Zdravie

Štyri spôsoby, ako veda bojuje so starnutím

"Nové stratégie by mohli znamenať veľké pokroky v snahe zostať mladý. Túžite po tom aj vy?"

Zuzana Lobotková, 30. decembra 2015 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Veľa ľudí sa bojí starnutia aj smrti. Potrebujú 70 alebo 80 rokov, aby si naozaj dokázali povedať, že život využili naplno. Starnutie sprevádza pokles síl, pribúdajú ochorenia. A práve to je príčinou úmrtia. Ale niektorí odborníci tvrdia, že je to agresívna liečba srdcových ochorení, rakoviny, cukrovky a demencie, čo prináša smrť.

Vek je najväčším rizikovým faktorom pre takmer všetky hlavné príčinu úmrtnosti v rozvinutých krajinách,“ napísal pre time.com Matt Kaeberlein, profesor patológie z University of Washington. „Napriek tomu sa väčšina biologických výskumov zameriava na jednotlivé chorobné procesy, bez veľkého dôrazu na vzťah medzi starnutím a chorobou.“

Snaha zmeniť tento prístup je vojna na niekoľkých frontoch. Tu veda robí najväčšie pokroky.

1. Žalúdočné mikróby


Či sa vám to páči alebo nie, vaše telo je domovom mnohých biliónov baktérií, ktoré sú nevyhnutné pre trávenie a ďalšie telesné procesy. S vekom sa však ich zloženie v tele mení. Napríklad baktérie Bacteroides, ktoré sú neškodné a užitočné, ak zostanú v črevách, ale môžu spôsobiť infekcie a ďalšie problémy, keď sa preniknú do ostatných tkanív. Celkovo možno povedať, že meniace sa žalúdočné mikróby môžu mať vplyv na imunitu, kognitívne funkcie a udržiavanie svalového tkaniva. A to sa starším ľuďom deje.

Problém ešte zhoršujú antibiotiká, ktoré zabíjajú dobré baktérie, rovnako ako zlé. Štúdie preukázali, že dlhodobé pobyty v zariadeniach s asistenciou alebo opatrovateľských domoch sú spojené so zvýšenou citlivosťou a zhoršovaním mikroflóry tráviaceho systému. V ľudskom tele je to systém, s ktorým sa najľahšie manipuluje. Často sa hovorí, že si chce niekto prejesť cestu k nesmrteľnosti, ale lepšie zdravie a dlhší život so stravou proste súvisia.

2. Teloméry


Teloméry sú štruktúry na koncoch chromozómov, ktoré rastú kratšie v priebehu života, opúšťajú telo kvôli rade príčin súvisiacich s vekom. Podľa nositeľky Nobelovej ceny Elizabeth Blackburnovej z University of California, množstvo, o koľko telomér každý človek príde je 30 až 80 percent. Závisí to od genetiky, stravy, toxínov v životnom prostredí, cvičenia a stresu.

Zmeniť to môže zlepšenie výživy, zvýšenie telesného výkonu, zníženie stresu a obmedzenie prístupu toxínov. Bez ohľadu na dôvod skrátenia telomér, zvýšenie hladiny vlastného enzýmu tvoriaceho teloméry, známy ako telomeráza, môže pomôcť. Práve tento enzým je jednou z veľkých nádejí boja proti starnutiu.

3. Kmeňové bunky


Najlepšie malé stavebné jednotky sú kmeňové bunky – univerzálne progenitorové bunky, ktoré majú moc prestavať orgány a ďalšie systémy bez ohľadu na druh tkaniva. Niet divu, že produkcia a kmeňových buniek a výkonnosť s vekom klesá. Faktory životného prostredia, ako sú toxíny a zlé stravovacie návyky, môžu ďalej prispieť k poškodeniu kmeňových buniek. Patrí sem aj slnečné žiarenie v kontakte s pokožkou.

Dva prístupy môžu proces zvrátiť, alebo aspoň spomaliť starnutie a smrť z kmeňových buniek. V početných pokusoch kmeňové bunky zo staršieho organizmu vstreknuté do mladšieho preukázateľne omladli. Rovnako to funguje aj opačne – vstreknutím mladších buniek do staršieho tela. Stačí mať len plazmu a iné krvné faktory od mladších jedincov. Jednoduchšie intervencie môžu tiež pomôcť – a to znižovanie stresu a iné zmeny životného štýlu.

4. Mitochondriálne členenie


Hlboko vo vašich bunkách je akási malá strojovňa, ktorá je zodpovedná za metabolizovanie energie a udržiava bunku pri živote. Sú to mitochondrie, ktoré majú dokonca aj svoj vlastný DNA profil. Starnutím ale začínajú ochabovať, čo má vplyv v celej elektrickej siete, ktorou telo je. Dobrou správou je, že vedci sa definitívne zhodli, že hrá priamu úlohu v starnutí. Zlou správou je, že opačný postup nezvráti starnutie, aspoň nie samo o sebe.

Členenie v mitochondriách má čo do činenia s tým, ako sa kľúčové proteíny rozvinú, keď „idú do práce“. Tento proces je menej efektívna v starších organizmoch. Vedci sa snažia prísť na to, ako zasahovať do tohto procesu a zlepšiť ho. Napriek tomu, autori štúdie došli k záveru, že zatiaľ čo mitochondriálne zdravie samo osebe neurčuje starnutie, určite hrá dôležitú úlohu. Stanovenie tejto úlohy by mohlo napovedať, ako naozaj bojovať a ako nebojovať so starnutím.

ODPORÚČAME AJ:
Konkurencia červenému vínu: Tento nápoj má na srdce rovnaké účinky
Päť dôvodov, prečo niektoré ženy prejdú menopauzou predčasne
Genitálne bradavice ľudia podceňujú, liečba patrí do rúk lekára
Vplýva hrozba terorizmu na duševné zdravie? Pozrite sa ako

Komentáre