Zdravie

Oslie mlieko: Vypili by ste ho, ak je to elixír života?

"O mlieku sa toho už veľa hovorilo. Či je zdravé kravské, kozie, mandľové, sójové... Dali by ste šancu aj osliemu? "

Zuzana Lobotková, 4. mája 2015 8:00
Foto: TASR - Henrich Mišovič
Jeho chuť je vraj prekvapivo príjemná, bez zápachu, podobná chuti sušeného kravského mlieka, aj keď o niečo sladšie. Chuť však nie je až tak podstatná. Dôležitejšie je, že ide o nový elixír zdravia.

Mladosť a sila ukryté v mlieku


Už v staroveku bolo oslie mlieko liek na celý rad ochorení a ľudia ho pili ako tonikum proti starnutiu pleti. A je možné, že jeho popularita opäť stúpne. Pieris Georgiadis, vlastník najväčšej farmy na Cypre, ktorá produkuje oslie mlieko, ho pije každý deň. Vo veku 54 rokov vyzerá silne a mlado. Aj vďaka nemu sa o oslie mlieko začali vedci zaujímať.

Liečivé vlastnosti tohto mlieka spomínal už grécky lekár Hippokrates, ktorý ho odporúčal v boji proti mnohým telesným strastiam, vrátane problémov s pečeňou, horúčok, infekčných ochorení, žalúdočných problémov, bolestí kĺbov a krvácania z nosa. Rimania do tohto zoznamu neskôr pridali aj zápchu.

Použitie oslieho mlieka ako hydratačnej zložky kozmetiky poznala už Kleopatra. Egyptská kráľovná sa v ňom kúpala každý deň. Oslie mlieko znižuje viditeľnosť vrások, pokožka je jemnejšia a sviežej farby. Samozrejme, ľudia ho považovali aj za každodennú súčasť jedálnička. Čerstvé oslie mlieko v Londýne v 19. storočí slúžilo ako náhrada za kravské mlieko.

Kde sa skrývajú zdravotné benefity?


Oslie mlieko je bohaté na vitamíny a obsahuje antibakteriálne proteíny a antialergény - látky, ktoré regulujú imunitný systém, bojujú proti alergickým reakciám. Vďaka tomu sa zmierňujú kožné ochorenia, ako je psoriáza či ekzém, ale aj astma a bronchitída.

Aby sa overili starobylé tvrdenia o pozitívnych vplyvoch oslieho mlieka, vedci z cyperskej University of Technology v Limassole sledovali ľudí, ktorí ho pili po dobu dvoch až troch mesiacov. Zistili, že oslie mlieko má pozoruhodné výsledky, najmä u detí s astmou alebo kašľom, ekzémom či lupienkou. Doktor Fotis Papademas, ktorý sa venuje zdravotným vlastnostiam mlieka, pre dailymail.co.uk povedal: „Teraz sa budeme snažiť získať klinickú štúdiu na dospelých jedincoch, aby sme zistili, či je naozaj také prospešné. Pred niekoľkými generáciami ho ľudia používali aj na liečbu čierneho kašľa.“

Rovnako ako ľudia, aj somáre majú len jeden žalúdok. Napriek tomu ľudia väčšinou pijú mlieko zvierat s viacerými žalúdkami, ako sú kravy a kozy, ktoré používajú veľké množstvo baktérií na trávenie potravy pomocou komplikovaného procesu kvasenia. Oslie mlieko obsahuje ochranné antibakteriálne činidlá, z ktorých jedna je pravdepodobne 200-krát účinnejšia než tie v kravskom mlieku. To by mohlo vysvetľovať, prečo sa oslie mlieko javí bez choroboplodných zárodkov.

Na Cypre je oslie mlieko pomerne drahé, no vo zvyšku Európy je cena dvakrát vyššia. Produkcia je nízka, keďže samice oslov tvoria len liter mlieka denne počas šiestich-siedmich mesiacov v roku. Krava ho vyprodukuje aj 30-krát toľko. A predsa, oslieho mlieka vraj stačí vypiť len 60 ml denne. Navyše sa z neho robia mydlá, hydratačné krémy, sprchové gély a ďalšia kozmetika. Takže možností je veľa. Stretli ste sa už s oslím mliekom?

ODPORÚČAME AJ:
Za cukrovku nemôže len obezita, ale aj slnko
Nezabudli ste na jarnú očistu? Poradíme vám ako na to
Chcete zostať navždy mladí? Skúste meditáciu
Ochorenie žíl môže spôsobiť aj nedostatok vlákniny či pohyb po dlažbe

Komentáre