Autá

Elektrické SUV kupé e-tron Quattro Concept prejde až 500 km na nabitie

"Najnovší koncept od nemeckého Audi, e-tron Quattro Concept, je obrazom doby. Tá si žiada silné a úsporné vozidlá s výrazne moderným vzhľadom. "

Erik Stríž, 21. augusta 2015 10:00
Koncept budúceho elektrického crossoveru Audi Q6 Foto: Audi
Audi e-tron Quattro Concept by mohlo byť tŕňom v oku ostatných nemeckých automobiliek a dokonca by sa mohlo postarať aj o vietor v Lexuse, ktorý možno považovať za lídra v oblasti superúsporných veľkých vozidiel.

Autosalón vo Frankfurte sa blíži a menej ako mesiac ostáva do doby, kedy uvidíme množstvo zaujímavých noviniek. Predvedie sa napríklad celkom nové Audi A4, Alfa Romeo Giulia, Bentley Bentayga, modernizované BMW radu 3, nové BMW X1, Ferrari 488 GTS Spider, Infiniti Q30, Jaguar F-Pace, Maserati Levante a pre náš trh veľmi zaujímavá Kia Sportage.

Audi e-tron Quattro Concept je obrazom doby, ktorá si žiada celkom nové vozidlá s pokrokovými technológiami. Značka e-tron v názve je obdobou BMW-i, napovedá o prítomnosti pokrokového elektrického pohonu a dobrom dojazde. Zdroje na internete tvrdia, že toto Audi dokáže prejsť až 500 kilometrov na jediné nabitie, čo vyznieva veľmi povzbudivo. Dáva totiž tušiť, že éra elektromobilov nie je iba krátkodobým úletom automobiliek, ale niečím, s čím sa počíta do budúcnosti.

Koncept budúceho elektrického crossoveru Audi Q6 Foto: Audi

Neskôr sa premenuje na Q6

Koncepčný automobil predstavuje podobu a techniku pripravovaného modelu Q6, ktorý by chcel začať konkurovať rivalom z Nemecka. SUV-čko (alebo aspoň crossover) so zadnými partiami pripomínajúcimi kupé je pre potencionálnych zákazníkov mimoriadne atraktívny artikel a Audi chce jeho výrobu spustiť v čase, keď ešte prinesie množstvo technologických míľnikov. Elektrický pohon by mohol byť dostatočným dôvodom na to, aby model Q6 zákazníci uprednostnili pred konkurentmi.

Audi e-tron Quattro Concept príde s futuristickými prednými svetlometmi s technikou matrix laser OLED, ktorá okrem vysokého jasu ponúkne aj inteligentné osvetlenie scény pred vozidlom. Dokáže sa napríklad vyhnúť oslepovaniu oproti idúcich vozidiel a naopak, vie si posvietiť na tie miesta, kde sa môže eventuálne vyskytnúť hrozba. Vozidlo bude postavené na druhej generácii modulárnej platformy MLB a hierarchicky vyplní medzeru medzi modelmi Q5 a Q7.

Koncept budúceho elektrického crossoveru Audi Q6 Foto: Audi

Batérie od výrobcov mobilov a klimatizácií

Energetickým balíčkom budú lithium-ion batérie umiestnené niekde medzi prednou a zadnou nápravou a najmä pod kabínou s pasažiermi. Tak sa automobilka snaží zachovať optimálne rozloženie hmotnosti a najmä tým znižuje ťažisko vozidla. Batérie tvoria pri elektromobiloch významný podiel z celkovej hmotnosti vozidla.

Tieto batérie boli vyvíjané nielen samostatne v Audi, ale v prvom rade v spolupráci s technologickými gigantmi LG Electronics a Samsung. Audi uvádza, že na jedno nabitie by malo byť vozidlo schopné prejazdiť do 500 kilometrov, čo je veľmi pôsobivý údaj. Môže zaň aj efektívna správa spotreby a jej recyklovanie v rámci vozidla.

Tri motory pre permanentný pohon AWD

Elektrický crossover od Audi bude poháňaný až trojicou elektrických motorov, ktorých úlohou bude buď samostatne alebo vo vzájomnej spolupráci zabezpečovať optimálne rozloženie výkonu. Jeden motor bude poháňať prednú nápravu, zvyšné dva sa postarajú o pohon zadných kolies. S rovnakým riešením sme sa už u Audi stretli pri modeli R8 e-tron, kde je AWD (All Wheels Drive) plne elektrický a permanentný.

Koncept budúceho elektrického crossoveru Audi Q6 Foto: Audi
O interiéri pripravovaného Audi Q6, zatiaľ pomenovaného ako e-tron Quattro Concept, zatiaľ nevieme takmer nič. Isté však je, že automobilka využije svoj virtuálny kokpit, v ktorom plnofarebné a plne grafické displeje nahradili snáď všetky analógové ukazovatele.


Zdroj: IAA.de


ODPORÚČAME AJ:
S novým Audi TT sa najprv musíte pohrať, až potom štartovať
Ultimatívny mestský crossover so super cenou
Auto vyrobí viac energie, ako spotrebuje. Je to Perpetuum Mobile?
Čínsky športový elektromobil vyzerá až podozrivo dobre. Ako Tesla
Lietajúce auto s autopilotom by mohlo byť realitou do desiatich rokov

Komentáre