Zdravie

Deň slnka: Doprajte svojmu telu dostatočnú ochranu

"Dnešný deň patrí slnku. Ochrana pred ním je mimoriadne dôležitá. Prečítajte si rady, ako chrániť svoje telo pred slnečným žiarením. "

Tomáš Kušnír, 3. mája 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
Organizácia UNEP (Program OSN pre životné prostredie) vyhlásila 3. máj ako Deň slnka. Kto by nemiloval teplé letné počasie a slnečné lúče? Asi každý už zažil to, keď sa dlho opaľoval a potom mal spálenú kožu. So správnym režimom, opaľovacím krémom a okuliarmi, si môžete slnečné dni užívať plnými dúškami.

Noste slnečné okuliare


Slnečné okuliare chránia vaše oči pred UV žiarením. Mali by ste si jedny kúpiť. Ako si vybrať tie správne? Je dôležité, aby vám dobre sedeli. Rám sa totiž časom neroztiahne. Základom správnych okuliarov je UV filter a preto sa nebojte pri kúpe siahnuť hlbšie do vrecka. Dôležitý je aj filter, ktorý by ste mali prispôsobiť prostrediu, v ktorom chcete okuliare nosiť. Čím svetlejšie podmienky, tým silnejší filter. Okuliare s nízkym filtrom sú vhodné napr. pri šoférovaní. Na druhej strane, silný filter sa zíde na túrach a vo vysokohorských podmienkach.

Vyhýbajte sa silnému slnku


Mnohé rodiny majú vo zvyku chodiť na kúpalisko od rána. Nie je to najlepšia voľba. Počas letných dní by ste mali vtedy, keď je slnko najvyššie, zostať doma. Platí to pre 11. – 15. hodinu. Môžete dostať úpal a slnko je v tom čase veľmi silné. Naplánujte si svoje aktivity na neskôr a zdržujte sa v tieni.

Pite veľa vody


Voda, voda, voda. Je základom života a aj skvelým ochranným prostriedkom pred slnkom. Kombinácia dehydratácie a silného UV žiarenia vám neurobí dobre. Preto možno nájsť v mestách v lete cisterny s pitnou vodou. Stále so sebou noste aspoň malú fľašu vody a netrápte svoj organizmus.

Natierajte sa


Opaľovací krém by ste mali mať v letných mesiacoch pri sebe. Nie iba vtedy, keď sedíte pri bazéne a chytáte bronz. Natrieť by ste sa mali vždy, aspoň ruky a tvár. Odporúčame používať krém s min. faktorom 15. Určite poznáte svoju kožu a teda viete najlepšie, aký ochranný krém pre ňu bude najlepší. Ak sa náhodou spálite, nemusíte panikáriť. Existuje veľa prípravkov na spálenú kožu. Môžete si tiež naniesť biely jogurt na postihnuté miesto a o pár dní sa dá vaša koža do poriadku.

Správne sa oblečte


Počas slnečných dní nenoste čierne oblečenie. Odporúčame kúsky s väčšou dĺžkou, ale z jemného materiálu. Neobúvajte si topánky, siahnite po žabkách a sandáloch. Nedávajte si však do nich ponožky, lebo vás módni kritici ušliapu. Veľmi vhodným módnym doplnkom je klobúk alebo šatka.

ODPORÚČAME AJ:
Ste fanúšikom behania? Toto spraví maratón s vaším telom
Za cukrovku nemôže len obezita, ale aj slnko
Nezabudli ste na jarnú očistu? Poradíme vám ako na to
Chcete zostať navždy mladí? Skúste meditáciu
Ochorenie žíl môže spôsobiť aj nedostatok vlákniny či pohyb po dlažbe

Komentáre