Zdravie

Chráňte svoje srdce: S pohárom grepového džúsu v ruke to ide ľahšie

"Elixírov zdravia sa už objavilo mnoho. Vždy však poteší, ak lekári odporúčajú niečo chutné – napríklad takú šťavu z grapefruitu. "

Zuzana Lobotková, 17. júla 2015 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Denne vraj stačí vypiť pohár grapefruitového džúsu, aby ste udržali svoje cievy zdravé a ochránili sa tak proti srdcovým ochoreniam. A pol litra tohto chutného nápoja vám má zlepšiť krvný obeh. Ako na to vedci prišli?

Zázračné látky v citrusoch


Zdravie posilňujúce chemické látky, nazývané flavanóny, ktoré sa prirodzene nachádzajú v citrusových plodoch, sú zodpovedné za mnoho zdravotných benefitov. Nenájdete v nich teda len vitamín C. Pravidelná konzumácia grapefruitového džúsu by mohla zohrávať dôležitú úlohu v prevencii ochorení srdca.

Konzumácia stravy bohatej na ovocie má pozitívne účinky pre vaše zdravie. To je už dlho známy fakt. Ale, až teraz sa vedci dôkladne pozreli na zúbok látkam v citrusových plodoch. Vedeli totiž, že sú dobré pre srdce. je už dlho známe, že má ochranný účinok.

Grep nie je pre každého


Vedci z francúzskeho Národného inštitútu pre poľnohospodársky výskum v Clermont-Ferrand oslovili 48 zdravých žien vo veku medzi 50 a 65 rokov. Ide o jednu z najvyšších rizikových skupín pre srdcové ochorenia. Polovica skupiny dostala dennú dávku 340 mililitrov grapefruitového džúsu s flavanónmi a druhá polovica dostala podobne vyzerajúci nápoj bez týchto látok.

Po niekoľkých mesiacoch sa obe skupiny vymenili. Po pol roku tohto výskumu sa ukázalo, že pravidelná konzumácia štiav obsahujúcich flavanóny spôsobila zlepšenie zdravia ciev. Cievy boli pružnejšie, a teda umožnili lepší prietok krvi do srdca.

Avšak, pacienti s existujúcim ochorením srdca by mali byť opatrní, čo sa pitia grapefruitového džúsu týka, pretože môže rušiť účinky predpísaných liekov. Hrozí, že sa objavia neželané vedľajšie účinky. Prevencia s grepom teda áno, doplnok liečby len po konzultácii s lekárom.
Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Boľavé kolená? Pomôže vám hmyz
Počas horúčav treba jesť ľahko stráviteľné jedlá
Tri veci, ktoré si môžete odniesť z bazéna
Desať dôvodov, prečo sú banány zázračným ovocím

Komentáre