Zdravie

Skoncujte s únavou: Päť dôvodov, prečo vám chýba energia

"Ospravedlňujete svoju únavu tým, že málo spíte? Môže za tým byť aj niečo iné."

Tomáš Kušnír, 16. júla 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Nedostatok spánku nemusí byť jediným dôvodom, prečo musíte každé ráno vynaložiť titanskú námahu, aby ste vstali. Začínate deň kávou a neviete sa dočkať, keď pôjdete späť do postele. Energiu vám môže brať aj niekoľko iných zlozvykov, ktoré by ste mali odstrániť. Prečítajte si päť najčastejších chýb, ktoré robíte a vyhnite sa im.

1. Neraňajkujete


Pravdepodobne sa neriadite heslom – raňajky sú základ dňa. Potrava, ktorú prijímate, je palivom pre vaše telo. Keď spíte, vaše telo používa skonzumovanú potravu na rôzne procesy. Je teda logické, že keď sa ráno zobudíte, mali by ste doplniť zásoby a dať si niečo pod zub. Ideálne raňajky by mali obsahovať veľa bielkovín a zdravých tukov. Ovsené vločky, vajcia, celozrnný toast alebo jogurt – týmito jedlami nič nepokazíte.

2. Vynechávate cvičenie


Myslíte si, že ak nepôjdete cvičiť, budete mať viac energie počas dňa? Mýlite sa. Pravidelné cvičenie vám totiž dodá silu a vytrvalosť, zlepší váš kardiovaskulárny systém a dodáva kyslík a živiny do tkanív. Najbližšie, keď pre vás bude atraktívnejší gauč ako fitnes centrum, premôžte sa a choďte aspoň na krátku prechádzku.

3. Nedostatok vody


Stačí malý kúsok dehydratácie a môže vás to odstaviť na celý deň. Najmä počas letných dní nevychádzajte z domu bez fľaše vody. Nedostatok vody spôsobuje zníženie objemu krvi, následne vaše srdce pumpuje menej efektívne a tým pádom sa kyslík a živiny dostávajú k svalom a orgánom oveľa pomalšie. Nezabúdajte na pitný režim, nie nadarmo sa hovorí, že voda je základom života.

4. Nekonzumujete dostatok železa


Pýtate sa, prečo je železo také dôležité? Ak ho neprijímate v dostatočnom množstve, môžete byť podráždený, pomalý a budete mať problémy s koncentráciou. Znížiť riziko anémie môžete tak, že začnete jesť potraviny bohaté na železo – hovädzie mäso, tofu, vajcia, fazuľa, zelenina alebo orechy.

5. Diagnóza: Perfekcionista


Snažíte sa o dokonalosť? Je nemožné robiť svoju prácu tvrdšie a dlhšie, než je potrebné. Vyčerpanosť môžete cítiť aj preto, že si stanovujete príliš vysoké ciele, ktoré nedokážete splniť a potom necítite žiadnu satisfakciu zo svojej práce. Skúste si stanoviť časový limit na určitú vec a urobte všetko pre to, aby ste to dodržali. S odstupom času zistíte, že sa to dá aj bez dobrovoľných nadčasov.

Zdroj: health.com

ODPORÚČAME AJ:
Boľavé kolená? Pomôže vám hmyz
Počas horúčav treba jesť ľahko stráviteľné jedlá
Tri veci, ktoré si môžete odniesť z bazéna
Desať dôvodov, prečo sú banány zázračným ovocím

Komentáre