Zdravie

Za cukrovku nemôže len obezita, ale aj slnko

"Už dlho sa hovorí, že hlavným rizikovým faktorom pre vznik diabetu 2. typu je obezita. Vedci však objavili ďalšiu výraznú príčinu."

Zuzana Lobotková, 27. apríla 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
Nedostatok slnečného svitu zvyšuje riziko vzniku cukrovky dokonca viac než telesná hmotnosť. Nová štúdia varuje ľudí, ktorí majú nízku hladinu vitamínu D, že s väčšou pravdepodobnosťou sa u nich rozvinie cukrovka 2. typu.

Slnečný vitamín


Dlhodobý nedostatok vitamínu D vytvára v organizme predcukrovkový stav, pri ktorom je hladina cukru v organizme zvýšená. Ak sa tento stav nelieči, je pravdepodobné, že dôjde k rozvoju cukrovky 2. typu, a to počas desiatich rokov. Vyššie je aj riziko metabolického syndrómu - lekársky termín pre kombináciu diabetu, vysokého krvného tlaku a obezity.

Metabolický syndróm stavia človeka na vyššie riziko srdcových ochorení, mŕtvice a ďalších problémov, ktoré ovplyvňujú krvné cievy. Nová španielska štúdia zistila, že nedostatok vitamínu D – prezývaného aj „slnečný vitamín“ – je pri týchto diagnózach výraznejším faktorom než zvýšená hmotnosť.

Dôvodom je, že existuje priama súvislosť medzi nízkou hladinou vitamínu D a tým, ako telo metabolizuje glukózy. Obézni ľudia, ktorí nemajú diabetes alebo iné poruchy krvného cukru, majú vyššiu hladinu vitamínu D, ako ľudia s diabetom. Rovnako aj chudí ľudia s cukrovkou alebo predcukrovkovým stavom v organizme, majú v tele nízke hladiny niektorých živín.

Nedocenený vitamín?


Vitamín D pomáha kontrolovať obsah vápnika, ktorý udržuje zdravé kosti a svaly a reguluje imunitný systém. Ten pomáha predchádzať chorobám, ako sú ekzémy a astma. Väčšina vitamínu D sa tvorí pod kožou ako reakcia na slnečné žiarenie, ale malé množstvo sa nachádza aj v potravinách, ako je o vitamín D obohatené mlieko, tučné ryby a vajcia.

Napriek tomu sa odhaduje, že až jedna miliarda ľudí na celom svete má deficit tejto živiny kvôli nedostatku slnečného žiarenia. Doktor Manuel Macías-González z University of Malaga v Španielsku pre dailymail.co.uk povedal: „Naše výsledky ukazujú, že vitamín D sa viac podieľa na metabolizme glukózy, ako obezita.“

Počet detí s deficitom vitamínu D prudko stúpol o viac ako 200 percent, a to len za päť rokov, pretože rodičia si nie sú vedomí, aký je dôležitý pre zdravie. Dokonca aj mnoho zdravotníckych pracovníkov nemá znalosti o tomto vitamíne. Priemerný človek by mal byť schopný znížiť riziko metabolických ochorení tým, že si udržiava zdravý jedálniček a má dostatok pohybu.

Nové zistenie


Táto štúdia mala porovnať hladiny vitamínu D u ľudí v širokom rozsahu hmotnosti, od chudých až po morbídne obéznych pacientov, pričom prichádzalo do úvahy, či majú cukrovku. Účastníkom merali BMI a testovali ich na cukrovku, predcukrovkový stav v organizme a poruchy krvného cukru.

Vedci merajú hladinu vitamínu D v krvnom obehu účastníkov a rovnako aj úrovne tukového tkaniva. Obézni ľudia, ktorí nemali poruchy metabolizmu glukózy v krvi, mali vyššiu hladinu vitamínu D ako tí, ktorí boli diabetici. Chudí ľudia s cukrovkou alebo inou poruchou metabolizmu glukózy mali väčšiu pravdepodobnosť, že majú nízku hladinu vitamínu D. Z tohto dôvodu je podľa odborníkov hladina vitamínu D v priamej korelácii s hladinou glukózy, ale nie s BMI.

Zdroj: Dailymail

ODPORÚČAME AJ:


Od prvého slova po prvú vetu je dlhá cesta. Prečo to deťom tak trvá?
Potrebujete poradiť? Životné tipy Oprah Winfrey vám pomôžu
Fakty o dvojičkách: Vedeli ste, že môžu mať dvoch rôznych otcov?
Až 60 percent žien priťahujú iné ženy. Ste jednou z nich?

Komentáre