Zdravie

Tri veci, ktoré si môžete odniesť z bazéna

"Teplé počasie láka ponoriť sa do vody na kúpalisku. Myslíte si, že chlórovaná voda v bazéne je bezpečná? "

Zuzana Lobotková, 9. júla 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Chlór má vodu čistiť a sterilizovať. Avšak, aj tak si môžete z kúpaliska odniesť nepríjemný suvenír. Čo vás v bazéne čaká a ako sa tomu môžete vyhnúť, vám prezradíme na nasledovných riadkoch.

Hnačka


Jedna z najčastejších príčin hnačky z bazénov je parazit s názvom Cryptosporidium. Spôsobuje bolesti brucha, nevoľnosť a spomínanú hnačku. Príznaky môžu pretrvávať aj dva týždne. A ako sa do bazéna tento parazit dostane? Stačí aj stopové množstvo výkalov od infikovanej osoby. Keďže je tento parazit odolný voči chlóru a prežíva mimo ľudské telo pomerne dlho, predstavuje možné riziko. Ochránite sa tak, že sa vyhnete prehĺtaniu vody z bazéna, alebo čo i len pretreniu si úst rukou. Odporúčanie znie – nedotýkať sa po odchode z bazéna tváre, kým sa dôkladne neosprchujete a neumyjete mydlom a teplou vodou.

Zápal spojiviek


Pálenie očí, slzenie a nadmerné sčervenanie očí môže byť v dôsledku alergickej reakcie na chlór alebo infekcie v prípade, že bazén nie je dosť chlórovaný. Môže sa vám tiež stať, že zápal spojiviek sa objaví kvôli nedostatočne umytým ľuďom v bazéna, alebo kvôli moču vo vode. Moč, rovnako ako kozmetika a ďalšie chemikálie, ktoré sa odplavia z ľudskej pokožky, môže dráždiť oči. Ako sa môžete ochrániť? Okuliarmi na plávanie.

Vírivkové vyrážky


Nebezpečenstvo nečíha len v osviežujúcej vode. Aj vírivka môže byť zdrojom problémov. Svrbivé kožné infekcie, ktoré majú za následok červené vyrážky. Chlór v bazéne dokáže pôvodcov týchto problémov zabiť, avšak voda vo vírivke je teplá a menej chlórovaná. Vírivku by ste si mali nechať na koniec dňa venovaného pobytu vo vode. Čo najskôr po vylezení z nej sa nezabudnite osprchovať a dôkladne si oprať plavky, aby ste zabránili neskoršiemu podráždeniu kože.

Rady na záver? Sprcha pred aj po kúpaní, zakaždým čisté plavky a hlavne sa chrániť aj pred inými nástrahami leta – horúce počasie a pražiace slnko.

Zdroj: time.com

ODPORÚČAME AJ:
Predmenštruačný syndróm? Bojujte proti nemu syrom
Zmení státie váš spôsob práce? Vyskúšajte to
Desať dôvodov, prečo sú banány zázračným ovocím
Chcete spáliť tuk? Dajte si bobuľové ovocie
Vedci vypestovali prsník v miske

Komentáre