Zdravie

Ste fanúšikom behania? Toto spraví maratón s vaším telom

"Vyčerpávajúce kilometre maratónu znamenajú pre bežcov pot, slzy a často aj krv. Ako vlastne pôsobí na organizmus?"

Zuzana Lobotková, 29. apríla 2015 8:00
Foto: TASR/AP
Počas maratónu a iných veľmi intenzívnych vytrvalostných športoch telo podstupuje nezvyčajnú námahu. Doktor Agim Beshiri pre dailymail.co.uk povedal: „S príslušnou úpravou životného štýlu a s tréningom sa na to telo dokáže prispôsobiť a reagovať na takúto výzvu. Napríklad, niektoré orgány vydržia významné zníženie prietoku krvi, pretože telo automaticky uprednostňuje krvný obeh srdca, mozgu a svalov.“ Ale čo sa celkovo s vaším telom udeje?

Zmenšíte sa


Priemerný maratónec je na konci pretekov asi o jeden centimeter kratší ako na začiatku. Dôvodom je, že disky v stavcoch sa zmrštia, no po jednom dni by mala byť výška opäť v pôvodnom stave. Okrem toho bežci zvyknú prísť aj o časť hmotnosti. Vypotia totiž 3,4 až 6 litrov potu za celý maratón. A tak bežci schudnú aj 1-1,3 kilogramu.

Zlepšíte si pamäť


Nová štúdia zo Salk Institute v Kalifornii zistila, že rovnaký telesný proces, ktorý pomáha telu pri behu využívať efektívne palivo, je tiež zodpovedný za zlepšenie pamäti a procesu učenia. Takže si môžete zabehnúť po lepšiu pamäť.

Ďalší objav priniesol informáciu, že ľudia, ktorí sa zúčastňujú maratónov, boli pravdepodobne v maternici vystavení vysokým úrovniam testosterónu. To znamená, že majú nielen lepšiu kardiovaskulárnu výkonnosť, ale aj silnú sexuálnu energiu a vysoký počet spermií. A prirodzene si ich ženy skôr vyberajú.

Čo jesť pred maratónom?


Pamela Nisevich Bedeová, športová dietologička, odporúča nasledovné:
- čerešne proti zraneniam – čerešne sú podceňované superovocie. Látky v nich vedú k zníženiu výskytu zápalov, zmierneniu bolesti, artritídy, a navyše pomáhajú zdraviu srdca.
- káva – na rozdiel od všeobecného presvedčenia sa bežci nemusia vzdávať kávy. Kofeín je totiž preukázateľne účinný pri zmiernení vnímania námahy.
- repa na výkon – červená repa je bohatým zdrojom anorganických dusičnanov, ktoré vaše telo premieňa na oxid dusnatý. Pomáha teda prietoku krvi a zmierňuje svalové kŕče.
- šálka čaju – čaj obsahuje tisíce bioaktívnych látok, vrátane flavanoidov, ktoré chránia celkové zdravie.

Maratón je nepochybne záťažou pre organizmus. Nemusíte hneď behať celú vzdialenosť, ale pri správnej výžive a tréningu si môžete vytrvalým behaním pomôcť k lepšej pamäti a vitalite.

ODPORÚČAME AJ:
Za cukrovku nemôže len obezita, ale aj slnko
Nezabudli ste na jarnú očistu? Poradíme vám ako na to
Chcete zostať navždy mladí? Skúste meditáciu
Ochorenie žíl môže spôsobiť aj nedostatok vlákniny či pohyb po dlažbe

Komentáre