Zdravie

Schudnite so silou vôle... A s pár trikmi

"Len silná vôľa na chudnutie vždy nestačí. Inak by bolo chudnutie jednoduché. Preto sa oplatí poznať tieto triky."

Zuzana Lobotková, 11. mája 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Až sa nabudúce budete chcieť načiahnuť za sušienkami, predstavte si v hlave tlačidlo pauza a stlačte ho. „Ak si od vás niekto pýta viac peňazí, asi sa zastavíte a radšej o tom popremýšľate,“ hovorí Coral Arvonová, odborníčka na zdravé stravovacie návyky. „Ale keď máte pred sebou čokoládový koláč alebo fľašu vína, bez váhania si doprajete. Radšej si doprajte desaťminútovú pauzu na rozhodnutie,“ navrhuje Arvonová. Pre health.com uviedla niekoľko trikov, ktoré vám pomôžu.

Hľadajte podobnosť


Nájdite si zdravú alternatívu, ktorá zdieľa má niekoľko rovnakých vlastností, ako nezdravé jedlo, na ktoré máte chuť. Túžba po chrumkavých slaných zemiakových lupienkoch? Spravte si domáce kelové čipsy. Láka vás zmrzlina v chladničke? Radšej si spravte chladivé ovocné smoothie. „Postupom času sa vaše chuťové bunky a mozog prispôsobia, a zapáčia sa im tieto zdravé alternatívy,“ popisuje proces psychoterapeut Jonathan Alpert.

Predstavte si, že jete


Premýšľajte o zjedení vrecúška cukríkov a predstavte si to. Potom je viac pravdepodobné, že zjete menej. Preukázala to štúdia výskumníkov z Carnegie Mellon University. Účastníci štúdie, ktorí si vizualizovali zjedenie 30 cukríkov v skutočnosti siahli po nižšom počte. Výskumníci hovoria, že hlavný trik spočíva práve vo vizualizácii jedenia.

Môžete si dopriať čokoľvek


Keď premýšľate o diéte, bodavá bolesť od hladu vám prináša myšlienky na obľúbené jedlá. Ak totiž popierate vaše obľúbené pochúťky, prináša to neúspech. Radšej vykonajte zmeny, ktoré vám ostanú na celý život. Kľúčom k úspechu je jesť, čo chcete, ale nie všetko, čo chcete. Schudnúť môžete, aj keď si dovolíte jeden-dva prehrešky počas týždňa.

Vráťte sa späť v čase


Zosekajte si desiatové kalórie. Práve malé jedlá medzi tými hlavnými často znamenajú priveľa kalórií. Vráťte sa v čase do školských čias a zbaľte si niečo malé, do malých vrecúšok alebo krabičiek. To pomôže mozgu uvedomiť si, že máte k dispozícii jedlo. V ideálnom prípade by malo ísť o hrsť orieškov a podobných drobných potravín. Naporciujte si ich hneď po príchode z obchodu, aby ste do veľkého balenia hneď nesiahali rukou. Práve vopred pripravené porcie vám pomôžu odolať pokušeniu.

Jablkový trik


Keď budete stáť pred chladničkou, snažte sa prísť na to, na čo máte chuť. Možno ani nie ste hladný. Tu je návod, ako to zistiť. Keď túžite po slanom alebo sladkom, opýtajte sa sami seba, či by ste si dali jablko. Ak áno, máte hlad a je v poriadku niečo malé si dopriať. Ak nie, napite sa. To len váš maškrtný jazyk vymýšľa.

Naplánujte si nezdravé jedlo


Namiesto čakania na pokušenie, ktoré sa budete snažiť zvládnuť, plánujte si nezdravé jedlá. Ideálne je si ho naplánovať skoro ráno na večer. Je ľahšie odolať chutiam počas dňa, ak viete, že si večer dáte niečo malé a dobré. A večer možno už ani nebudete mať chuť. Skúste to takto niekoľko dní za sebou a každý deň to bude len ľahšie.

Vytvorte si zoznam rozptýlení


Chute prídu. Pripravte sa na ne so zoznamom alternatívnych aktivít. Videohry, telefonát s kamarátom, prechádzka, kniha, pes, úprava nechtov. Túžba opadne, ak svoju myseľ sústredíte na niečo iné. Medzi ďalšie rozptýlenia patrí čistíte zuby, cvičenie, hlboké dýchanie alebo meditácie.

Klamte zrak


Používajte menšie taniere. Malá porcia na veľkom tanieri vyzerá byť ešte menšia. Dôležitá je aj vizuálna spokojnosť. Jedlo na malom tanieri zrazu pôsobí ako veľká porcia. Každé sústo si pomaly vychutnávajte, a hlad zaženiete skôr. Nezdravé pochúťky si skúste dať len v kuchyni alebo jedálni, pred televíziu ich vôbec nenoste. Tam by ste totiž jedli bezmyšlienkovite. A teda veľa.

Trénujte odpor


Zakaždým, keď budete mať chuť, trénujte odolnosť. „Odpor“ je ako každý iný sval v tele – potrebuje tréning, aby bol silný. Nabudúce, keď budete mať chuť na niečo nezdravé, bude odolnosť silnejšia. Stačí len začať.

Motivačný správy


Spontánne jedlo vás dostáva do problémov. Jedným spôsobom, ako mu predísť, je napísať si do telefónu motivačné správy, ktoré si v najhoršom prečítate. „Môžem jesť čo chcem, alebo môžem byť chudší a zdravší“, „Keby som to zjedol, neskôr uspokojenie opadne a budem sa cítiť zle“ a podobne. Takto budete mať nablízku niečo, čo vám pripomenie vaše ciele.

Nejedzte pri televízii


Pri jedení vypnite televíziu. Takto zjete menej kalórií. Už mnoho štúdií dokázalo, že sledovanie televízie podporuje prejedanie sa. Takže pred obrazovku si nenoste misku alebo krabicu s občerstvením.

ODPORÚČAME AJ:
Deň slnka: Doprajte svojmu telu dostatočnú ochranu
Oslie mlieko: Vypili by ste ho, ak je to elixír života?
Liečivé rastliny rastúce na jar prispievajú k detoxikácii organizmu
Za cukrovku nemôže len obezita, ale aj slnko
Nezabudli ste na jarnú očistu? Poradíme vám ako na to

Komentáre