Autá

Auto vyrobí viac energie, ako spotrebuje. Je to Perpetuum Mobile?

"Podarilo sa Holanďanom vyrobiť Perpetuum Mobile? Ako sa to vezme… v skratke však môžu tvrdiť, že ich auto vyrobí viac energie, ako spotrebuje. Stojíme pri zrode revolúcie, čítajte ďalej. "

Erik Stríž, 11. augusta 2015 14:00
Solárny automobil Stella Lux Foto: Solar Team Eindhoven
Perpetuum Mobile je hypotetické zariadenie, ktoré by trvalo vykonávalo prácu bez dodávania energie, tvrdí zdroj na Wikipédii. Iné zdroje však tento “vždy sa pohybujúci” stroj definujú ako zariadenie, ktoré svojou činnosťou vytvára viac energie, než akú potrebuje na svoju činnosť. Keby sme sa priklonili k tejto druhej definícii, potom sme mohli napísať, že v Holandsku vyrobili Perpetuum Mobile. Ale museli by sme pritom cielene zabudnúť do tohto nášho tvrdenia zahrnúť niekoľko podstatných detailov.

Mali by sme sa na celú vec radšej pozrieť triezvo a bez bulvárneho pozlátka.

Solárny automobil Stella Lux Foto: Solar Team Eindhoven
V októbri tohto roka sa bude v Austrálii konať pretek Bridgestone World Solar Challenge. Jeho cieľom je spropagovať vozidlá poháňané solárnou energiou a podporovať ich vývoj. Na podujatí budú súťažiť rôzne skupiny tvorcov solárnych vozidiel, pričom ich autá budú rozdelené do troch kategórií. Musia prejsť až 3-tisíc kilometrov, aby vyhrali pretek a presvedčili svet o budúcnosti tohto typu pohonu.

Jedným z nich bolo ešte v roku 2013 aj holandské auto Stella. To zaujalo už pred dvomi rokmi a spôsobilo mierny rozruch v odbornej verejnosti, no zdanlivo sa na neho časom zabudlo. Dnes sa internetom opäť šíria správy o tomto vozidle, pretože sa dočkalo modernizácie a opäť sa prihlásilo na preteky. Dostalo aj nový názov - Stella Lux.

Solárny automobil Stella Lux Foto: Solar Team Eindhoven

Vyrobí viac energie, ako spotrebuje, ale...

Podnadpis je správny, avšak Stella Lux nemá účinnosť vyššiu ako sto percent. V skutočnosti táto bombastická správa znamená, že automobil dokáže prostredníctvom solárnych panelov získať viac energie, ako potrebuje na svoju prevádzku. Nadbytočnú energiu teda skladuje alebo jednoducho ju prestane prijímať.

Aj napriek tomu, že v Holandsku ešte Perpetuum Mobile nepostavili, sú Stella aj Stella Lux obrovský pokrok v oblasti pohonu, premeny energie a efektívnosti ako takej. Prevádzka vozidla je totiž celkom zadarmo, energiu čerpá zo Slnka.

Modernizovaná verzia solárneho automobilu má mierne inovovaný dizajn karosérie, po novom je aerodynamickejšia a kompaktnejšia. Vozidlo tiež obsiahlo nový systém riadenia energie, Solar Navigator, ktorý dokáže pracovať aj s údajmi o aktuálnom a budúcom počasí a podľa toho prispôsobuje využívanie energetických zásob.

Solárny automobil Stella Lux Foto: Solar Team Eindhoven

125 kilometrov za hodinu

Automobil sa opäť zapojí do pretekov Bridgestone World Solar Challenge a bude sa uchádzať o popredné priečky v záverečnom hodnotení. V porovnaní s ostatnými rokmi sa aktuálny ročník pretekov viac zameriava na rýchlosť a preto sa aj Stella Lux dočkala zníženia hmotnosti a redukovania určitých častí interiéru. Má síce menej sedadiel, ale jej maximálna rýchlosť je prekvapivých 125 km/h.

Do októbra ešte zostáva niekoľko týždňov a tvorcovia auta Stella Lux (hovoria si Solar Team Eindhoven) hľadajú financie na realizáciu ďalších etáp projektu. Ich cieľom je získať 180-tisíc eur od väčších i menších investorov prostredníctvom internetového crowdfundingu v prvom rade, aby mohli vôbec svoje vozidlo prepraviť z Holandska do Austrálie.


Zdroj: Solar Team Eindhoven


ODPORÚČAME AJ:
Hybridné BMW X5 bude mať elektromotor ako doplnok
Toto je koncept mestského vozidla ako zo sci-fi filmu
Nové Audi R8 je hranatejšie, silnejšie a kontroverznejšie
Apple vyvíja nový elektromobil, ktorý by mal byť na trhu do roku 2020
Nový Superb sa chce podobať na luxusné Audi

Komentáre