Zdravie

Chcete ochrániť svoj zrak? Poradíme vám, čo by ste mali jesť

"Aj vám v detstve hovorili, že keď budete jesť mrkvu, budete mať dobrý zrak? Nuž, dobre zostavený jedálniček naozaj dokáže ochrániť vaše oči pred slepotou."

Zuzana Lobotková, 24. júla 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Roman Hanc
Význam zdravej, vyváženej stravy nie je len v udržaní si štíhlej postavy. Motivácia na jedenie dostatku ovocia, zeleniny, vlákniny a dôležitých živín by sa však mala skrývať aj inde. Pomôžete tak aj svojim očiam. Oči totiž starnú rovnako ako zvyšok vášho tela.

Starnúca generácia – starnúce oči


Prevalencia degeneratívnych očných ochorení, vrátane šedého zákalu, glaukómu, syndrómu suchého oka a vekom podmienenej makulárnej degenerácie, je na vzostupe. Odborníci tvrdia, že situácia sa bude len zhoršovať. Hoci zrak je dôležitý pre každého, nedávny prieskum ukázal, že až 60 percent ľudí si neuvedomuje, že jedlo môže mať vplyv na zdravie našich očí.

Profesorka Christine Purslowová z University of Plymouth pre dailymail.co.uk povedala: „Niektoré ochorenia očí nemajú v počiatkoch žiadne výrazné príznaky a pacient nemusí vedieť, že nimi trpí, kým nenastane zhoršenie stavu. To už je ale menej možností na liečbu. Ľudia nevedia, že aj veci, ako je farba očí, rodinná anamnéza, fajčenie a strava, majú reálny vplyv na zdravie očí.“

Až 75 percent respondentov nikdy nepočulo o niektorých kľúčových živinách, ktoré sú nevyhnutné pre dobré zdravie očí. Patrí medzi ne luteín, zeaxantín alebo resveratrol. Moderná strava je bohatá na spracované potraviny, živočíšne bielkoviny a rafinované sacharidy, zatiaľ čo chýbajú výživné celozrnné sacharidy, strukoviny, ovocie a zelenina.

Hovorí sa o zvýšenom cholesterole, vysokom krvnom tlaku, srdcových chorobách a cukrovke. Viete však, že sú to rizikové faktory pre rozvoj žltej škvrny? A pritom si stačí len zostaviť jedálniček bohatý na štyri kľúčové skupiny živín, vrátane vitamínov C a E a minerálnych látok - zinku, selénu a medi. Okrem toho štúdie preukázali, že aj karotenoidy luteín a zeaxantín, rovnako ako základné omega-3 tuky a resveratrol, dodajú očiam nutričnú podporu, aby si udržali dobrú kondíciu.

Antioxidanty


Antioxidanty môžu prispieť k prevencii ochorení očí súvisiacich s vekom, ale aj spomaliť ich progresiu. Príčinou sú totiž často voľné radikály poškodzujúce bunky. Voľné radikály - vysoko reaktívne látky, ktoré sa do tela dostanú dýchaním, stravou a ďalšími faktormi, ako je znečistenie ovzdušia a fajčenie - spôsobujú poškodenie buniek.

Antioxidanty telo „vyčistia“ od týchto látok, čím zabránia poškodeniu buniek. Sietnice a makula, časť sietnice, ktorá je zodpovedná za centrálne videnie, väčšinu farebného videnia a jemných detailov toho, čo vidíme, sú obzvlášť citlivé na oxidačný stres, nerovnováhu medzi produkciu voľných radikálov a antioxidačnou obranyschopnosťou organizmu.

Kľúčové živiny (antioxidanty) možno nájsť v jasne farebnom ovocí a zelenine, vrátane jabĺk a čiernych ríbezlí, mliečnych výrobkov, ako sú syry a mlieko, morské plody a chudé červené mäso, ale aj orechy, ako sú pistácie a arašidy.

Omega-3-mastné kyseliny


Omega-3 živiny podporujú zdravie srdca tým, že udržiavajú normálny krvný tlak. Patrí sem aj kyselina dokosahexaenová (DHA), ktorá hrá kľúčovú úlohu v štruktúre a funkcii sietnice. Omega-3 navyše zmierňujú príznaky suchého oka. Nájsť ich môžete v heringoch, makrelách, sardinkách, lososovi, tuniakovi, vlašských orechoch a ľanových semienkach.

Karotenoidy


Luteín a zeaxantín sú prirodzene sa vyskytujúce pigmenty v makule. Predstavujú ochranu buniek pred oxidatívnym stresom a škodlivým svetlom. Štúdie navyše ukázali, že pomáhajú spomaliť progresiu zhoršovania zraku v dôsledku veku. Nájsť sa dajú v zelenej listovej zelenine, ako je kel a špenát, ale aj v brokolici a hrášku, či v pestrofarebnom ovocí.

Resveratrol


Resveratrol, zlúčenina polyfenolov rastlín prirodzene sa vyskytujúca v šupke hrozna a arašidoch, so sebou prináša mnoho zdravotných benefitov, vrátane prospievania očiam.

Tak vidíte, „nakŕmiť svoje oči“ vôbec nie je zložité. Dokonca je to aj chutné.


ODPORÚČAME AJ:
Prejesť sa a nechať si vypumpovať žalúdok: Bude sa takto chudnúť?
Chráňte svoje srdce: S pohárom grepového džúsu v ruke to ide ľahšie
Skoncujte s únavou: Päť dôvodov, prečo vám chýba energia
Boľavé kolená? Pomôže vám hmyz
Počas horúčav treba jesť ľahko stráviteľné jedlá

Komentáre