvniť vašu pohodu. Napríklad, spanie na chrbte zbavuje chrbtice tlaku, aj keď je pravdepodobnejšie, že začnete chrápať. Spánok na boku môže spôsobiť pálenie záhy, poruchy trávenia, ale aj mravčenie v rukách a nohách. Spanie na bruchu môže spôsobiť škody na chrbte a krku, ale ak je vám tak najpohodlnejšie, môžete znížiť tlak umiestnením vankúša pod boky.

Koľko hodín stačí?


Najbežnejší spánkový vzorec sa nazýva jednofázový a znamená asi 8 hodín spánku naraz. Ďalší model zahŕňa menej času v posteli, s kratšími obdobiami spánku niekoľkokrát v priebehu dňa. Jedným z najextrémnejších príkladov je spánok vzorec, ktorý predstavuje len 1,8 hodiny spánku a šesť 20-minútových zdriemnutí počas dňa.

Tento model by ste však nemali skúšať bez konzultácie s lekárom, pretože nedostatok odpočinku môže byť nebezpečný. Byť bez spánku dlhú dobu môže zvýšiť hladinu stresového hormónu kortizolu v tele a zničiť chuť k jedlu, čo môže viesť k zvýšenému riziku srdcového infarktu, mŕtvice, obezity, alebo nepravidelného srdcového rytmu. Radšej si teda pospite dlhšie, v noci bez umelého svetla a rozptýlení.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Prejesť sa a nechať si vypumpovať žalúdok: Bude sa takto chudnúť?
Chráňte svoje srdce: S pohárom grepového džúsu v ruke to ide ľahšie
Skoncujte s únavou: Päť dôvodov, prečo vám chýba energia
Boľavé kolená? Pomôže vám hmyz
Počas horúčav treba jesť ľahko stráviteľné jedlá

Komentáre