Zdravie

Za afty, opary a infekciu kútikov úst môže aj oslabená imunita

"Pri liečbe áft, malých pľuzgieroch na povrchu ústnej sliznice, sa podľa Dobolyho osvedčil ľudový recept. Ústa si treba vyplachovať odvarom zo šalvie, harmančeka či alkoholom."

TASR, 14. januára 2016 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Oslabená imunita, nerovnováha v organizme či únava sa môžu prejaviť ústnymi infekciami. Medzi časté patria podľa odborníkov opary, afty a infekcia kútikov úst.

"Ak má človek opar tri a viackrát do roka, mal by vyhľadať lekára," povedal odborník na imunitu Adrián Doboly. Na jeho liečbu pomáhajú gély s obsahom beta glucan, antivirotické masti, vitamíny B12, C a E. Vhodné je konzumovať i orechy, cestoviny, želatínu, pšenicu, kukuricu a sóju.

Pri liečbe áft, malých pľuzgieroch na povrchu ústnej sliznice, sa podľa Dobolyho osvedčil ľudový recept. Ústa si treba vyplachovať odvarom zo šalvie, harmančeka či alkoholom. Odporúča vyhýbať sa ostrým jedlám a citrusom. Afty pravdepodobne súvisia s nesprávnym spôsobom stravovania, ráznym čistením zubov alebo s emočným stresom. "Ich vznik podnecujú látky nachádzajúce sa v citrusoch, ananáse, čokoláde, horčici, octe a najmä v žuvačkách a zubnej paste s obsahom laurylsulfátu," upozornil.

Infekcia kútikov úst sa prejavuje bolestivými trhlinkami, chrastičkami či zápalom a belasým povlakom. U detí však môže ísť aj o streptokokovú infekciu v kolektívoch alebo kvasinkovú infekciu, príčinou môže byť aj nerovnováha v črevnej mikroflóre. Na postihnuté miesta odborník radí aplikovať nedráždivé vysušujúce a dezinfekčné tinktúry. "Pri predpokladanej kvasinkovej infekcii sa používajú antimykotické masti, pri bakteriálnej infekcii antibiotiká. Vhodná je aj úprava stravy," dodal.

ODPORÚČAME AJ:
Pripravte sa na nachladnutie a chrípkovú sezónu
Chrípková sezóna začína: Vieme, ako sa jej vyhnúť
Pozor na žltačku, môže začať ako obyčajná chrípka
Plánujete džúsový detox? Povieme vám, čo vás čaká

Komentáre