Zdravie

Prejesť sa a nechať si vypumpovať žalúdok: Bude sa takto chudnúť?

"Objavil sa kontroverzný nápad, ako si bez výčitiek dopriať akékoľvek jedlo v akomkoľvek množstve. Skúsili by ste ho?"

Zuzana Lobotková, 20. júla 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Pri chudnutí má pomáhať zariadenie, ktoré vám vypumpuje jedlo zo žalúdka. Vo Veľkej Británii by sa malo objaviť už o niekoľko mesiacov. Pochádza z USA a kritici odsúdili vynález so slovami, že ide o „zvratky na požiadanie“ a nejde o riešenie skutočnej príčiny obezity.

Ľahká pomoc, ale čo návyky?


Pacienti skúšajúci túto pomôcku najskôr podstúpili krátku operáciu, počas ktorej im vložili trubičku cez brucho do žalúdka. Následnej ju pripojili k čerpadlu, trubicou do žalúdka vpumpovali trochu vody a až potom sa dalo nestrávené jedlo vypumpovať do vaku. Ak sa zariadenie nepoužíva, vývod z brucha je utesnený špeciálnou zátkou.

Týmto zariadením sa majú ľudia vyhnúť tráveniu nadbytku jedla – až tretina každého jedla by vraj mala skončiť v záchode. Britský gastroenterológ Anthony Shonda sa pre dailymail.co.uk vyjadril: „Nasadenie a použitie zariadenia nie je nebezpečné a výsledky chudnutia sú skoro rovnako dobré ako po chirurgickom zákroku. Ale bez rizika.“

Hoci koncept znie mnohým odporne, ide vraj len o reverzný prístup k umelej výžive, ktorá sa podáva príliš chorým trubičkou. Odporcovia zas kritizujú, že takýto vynález „dovolí ľuďom prejedať sa ako prasatá, ale bez následkov“. Stačí len stlačiť gombík a žalúdok bude prázdny. Ľudia s nadváhou sa však takto nenaučia zdravo a vyvážene stravovať.

Hlasy pre aj proti sa ozývajú zo strany odborníkov, aj od laikov. Táto pomôcka by mala byť podstatne menej náročná po finančnej stránke, než sú chirurgické zákroky určené pre obéznych pacientov. Avšak, naozaj to len nepokazí pohľad na jedlo? Zjesť a vypumpovať. Je otázne, ako sa takáto technika uplatní.

ODPORÚČAME AJ:
Boľavé kolená? Pomôže vám hmyz
Počas horúčav treba jesť ľahko stráviteľné jedlá
Tri veci, ktoré si môžete odniesť z bazéna
Desať dôvodov, prečo sú banány zázračným ovocím

Komentáre